12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Dosarul ANRP 4: Deputatul Ioan Oltean a primit mită 600.000 de...

UPDATE. Dosarul ANRP 4: Deputatul Ioan Oltean a primit mită 600.000 de euro într-o biserică. DNA cere aviz Camerei Deputaților pentru arestarea lui Teodorescu și Oltean

UPDATE 14.30Șeful Comisiei Juridice din Camera Deputaților a primit cererile DNA pentru arestarea lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. Comisia are între trei și cinci zile pentru a evalua cererile. 

UPDATE 13.00Deputații decid vineri când răspund cererilor DNA pentru arestarea lui Oltean și Teodorescu.

UPDATE 12.40:  Ioan Oltean a demisionat din funcția de vicepreședinte PNL.

UPDATE vineri 11.05: DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințare pentru arestarea celor doi deputați PNL Cătălin Teodorescu și Ioan Oltean. 

Redăm solicitarea DNA:

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a doi deputaţi, respectiv:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. 

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunile trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

UPDATE ora 20.45

Crinuța Dumitrean, președinta comisiei de despăgubiri de la ANRP la data săvârșirii faptelor penale, apropiată de deputatul Ioan Oltean, REȚINUTĂ de DNA pentru abuz în serviciu! Fostei președinte a ANRP i s-a făcut rău ( este însărcinată în luna a șaptea). Procurorii au chemat Salvarea.

Ioan Oltean ar fi făcut trafic de influență la Crinuța Dumitrean pentru a aviza despăgubirea de 109 milioane de lei ( 25 de milioane de euro) pentru un teren din Pitești, supraevaluat cu peste 87 milioane de lei, bani încasați de Mihai Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase.

Beneficiarul Mihai Rotaru, finanțatorul CSU Craiova, i-a dat lui Oltean 600.000 de euro pentru traficul de influență. Banii i-au fost dați în incinta unei parohii.

UPDATE 18.50

Mituitorul Mihai ROTARU, beneficiarul a circa 25 de milioane de euro despăgubiri de la ANRP, obținute prin traficul de influență al deputatului OLTEAN,  a fost REȚINUT! Până acum au fost reținute cinci persoane. În afară de ROTARU, până acum  au mai fost reținuți Sergiu Diacomatu ( vicepreședinte ANRP), Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru ( toți membri ai comisiei de evaluare de la ANRP), precum și evaluatorul Sergiu Negurici. 

 Rotaru este finanțatorul echipei de fotbal CS Universitatea Craiova.

UPDATE 18.40

Deputatul Ioan Oltean a ieșit din sediul DNA. A declarat presei că nu a luat 600.000 de euro în curtea unei biserici din Chitila.

UPDATE 17.30

Deputatul Ioan Oltean a primit mită 600.000 de euro în incinta unei parohii pentru a face trafic de influență  într-un dosar de despăgubiri de la ANRP. Banii i-a primit de la samsarul Mihai Rotaru, finanțatorul CS Universitatea Craiova, audiat și el  acum la DNA

Referatul DNA: “Din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul ( Mihai Rotaru, audiat acum la DNA- nn)  și cu președinta ANRP ( Crinuța Dumitrean- nn) , și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii“.

Ioan Oltean este audiat și la această oră.

Până acum, DNA a reținut patru persoane : Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru ( toți membri ai comisiei de evaluare de la ANRP), precum și pe evaluatorul Sergiu Negurici.

Ce au făcut în dosarul ANRP 4  deputații Cătălin Teodorescu și Ioan OLTEAN


La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților ( acum DEPUTAT) , prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani ( Mihai Rotaru -nn).
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. 

ROTARU a cumpărat un drept litigios cu 750.000 de euro si  a primit de la stat 25 de milioane de euro cu ajutorul de putatului OLTEAN 

Persoana beneficiară  ( Mihai Rotaru-nn) a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul (Mihai ROTARU și cu președinta ANRP ( Crinuța DUMITREAN) , și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

UPDATE 17.25

Procurorii DNA au reținut deja trei persoane în dosarul ANRP 4, între care și pe Sergiu DIACOMATU, membru al comisiei de despăgubiri de la ANRP. În celelalte dosare ANRP Diacomatu a scăpat de arestul preventiv deoarece a fost și denunțător.

Celelalte două persoane reţinute sunt Lăcrămioara Alexandru şi Rodica Constantinovici.

Deputatul ​Ioan OLTEAN este audiat și la această oră. El este urmărit penal pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu.

​Din sediul DNA a ieșit deputatul Teodorescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu comis în 2010, pe când era în comisia de despăgubiri .de la ANRP

==

UPDATE 15.00. Ioan Oltean a fost preluat de pe aeroport si dus la DNA in dosarul ANRP. Cel mai probabil va fi înștiițat că e urmărit penal în cel de-al patrulea dosar al retrocedărilor nelegale de la ANRP. El ar fi făcut trafic de influență la membrii comisiei de despăgubiri pentru ca Mihai Rotaru să fie despăgubit cu peste 108 milioane de lei.

Ioan Oltean a fost audiat în dosarul Elenei Udrea privind mita pentru un contract al Hidroelectrica, pe care ar fi primit-o de la afaceristul Bogdan Buzăianu. 

În 2010, pentru a obține prelungirea unui contract cu SC Hidroelectrica SA, Buzăianu  ar fi apelat la Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltării, ca să facă trafic de influență la Ministerul Economiei. Udrea i-ar fi cerut lui Buzăianu suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica să continue contractul de vanzare – cumpărare de energie cu firma omului de afaceri. La începutul anului 2012, Udrea ar fi primit de la Buzăianu, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media 

UPDATE 13.10: Deputatul Cătălin Teodorescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Mihai Rotaru ar fi acuzat de cumpărare de trafic de influență. Rotaru a obținut peste 108 milioane  pe un teren din Pitești pe care l-a obținut prin cumpărare de drepturi litigioase. Faptele s-au petrecut în 2010. În cursul zilei de joi vor fi aduse și alte persoane la DNA, spun surse judiciare

UPDATE: Deputatul Cătălin Teodorescu și Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, au fost aduși, joi, cu mandat la DNA pentru a fi audiați în ultimul dosar de despăgubiri nelegale de la ANRP.

Rotaru, cumpărător de drepturi litigioase, a primit de la comisia ANRP, condusă de Crinuța Dumitrean, suma de 108.932.000 lei pentru un teren din Pitești.

Persoana de la care Rotaru a cumpărat drepturile litigioase se judeca de opt ani  cu Primăria Pitești. Proprietarul și-a vândut drepturile litigioase  deoarece nu a reușit să obțină despăgubirea. În schimb, pentru  Rotaru nu a fost o problemă să obțină banii. În doar șase luni a primit de la ANRP aproape 109 de milioane de lei.

Cătălin Teodorescu, acum deputat,  era membru al comisiei de despăgubiri de la ANRP care a aprobat despăgubirile pentru Rotaru. Teodorescu mai este inculpat într-un dosar de despăgubiri nelegale de la ANRP, cu prejudiciu de 62 de milioane de euro,  alături, între alții, de fosta șefă DIICOT Alina Bica și deputatul UDMR Marko Attila.

—–

Procurorii anticorupție vor deschide un nou dosar privind plata a unor despăgubiri de ANRP către Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, conform unor surse judiciare. 

Astfel, joi dimineața sunt audiat la DNA București mai muște persoane care au legătură cu acest dosar. 

O sumă de aproximativ 109.000.000 lei ar fi fost acordată lui Rotaru de către Comisia ANRP, condusă de Crinuța Dumitrean, pentru un teren din Pitești. Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturile litigioase de la o persoana care se judeca cu Primăria Pitești de opt ,ani, iar după ce drepturile au fost vândute în șase luni, acesta ar fi primit de la ANRP despăgubirile.

Citește și: Alina Bica, trimisă în judecată în dosarul despăgubirilor

În acest moment mai sunt deschise alte trei dosare privind despăgubirile ilegale la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților. 

Astfel, fosta șefă a DIICOT, Alina Mihaela Bica, a fost trimisă în judecată în decembrie 2014 deoarece, în calitate de secretar de stat și reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală de Despăgubiri de la ANRP, a avizat despăgubiri nelegale pentru foste proprietăți, prejudiciul adus bugetului public fiind de peste 61 de milioane de euro.

Potrivit unor documente ale DNA, între beneficiarii prejudiciului s-ar fi aflat și membrii familiei Cocoș, respectiv Dorin Cocoș (arestat în dosarul „Microsoft” pentru mită de 9.000.000 euro), fiul acestuia, Alin Cocoș și fosta soție, Elena Udrea. 

De asemenea, și fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost trimis în judecată într-un dosar ANRP. Fostul deputat UDMR, Marko Attila-Gabor, fostul şef al ANI, Horia Georgescu şi fostul deputat PNL Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, în 9 aprilie, în dosarul în care sunt acuzaţi de DNA că au aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Horia Georgescu este acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada 2008-2009, Comisia pentru Stabilirea Depăgubirilor, din care făcea parte, a aprobat trei dosare în care despăgubirile acordate fuseseră supralicitate.

Citește și: Horia Simu, ARESTAT preventiv în dosarul despăgubirii record de 128 milioane de euro. Denunțători: Alin și Dorin COCOȘ. În dosar apare și numele lui Vlad MOISESCU

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ), precizează procurorii anticorupție.

Totodată, omul de afaceri Horia Simu a  fost trimis în judecată, alături de Ingrid Zaarour, la date faptei preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor într-un dosarul despăgubirilor ANRP. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că  Zaarour Ingrid,  Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin,  Zaharia Lefter Constantin,  Marko Attila Gabor  şi Nicolescu (Fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de inculpatul Hanu Alexandru Florin.

 În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Simu Horia a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Hidroelectrica și Masdar semnează pentru extinderea scopului acordului de colaborare

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă