12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialHoria Georgescu, șeful ANI, ARESTAT preventiv în dosarul despăgubirilor de la...

Horia Georgescu, șeful ANI, ARESTAT preventiv în dosarul despăgubirilor de la ANRP. Prejudiciul este de 75 de milioane de euro

UPDATE

Horia Georgescu, șeful ANI, fost membru în comisia despăgubirilor de la ANRP, a fost ARESTAT preventiv pentru 30 de zile. Prejudiciul este de 75 de milioane de euro. 

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție  a admis motivul pentru care DNA a cerut arestarea preventivă și anume că Horia Georgescu este “ pericol pentru ordinea publică”.

Pe langa arestarea lui Georgescu, instanta a decis si arestarea lui Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid Popa-Mocanu si Constantin-Catalin Canangiu, membri în comisia de stabilire a despăgubirilor de la ANRP,  alaturi de expertii evaluatori – Gheorghe Visoiu si Alexandru-Florin Hanu.

In ceea ce ii priveste pe expertii evaluatori Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula, instanta a dispus ca acestia sa fie cercetati in arest la domiciliu pentru 30 de zile.  Decizia Inaltei Curti nu este definitiva, dar este executorie.

Horia Georgescu s-a predat miercuri dimineata la arestul Politiei Capitalei.
—–

Cei opt  reținuți în acest nou dosar al despăgubirilor de la ANRP sunt acuzați de trei fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave deoarece în trei dosare de despăgubiri supraevaluate au validat suma de 130 de milioane de euro.

Referat DNA: “Inculpații nu înțeleg de ce li se aduc acuzații”

Analizând apărările formulate de inculpații – membri ai comisiei centrale pentru stabilirea despăgubirilor  -,  în raport cu acuzațiile penale, aceștia au susținut invariabil că și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și, practic, prin declarațiile date, arată că nu înțeleg de ce li se aduc aceste acuzații” , se precizează în referatul procurorilor.

De ce inculpații reprezintă pericol pentru ordinea publică

Potrivit referatului DNA, “generalizarea la nivelul autorităților publice a unui comportament prin care se stabileşte o legătură directă, aproape automată, între plăţile efectuate din fondurile publice şi exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu de către cei desemnați cu grija banului public la nivelul ANRP reprezintă un fenomen extrem de periculos pentru buna funcţionare a statului”, spun procurorii.

Extrapolarea acestui model duce la concluzia că “majoritatea dosarelor de despăgubire soluționate la nivelului Comisiei Centrale din cadrul ANRP sunt bazate pe abuzul membrilor și conivența experților, așa încît,  în mod constant fondurile destinate persoanelor îndreptățite sunt diminuate, iar aceste fapte limitează potenţialul de dezvoltare al societăţii, deoarece statul este condamnat la CEDO sau de către instanțele naționale pentru aceste abuzuri”.

La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere – spun procurorii DNA – şi valoarea deosebit de ridicată a sumelor care formează obiectul infracţiunilor de corupţie, precum şi contextul social şi economic, caracterizat prin insuficienţa resurselor publice.

În trei dosare s-au aprobat despăgubiri cât pentru “mii și mii” de dosare din întregul an 2011

Referat: “Consecinţa deosebit de gravă a acestei activităţi infracţionale abuzive a incupaților(…) rezultă din faptul că suma de 75 milioane euro, plătită în cele trei dosare de despăgubire, este mai mare decât TOTALUL DESPĂGUBIRILOR CIVILE plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (valoare stabilită în raportul de Control al Curţii de Conturi din 2013).

Mai mult, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern , au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnări ale Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Procurorii dau exemplul unei hotărâri pilot  a CEDO, respectiv cazul Maria Atanasiu vs. România din anul 2012,  condamnare datorată unor accentuate întârzieri în soluționarea cererilor de despăgubire.

Referat DNA: Tunurile despăgubirilor  au epuizat bugetul statului

Aceste întârzieri  ale despăgubirilor oamenilor care solicitau sume mici  s-au datorat   “tunurilor de genul celui analizat in prezentul  referat și în cauza deja deferită instanței  ( dosarul Alina Bica și alții – nn) au avut si această urmare gravă – imposibilitatea soluţionării altor mii şi mii de dosare, deoarece au epuizat banii din buget in favoarea unor samsari imobiliari!”

Membrii comisiei au fost pasivi la supraevaluările experților

Procurorii mai spun că  inculpații reținuți – membri ai comisiei de stabilire a despăgubirilor, respectiv Horia Georgescu, Mihnea Remus Iuoraș, Ingrid Luciana Mocanu Popa, Constantin Cătălin Canangiu – au acționat cu intenție indirectă în scopul producerii rezultatului, respectiv prejudicierea bugetului statului, acceptând producerea rezultatului periculos”.

Sub acest aspect, din probele administrate   rezultă că toți inculpații-membrii ai comisiei, care sunt reprezentanții statului, nu ai ANRP,  au constatat  pasiv valorile stabilite de evaluatori și au votat fără nici un minim demers profesional, pe baza evaluarilor realizate de inculpații – experți evaluatori, chiar în absenţa oricărui element explicabil.

Potrivit legii, membrii Comisiei  aveau obligația să  solicite explicații  evaluatorilor.

“Inculpații-membri ai comisiei au decis să-și asume rapoartele de evaluare, ceea ce relevă fără dubiu că au acceptat posibilitatea producerii rezultatului (sub forma intenției indirecte) prejudiciabil, ca element intențional al abuzului”.

Experții evaluatori arestați preventiv sunt: Gheorghe Vișoiu ( expert evaluator al ANRP), Neculai Nestor, Florin Alexandru Hanu și Cornel Drulă  (experți evaluator autorizați) sunt acuzați tot de abuz în serviciu cu consecițe deosebit de grave, sub forma complicității.

În dosar mai sunt inculpați deputatul Theodor Nicolescu, fost membru al comisiei (cercetat în libertate pentru că are imunitate), Ingrid Zaaroud, președinta comisiei, cercetată sub control judiciar deoarece  are cancer în fază terminală, Remus Baciu, fost vicepreședinte al comisiei, aflat în pușcărie deoarece e condamnat in alt dosar

 

Cine sunt beneficiarii sumei de aproape 130 de milioane euro

Posesorii bunurilor imobiliare care au depus cele trei dosare  în care s-au aprobat despăgubiri uriașe sunt:

1. Mircea Adrian Victor Borțică  și Anca Valentina Borțică, pentru bunul imobiliar în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi, situat în Bucureşti, şoseaua Olteniţei.

2. Tudor Constantin, care  a cesionat bunul imobiliar, cu titlu gratuit, fiului său, Aurel Constantin la 7.01.2008. Fiul a solicitat soluționarea cu celeritate a dosarului motivând „starea de sănătate foarte șubredă“ a tatălui său.

3. Matilda Oloșuteanu și Elena Ghețu, care au cerut despăgubiri pentru  21 hectare  în Cernica. Cele două au cedat drepturile litigioase  samsarului Valentin Vișoiu, arestat la domiciliu pentru că a dat mită fostului primar din Pitești, Tudor Pendiuc Vișoiu, a cumpărat dreptul litigios cu 2.713.500 euro. Terenul a fost supraevaluat la 375.050.942 RON.

La rândul său, Vișoiu a transmis o cotă de 12% lui Gheorghe Adrian Manole și 17% lui Florin Șerban. Vișoiu și-a păstrat  71% din teren.

Reamintim că Valentin Vişoiu a fost implicat şi în dosarul despăgubirilor în care a fost trimisă în judecată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Vişoiu a preluat o parte din terenul pentru care a cerut despăgubiri Gheorghe Stelian şi ar fi primit 7 milioane de euro de la ANRP.

Dorin și Alin Cocoș l-au denunțat pe Diacomatu, denunțătorul lor

 

În referatul procurorilor în care a fost reținut Horia Georgescu  se mai face precizarea că Dorin și Alin Cocoș, inculpați într-un alt  dosar al despăgubirilor de la ANRP în care e vizată Alina Bica, fosta șefă DIICOT, au făcut denunț împotriva unui alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, căruia, susțin denunțătorii, i-ar fi dat mită 400.000 de euro. 

În urma acestui denunț, procurorii au început urmărirea penală. Potrivit DNA,  "la data de 04.03.2015, ca urmare a denunţurilor formulate de COCOŞ DORIN şi COCOŞ ALIN, prin ordonanţa nr. 10/P/2015, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 C.pen. rap. la art. 6 şi 7 lit. a din Legea nr. 78/2000, constând în primirea de către DIACOMATU SERGIU a sumei de 400.000 euro pentru urgentarea soluţionării dosarelor cu nr. 21567/FFCC/2010, 21997/FFCC/2010, 22139/FFCC/2010 şi 22076/FFCC/2010". Diacomatu nu face obiectul solicitării de arestare în lotul Horia Georgescu, spun procurorii. Surse judiciare susțin că la denunț  Dorin și Alin Cocoș nu ar fi atașat și indicii de probă, așa cum prevede legea pentru a putea beneficia de clemență. 

Precizăm că Sergiu Diacomatu este denunțător în dosarul despăgubirilor de la ANRP în care sunt inculpați BICA-DORIN COCOȘ-ALIN COCOȘ. 

 

 

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă