16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Președinția a înregistrat cererea DNA privind începerea urmăririi penale a lui...

UPDATE. Președinția a înregistrat cererea DNA privind începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în cazul polițistului Gigină. Noi dezvăluiri despre acuzațiile aduse de procurorii anticorupție

UPDATE 12.10: Cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea a ajuns, miercuri, la Palatul Cotroceni, informează purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

————

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere, miercuri, președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină, care a murit în luna octombrie a anului trecut, în timp ce deschidea coloana oficială a fostului vicepremier.

Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale, în contextul în care, la 1 octombrie a încetat mandatul de senator al acestuia.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României, precizează DNA, într-un comunicat de presă.


CITEȘTE ȘI: DEZVĂLUIRI. Guvernul Cioloș confirmă presiunile asupra polițiștilor care anchetau moartea lui Bogdan Gigina. Petre Tobă a vrut să blocheze ancheta morții agentului din coloana lui Gabriel Oprea hărțuind polițiștii de la ”Omoruri”

Corpul de control al premierului Cioloș detonează o bombă: sub ministrul de Interne Petre Tobă, șeful Poliției Române a vrut să omoare din fașă anchetarea morții polițistului Bogdan Gigină. Accidentul de motocicletă al acestuia din urmă era investigat de către Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei. Pentru a împiedica ancheta, șeful Poliției Române a trimis trei controale peste acest serviciu. Controalele au fost abuzive, supradimensionate și cu totul excepționale, arată corpul de control al prim-ministrului.


Cererii transmise procurorului general al P.I.C.C.J  i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii anticorupție, precum și un număr de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

De ce nu sunt necesare probe noi pentru solicitarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea

O solicitare a unui parchet de începere a urmăririi penale a unui ministru sau fost ministru, adresată uneia dintre camerele Parlamentului sau președintelui țării, prin care se sesizează existența unor indicii rezonabile cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, are regimul juridic asemănător cu al unei plângeri înaintate de un cetățean al României, cu mențiunea că în sesizarea Parchetului există indicii de probă valide, spune un profesor universitar de Drept Penal care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Plângerea unui Parchet poate fi îndreptată  către mai multe instituții, fără obligativitatea existenței unor noi probe deoarece Camerele Parlamentului și instituția Președintelui țării nu funcționează ca  instanțe de judecată, unde prevalează principiul “autorității lucrului judecat”.

Dacă s-ar aplica acest principiu, ar însemna că cele două camere ale Parlamentului, ca și instituția Președintelui țării, ar face parte din autoritatea judecătorească, ar funcționa ca o instanță de judecată, iar acest lucru ar încălca separația puterilor în stat, spune profesorul de Drept Penal.

Unii parlamentari, politicieni și chiar practicieni ai Dreptului au, însă, altă opinie. Ei au acreditat ideea că o decizie a unei camere parlamentare, prin care un ministru sau fost ministru este salvat de eventuala răspundere penală, ar funcționa ca o  hotărâre judecătorească definitivă.

Motivele pentru care DNA cere urmărirea penală

Directia Națională Anticorupție a trimis o solicitare de urmărire penală a lui Gabriel Oprea către președintele României, Klaus Iohannis, deoarece, începând cu data de 1 octombrie anul acesta, fostul viceprim-ministru nu mai este senator, în urma demisiei sale.

La data de 19 septembrie 2016, Senatul României a respins o solicitare similară a DNA, care îl viza pe Gabriel Oprea.


CITEȘTE ȘI: REFERAT DNA: Gabriel Oprea a ucis pentru că a insistat să circule prea repede cu coloana oficială, chiar şi după ce un alt poliţist făcuse accident înaintea lui Bogdan Gigina. Probele indică un “comportamentul discreționar”

DNA a arătat că totul a pornit de la dispozițiile date de ministru pentru a beneficia de echipaj de însoțire permanentă cu motocicletă. La încadrarea juridică, procurorii precizează, în cazul ministrului Oprea, că „uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.


 

Potrivit procurorilor, fostul viceprim-ministru și ministru de Interne, Gabriel Oprea,  ar fi săvârșit infracțiunea de omor din culpă deoarece în urma ordinelor sale de a avea însoțitor de la Poliția Rutieră, cu un motociclist ante-mergător, care să îi deshidă drumul, în seara de 20 octombrie, pe o vreme ploioasă și-a pierdut viața agentul Bogdan Gigină.

 Gabriel Oprea, spun procurorii, nu ar fi respectat legile care reglementează formarea echipajelor de însoțire. De asemenea, fostul vicepremier putea prevedea posibilitatea unui accident de circulație, dat fiind că, înainte cu o lună, un alt motociclist din coloana sa fusese implicat într-un incident similar.

Probele procurorilor, redate în referatul DNA sunt, printre altele, declarațiile martorilor (inclusiv ale polițiștilor din echipajele de însoțire și ale șefilor acestora), registrele de însoțire cu evenimentele rutiere petrecute pe trasee, rezultatele expertizelor criminalistice. Toate aceste probe ar indica “comportamentul discreționar” al fostului mi­nistru de Interne Gabriel Oprea.

De asemenea, în referat se precizează că, dacă n-ar fi exis­tat dispozițiile ministrului de însoțire permanentă a unui echipaj cu motocicletă (inclusiv la întâlniri private sau la întoarcerea la domiciliu), accidentarea mortală a polițistului Gigină nu s-ar fi produs.

 Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. 

 

 

 

 

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă