23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDoi deputaţi îi cer demisia Laurei Georgescu de la CNA. Cum a...

Doi deputaţi îi cer demisia Laurei Georgescu de la CNA. Cum a reacționat șefa instituției

Deputaţii Gigel Ştirbu şi Mădălin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu să îşi dea demisia de la şefia CNA, după ce au constatat că Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocării sale din funcţia de preşedinte, însă ea a spus că nu va demisiona, întrucât că nu a încălcat niciodată legea, informează Mediafax.

Citește și: Șefa CNA, audiată în Parlament după ce i-a fost retras sprijinul

“În ultimele luni, în ultimul an, poate şi mai bine, am asistat destul de des la mai multe situaţii în care această instituţie (…) A fost în mijlocul unor scandaluri, care au răzbătut în media. Mulţi membri ai Consiliului au fost chemaţi la parchetele sau la organele judiciare pentru a lămuri anumite probleme care făceau parte din anumite speţe penale (…) Cred eu că, şi este un punct de vedere personal, lucrurile au ajuns destul de departe, această instituţie în situaţia în care o majoritate din CNA, printr-o hotărâre scrisă, decide că instituţia este blocată şi că nu poate continua în această formulă de conducere. Aşa cum spuneam, din punctul meu de vedere, lucrurile au ajuns într-o situaţie în care legiuitorul trebuie să decidă ce face mai departe (…) Conform principiului cine poate mult poate şi puţin, Parlamentul ar trebui, în perioada imediat următoare, ar trebui să ia o decizie privind buna funcţionare a acestei instituţii”, a spus Gigel Ştirbu.

Citește și: Șefa CNA rămâne fără sprijinul a șase colegi. Cum a reacționat Laura Georgescu

Ştirbu a precizat că va trimite hotărârea celor şase membri ai CNA “pentru un punct de vedere la Comisia Juridică (a Camerei Deputaţilor, n.r.), precizând că este necesară modificarea Legii audiovizualului. El a făcut această afirmaţie referindu-se la faptul că Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocării din funcţie a preşedintelui CNA.

De asemenea, Gigel Ştirbu i-a solicitat Laurei Georgescu să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al CNA şi să rămână doar membru în Consiliu. “Nu este o luptă politică, nimeni nu are absolut nimic cu dumneavoastră (…) Dorim să se încheie acest conflict. Dacă va continua această ruptură între majoritatea Consiliului şi dumneavoastră, care deţineţi această funcţie administrativă, cu siguranţă ne vom revedea cât de curând pe aceleaşi teme”, a mai spus Ştirbu.

Totodată, Gigel Ştirbu a precizat că la biroul Comisiei pentru cultură “există o serie de sesizări din partea angajaţilor CNA, din care reiese faptul că atmosfera de lucru de acolo a avut de suferit în ultimii ani de zile şi că există o stare de teroare în cadrul Consiliului”. Ştirbu a precizat însă că acestor sesizări li s-a răspuns că această Comisie nu este organ abilitat să stabilească “dacă tot ce se întâmplă în instituţie, din punct de vedere administrativ, este legal sau mai puţin legal”.

Şi parlamentarul PSD Mădălin Voicu i-a sugerat Laurei Georgescu să îşi dea demisia de onoare, precizând că această sugestie “nu este o chestiune de presiune”. Totodată, Voicu a spus că face această recomandare având în vedere “disjuncţiunile şi fricţiunile” din CNA, care “sunt deja acute sau cel puţin aşa pare”.

“Nu are vreo legătură cu vreun mod de a ameninţa sau de a presa pe cineva. Spun ce aş face eu dacă aş fi în cazul doamnei Laura Georgescu. Dacă s-ar întâmpla să ajung în această situaţie, primul lucru ar fi demisia. În cazul în care doamna nu ar dori să plece din fruntea instituţiei, lucru care ar simplifica lucrurile şi nu ar mai crea stări beligerante, dacă nu, atunci sigur că sunt şi alte forme prin care doamna Laura Georgescu poate fi demisă, dar nu de către Parlament. Noi am luat act de situaţie (…) pot fi şi alte variante, poate apelând la Guvern va şti să găsească o soluţie”, a spus Mădălin Voicu.

De cealaltă parte, Laura Georgescu a declarat, marţi, pentru presa prezentă la audierile de la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor, că nu îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al CNA, pentru că nu are motive să facă acest lucru.

“Nu am încălcat în viaţa mea legea, cu atât mai puţin pe durata mandatului pe care l-a avut în această instituţie. Mi s-a mai sugerat acest lucru (demisia, n.r.). În secunda în care mi se dovedeşte prima oară că am încălcat legea, nu trebuie să mi se solicite. Mi-o dau singură”, a spus Laura Georgescu.

Totodată, ea a precizat că, în ultimii doi ani şi două luni, i-au fost aduse foarte multe acuzaţii nedovedite niciodată. Acuzaţiile sunt “teoretice”. “Şi eu pot să fac. Când voi avea prima probă că am încălcat legea, credeţi-mă, nu trebuie să-mi solicite nimeni demisia, mi-o dau singură”, a mai spus Laura Georgescu.

Laura Georgescu a spus că “scandalurile există de doi ani şi de două luni” în CNA, din cauza unor membri ai Consiliului care au “interese diferite”, care în niciun caz nu vizează aplicarea Legii audiovizualului.

“Scandalurile există de doi ani şi de două luni, de când pentru motivul că nu am vrut să încalc legea 52 din 2003 am avut prima plângere penală de la un coleg (Valentin Jucan, n.r.), deşi venisem de trei luni în această instituţie şi toţi ceilalţi nouă membri au tăcut. Scandaluri au existat şi până la venirea mea. Vă faceţi că uitaţi. Scandaluri vor fi şi după plecarea mea (…) Dacă vă uitaţi în istoria acestei instituţii, veţi găsi aceleaşi lucruri, fiindcă întotdeauna s-au găsit membri care au avut interese, mai mult sau mai puţin partizane cu anumiţi radiodifuzori sau cu misiunea din acel moment a acelor radiodifuzori. Nu ţine nici de politic, nici de omul care conduce instituţia. Ţine de interesul celui care este mai pus pe declaraţii politice”, a mai spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că instituţia va funcţiona în continuare, pentru că “nu există majoritate în CNA”. “Că nu suntem partide politice. În secunda în care suntem opt prezenţi, şase voturi duc la luarea unei decizii. Nu există o majoritate întotdeauna aceeaşi, care se distruge sau se păstrează. Nu suntem în Parlament. Suntem oameni care nu reprezintă autoritatea care i-a propus (…) Deciziile întotdeauna s-au luat prin vot deschis, în şedinţe publice, în prezenţa a opt membri şi cu şase mâini ridicate. Noi suntem plătiţi ca să aplicăm Legea audiovizualului, deci ne uităm la ce avem de analizat, dezbatem şi ridicăm mâna motivând votul. E foarte simplu. Niciodată nu a funcţionat Consiliul printr-o majoritate. A fost o minciună, diseminată ritmic de doamna Iorga (Narcisa Iorga, fost membru al CNA, n.r.). Mereu ni s-a explicat «majoritatea USL» din CNA. Aţi rămas tributari acestui mesaj”, le-a spus Laura Georgescu jurnaliştilor.

Laura Georgescu a mai spus că CNA nu este blocat şi că ea personal nu are cum să blocheze activitatea Consiliului, având în vedere că instituţia este formată din 11 membri. “Instituţia funcţionează exact cum funcţiona şi joi, aşa va funcţiona şi joia viitoarea, şi marţea viitoare şi joia cealaltă, fiindcă, din păcate, mandatele noastre se referă la a aplica Legea audiovizualului pe ce se întâmplă în acest moment pe televiziuni şi pe radiouri. Nu am cu ce să blochez eu personal, eu am un vot şi niciodată nu mi-am dorit să deţin majoritatea în acest Consiliu. Uitaţi-vă la toate voturile mele din aceşti doi ani şi trei luni. O să vedeţi că permanent am votat împotriva Antenei 3, permanent am votat pentru amenzi la România TV, nu cum mi se explica în presă ulterior, că am o problemă să protejez Antena”, a mai spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că membrii CNA sunt plătiţi pentru a-şi face mandatul. “Noi toţi suntem plătiţi pentru un mandat de membru CNA ca să facem două şedinţe publice (pe săptămână, n.r.). Nu trebuie să am eu cvorum, cvorumul trebuie să existe, ca să se desfăşoare efectiv cele două şedinţe. Probabil că cine nu doreşte să-şi asume mandatul, i-a spus şi unul dintre deputaţi, să-şi dea demisia, e simplu ca bună ziua”, a mai spus Georgescu.

Totodată, răspunzând unei întrebări, Laura Georgescu a spus că este mult mai eficient să rămână în fruntea instituţiei, pentru a se ocupa de tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, un proces care se va produce de pe 17 iunie, dar şi pentru organizarea, pe 28 octombrie, la Bucureşti, a unei întâlniri a tuturor autorităţilor de reglementare în audiovizual din Europa. “Sinceră să fiu, da, e foarte eficient (să rămână la conducerea CNA, n.r.), fiindcă altcineva nu va face aceste două mari evenimente”, a mai spus Georgescu.

Președinta Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) Laura Corina Georgescu este audiată în comisia de cultură din Parlament după ce șase membrii CNA i-au retras sprijinul, potrivit Mediafax. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă