14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDNA Dosarul lui Voiculescu se umflă. Mai multe firme au depus plângere...

DNA Dosarul lui Voiculescu se umflă. Mai multe firme au depus plângere pentru şantaj

Mai multe firme au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie că au fost şantajate de ANTENA, fiind obligate să încheie contracte de publicitate pentru a nu le fi terfelită imaginea pe posturile TV ale trustului înfiinţat şi controlat din umbră de Dan Voiculescu, spun surse judiciare. Practic, e vorba de mai multe autodenunţuri.

Scandalul a pornit însă de la denunţul administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, care acuza că era ame­ninţat cu dezvăluiri compromiţătoare dacă nu semna un contract de 35 de milioane de euro în beneficiul Antena TV.

Dan Voiculescu a fost învinuit luni de procurorii anticorupţie de complicitate la acest act de şantaj, alături de directorul ANTENA TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat de şantaj, de fiica acestuia, Camelia Voiculescu, acuzată de complicitate la şantaj, de Dan Matiescu, directorul Intact Publishing, acuzat tot de complicitate la şantaj. De asemenea, a fost pus sub învinuire Şerban Pop, fostul şef al ANAF, care a transmis reprezentanţilor lui Voiculescu documentele compromiţătoare folosite la şantaj. Premierul Ponta l-a demis din funcţie înainte de declanşarea scandalului, ceea ce poate însemna că fusese informat de existenţa anchetei premergătoare.

Au mai fost acuzate şi trusturile care au participat la şantaj, res­pectiv ANTENA TV GROUP, ­INTACT Publishing, ANTENA 3.

Citeşte şi editorialul: Numai în pielea lui Ponta să nu fii. Cui să-i laşi cheile guvernării?

De ce trebuie să fie secretizate, deocamdată, numele celor care au reclamat şantajul

Numele firmelor care au depus sesizări sau autodenunţuri şi ale martorilor care au dat declaraţii împotriva lui Dan Voiculescu sunt secrete în această fază a anchetei, spun sursele „României libere“, pentru a nu se face presiu­ni împotriva lor, aşa cum s-a întâmplat déjà cu administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, primul care a făcut plângerea penală de şantaj şi s-a trezit, la rându-i, cu plângere penală de denunţare calomnioasă.

Există şi martori, deocamdată protejaţi, care ar fi relatat despre practicile de şantaj ale ANTENA. Numele lor nu poate fi făcut public pentru a nu se face presiuni asupra lor. Există însă un nume de martor care a povestit cu lux de amănunte cum a decurs şantajul. Este vorba de Mitică Dragomir, asociatul firmei cu care RCS&RDS a încheiat un contract de 3,5 milioane de euro, contract devenit subiectul şantajului. Pe această temă, pentru a pune presiune pe RCS&RDS, reprezentanţii ANTENA au făcut un spot publicitar „EXPLOZIV! MITĂ ÎN FOTBAL de 3.500.000 de euro VIA ORADEA – BUCUREŞTI! ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND”, difuzat de peste 200 de ori pe posturile TV ale trustului.

De ce este acuzat Dan Voiculescu

Potrivit procurorilor DNA, la dosar există mai multe interceptări între Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, precum şi alte interceptări cu Sorin Alexandrescu, directorul general al ANTENA TV GROUP, acuzat de şantaj.

„Probatoriul administrat până în prezent a relevat implicarea învinuitului Voiculescu Dan în activităţile desfăşurate de inculpatul Alexandrescu George Sorin.

Concret, acestuia i-a fost adus la cunoştinţă, atât de către inculpat (Sorin Alexandrescu – n.n.) cât şi de către fiica sa, Voiculescu Camelia, fiecare demers care era realizat în scopul de a se încheia contractul mai sus menţionat (dintre RCS&RDS şi ANTENA în valoare de 35 de milioane de euro-subiectul şantajului – n.n.) .

De asemenea, Voiculescu Dan i-a precizat lui Alexandrescu George Sorin că materialele compromiţătoare ar trebui să fie difuzate şi pe alte căi mediatice decât posturile de televiziune şi i-a indicat să manifeste precauţie cu ocazia întâlnirilor şi discuţiilor cu partea vătămată (cu Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS)”, comunică oficial DNA. În afară de interceptări ar exista şi documente care confirmă şantajul, ar exista declaraţii de martor.

Câteva dintre interceptările ­care l-au pus sub învinuire pe Dan Voiculescu

În referatul DNA prin care se cerea arestarea lui Sorin Alexandrescu, directorul general al ­ANTENA TV GROUP, au fost inserate doar câteva dintre convorbirile lui Dan Voiculescu şi ale fiicei acestuia, Camelia.

Prima dată, despre contractul cu care urma să fie şantajat RCS&RDS a vorbit Camelia Voiculescu, acţionarul ANTENA, cu directorul Sorin Alexandrescu.

Sorin Alexandrescu: Omul care a primit primu’ plicul… e într-o oră aici.

Camelia Voiculescu: Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.

Ulterior, şi Dan Voiculescu a vorbit cu Sorin Alexandrescu despre contractul cu RCS&RDS.

Dan Voiculescu: Cum merge treaba cu (…)?

Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.

Dan Voiculescu: Aha!

Alexandrescu Sorin: Da. Deci, lucrăm la ea.

Dan Voiculescu: Bravo!

Alexandrescu Sorin: Da.

Dan Voiculescu: Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.

Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.”

Foştii parteneri şi principalii ­colaboratori ai lui Voiculescu ­l-au acuzat de şantaj

În afară de reprezentanţii acestor firme care se consideră victime ale ANTENA, au mai dat declaraţii publice, dar şi la DNA foşti parteneri ai lui Dan Voiculescu. Aceşti martori l-ar fi acuzat pe Dan Voiculescu de faptul că ar fi impus şantajul ca practică a Antenelor şi a presei scrise din grupul Intact Publishing.

Unii colaboratori şi parteneri importanţi ai lui Dan Voiculescu şi-au făcut deja publice experienţele cu mogulul de presă. Este vorba de foştii parteneri ai mogului, Mihai Craiu şi Mihai Motoc.

Ei au fost primii care au relatat că Dan Voiculescu ar reuşi să-şi supună jurnaliştii importanţi din trusturi, să-i transforme în simpli executanţi prin împrumuturi de ordinul sutelor de mii de euro.

Astfel de împrumuturi ar fi primit, între alţii, Mihai Gâdea, Daniel Constantin (ministrul actual al Agriculturii) şi Codruţ Sereş, fost angajat al lui Dan Voiculescu pe post de conducere, fost ministru al Economiei, care s-ar fi ales cu dosar penal tocmai pentru că ar fi urmat indicaţii ale lui Dan Voiculescu, spun surse din trustul ANTENA confirmate de Mihai Motoc. Codruţ Sereş nu ne-a răspuns la telefon.

Mihai Craiu, manager şi acţionar în trustul de presă, l-a acuzat direct pe Dan Voiculescu de şantaj: „Toată lumea trebuie să ştie că Voiculescu a ŞANTAJAT. Şi nu de ieri, de azi! Uitaţi-vă la limbajul folosit! (în interceptări-n.n.) E un limbaj cons­pirat”.

Mihai Motoc, fost partener cu Dan Voiculescu (pe hârtie cu Camelia Voiculescu) în institutul de sondare a opiniei publice CCSB, a declarat pentru „România liberă“: „Dan Voiculescu era un laş. Şi-a sacrificat până şi propria fiică, pe Camelia, care răspunde penal pentru ce a fost pusă de tatăl ei să facă. L-a pus şi pe Sereş. Are obiceiul ca, după ce executanţii sunt prinşi, să le spună «Ce, bă, v-am zis eu aşa ceva?!» Motoc a acuzat şi presiunile pe care le făcea Voiculescu pentru a schimba cifrele sondajelor de opinie în favoarea PC, PSD, USL şi în defavoarea PDL şi a lui Traian Băsescu.

Pot fi oprite linşajele ANTENA?

Dosarul şantajelor ANTENA este una dintre cele mai grele anchete ale DNA deoarce procurorii pot fi supuşi linşajului mediatic. Însă, specialiştii consultaţi de „România liberă“ au declarat că dacă posturile ANTENA mai continuă linşajul mediatic, trei companii de presă din trust, respectiv ANTENA TV GROUP, ANTENA 3 şi INTACT Publishing pot fi pedepsite deoarece şi împotriva lor s-a început urmărirea penală.

Pedepsele pot fi suspendarea activităţii (sinonimă cu interdicţia de a părăsi localitatea pentru persoanele fizice împotriva cărora s-a început urmărirea penală) sau cu închiderea posturilor TV (sinomimă cu arestul preventiv). Nu este exclusă luarea unor astfel de măsuri având în vedere şi faptul că preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Hăineală, a sesizat déjà Inspecţia Judiciară, dar şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, cu linşajul mediatic la care sunt supuşi procurorii anticorupţie care anchetează şantajul practicat de ANTENA TV GROUP.

Cum pot proceda procurorii ­pentru a nu tergiversa ancheta

Este posibil ca într-o primă fază să fie trimisă în judecată doar şantajarea RCS&RDS, prima firmă care a făcut plângere şi unde sunt administrate déjà multe probe, iar restul plângerilor/autodenunţurilor să fie disjunse în alte dosare penale. Dan Voiculescu nu a recunoscut şantajul, el susţinând că este vorba de un dosar comercial.

Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă