8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDocumentele despre ziariştii răpiţi în Irak rămân SECRETE. Vezi argumentele SIE

Documentele despre ziariştii răpiţi în Irak rămân SECRETE. Vezi argumentele SIE

Documentele Serviciului de Informaţii Externe asupra acţiunii de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate "secret de stat, nivelul strict secret".

În prezent, criteriile luate în calcul pentru clasificare "subzistă", nefiind îndeplinite condiţiile declasificării, a precizat SIE, pentru MEDIAFAX.

"Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor", precizează SIE.

Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: "Activitatea Serviciului de Informaţii Externe are caracter de secret de stat".

Legea 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) şi g): "În categoria informaţiilor secrete de stat sunt cuprinse informaţiile care reprezintă sau care se referă la: f) activitatea de informaţii desfăşurată de autorităţile publice stabilite prin lege pentru apărarea ţării şi siguranţa naţională;g) mijloacele, metodele, tehnica şi echipamentul de lucru, precum şi sursele de informaţii specifice, folosite de autorităţile publice care desfăşoară activitate de informaţii".

H.G.223/2013 se referă la aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informaţii Externe.

HG 585/2002 privind Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România prevede la articolul 20, alineatul (1): "Informaţiile se declasifică dacă: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică, ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare;c) a fost atribuit de o persoană neîmputernicită prin lege".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi că ar "vrea" ca dosarul răpirii ziariştilor români în Irak să fie desecretizat, pentru a se vedea "o acțiune strălucită a unui stat care și-a apărat cetățenii". 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă