12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA cere amendarea Penitenciarului Rahova pentru că nu a trimis copii ale...

DNA cere amendarea Penitenciarului Rahova pentru că nu a trimis copii ale cărţilor lui Dan Voiculescu, pe baza cărora cere eliberarea condiționată

Procurorul DNA a cerut marţi instanţei care judecă cererea lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată să amendeze Penitenciarul Rahova pentru că nu a trimis copii ale cărţilor “pretins ştiinţifice” scrise de acesta, informează News.ro.

Avocaţii lui Dan Voiculescu au depus în schimb la instanţă mai multe cutii cu manuscrise şi lucrări scrise de Voiculescu din 1974 până în 2016, şedinţa de judecată fiind întreruptă până la ora 16.00 pentru ca procurorul să le studieze.

Un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5 a luat marţi în discuţie cererea lui Dan Voiculescu de eliberare condiţionată, acesta executând din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Dan Voiculescu nu a fost adus la instanţă din Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa. 

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să amendeze Penitenciarul Rahova pentru obstrucţionarea justiţiei, întrucât nu a trimis acte şi manuscrise sau copii ale cărţilor “pretins ştiinţifice” scrise de Dan Voiculescu în penitenciar.

În replica, avocatul lui Voiculescu, Florian Surghie, a spus că poate pune la dispoziţia instanţei şi a DNA  manuscrise pentru fiecare carte a clientului său.

“Dacă cineva vrea să vadă caracterul ştiinţific, arăt că domnul Voiculescu nu şi-a descoperit vocaţia de scriitor odată cu încarcerarea, a scris 27 de cărţi înainte de condamnare”, a adăugat avocatul.

Procurorul a intervenit şi a arătat că vrea să vadă că Dan Voiculescu a scris acele cărţi, înainte de a le analiza caracterul ştiinţific.

Avocatul a solicitat instanţei să întrerupă discutarea cauzei pentru a putea aduce acte, manuscrise şi fişe de pontaj de la Penitenciarul Rahova pentru timpul în care Voiculescu a scris cărţi.

Instanţa a întrerupt o oră discuţiile în acest dosar, timp în care la instanţă au fost aduse trei cutii cu manuscrise şi lucrări scrise de Voiculescu din 1974 până în 2016.

Procurorul a solicitat instanţei să dea un nou termen de judecată, pentru a putea consulta toate înscrisurile aduse de apărarea lui Dan Voiculescu, însă instanţa a respins cererea şi a suspendat judecata până la ora 16.00, timp în care magistratul DNA să ia la cunoştinţă ce manuscrise au adus avocaţii.

Cererea lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, de eliberare condiţionată a fost înregistrată în 28 noiembrie, la Judecătoria Sectorului 5.

În 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizată şi de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta execută pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cât a executat efectiv din pedeapsă Dan Voiculescu, dacă are zile câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei, dar şi comportamentul acestuia. În fracţia de pedeapsă intră atât perioada executată efectiv de Dan Voiculescu de la încarcerarea sa, în 8 august 2014, cât şi zilele câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi: “Omenirea, încotro?”, “Dezvoltarea economică durabilă”, “A patra cale”, “Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014”, “Economia românească”, “Investiţii străine directe – vector al dezvoltării economice”, “Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene”, “Clasa de mijloc – teoria şi practica antreprenorială”, “Consideraţii asupra teoriei lui Maslow – Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale” şi “Teoria valorii – Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale”.

Şapte dintre acestea au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă