15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: DNA cere avizul Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a...

UPDATE: DNA cere avizul Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Tudor

UPDATE: Senatorul Doina Tudor se consideră nevinovată şi îi roagă pe colegii săi să voteze solicitarea DNA privind arestarea sa preventivă aşa cum consideră de cuviinţă. 
“Am fost chemată astăzi de urgenţă să mă prezint la DNA. Mi s-a spus că am calitatea de suspect şi până seara văd că am altă calitate. Nu ştiu nimic, nici măcar de ce, cum. Nu am nicio vinovăţie”, a afirmat Doina Tudor joi, pentru Agerpres. 

Ea a explicat că exact în perioada în care este acuzată că ar fi fost complicele soţului său era “în divorţ şi în certuri cu acesta”. “Credeţi că un bărbat care pleacă de la soţia sa, vrea să divorţeze, o trimite să îi facă diverse afaceri? Am avut trei cereri de divorţ în 2013 şi pronunţarea divorţului a fost în 2014. Dacă s-ar fi vrut, s-ar fi căutat şi s-ar fi văzut în toate ziarele şi la posturile tv ce emisiuni erau despre soţul meu şi despre mine exact în perioada martie-iunie. Eram în certuri. Las logica unui om normal”, a adăugat Doina Tudor. Întrebată ce le transmite colegilor săi, ea a spus: “Nu pot să îmi oblig colegii. O să îi rog să voteze cum consideră ei de cuviinţă”. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut joi sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. Ea este anchetată în dosarul în care fostul său soţ, Daniel George Tudor, a fost reţinut pentru luare de mită, la data faptei preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

“În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Anca Tudor, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi Agerpres

DNA precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control. 

“În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, susţin procurorii. 

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală. Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ovidiu Marian, la data faptei secretar general al Senatului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Daniel Tudor urmează să fie prezentat, vineri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile, iar Ovidiu Marian va fi prezentat cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile. 

Potrivit DNA, în perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, Daniel Tudor, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al ASF, a primit de la administratorul firmei respective, denunţător în cauză, prin intermediul lui Ovidiu Marian, suma de 300.000 euro pentru ca rezultatul verificărilor să fie unul favorabil omului de afaceri. “De precizat este faptul că iniţial, inculpatul Tudor a pretins de la omul de afaceri, prin acelaşi intermediar, suma de 3 milioane de euro”, au mai reţinut anchetatorii. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI. 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă