15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBănicioiu și Nicolăescu, foști miniștri ai Sănătății, aruncă vina pe succesori pentru...

Bănicioiu și Nicolăescu, foști miniștri ai Sănătății, aruncă vina pe succesori pentru situația de la Spitalul de Arși

Doi foști miniștri ai Sănătății au analizat situația Spitalului de Arsuri din Capitală, pentru News.ro. Astfel, Nicolae Bănicioiu a precizat că vina o poartă sucesorii săi, întrucât noul Guvern nu a mai alocat bani pentru modernizarea spitalelor. Pe de altă parte, Eugen Nicolăescu a precizat că, în mandatul spu, a început un program pentru construirea de spitale regionale care să aibă secţii de arşi, însă a fost oprit de următorii miniştri.

Potrivit fostului ministru Nicolae Bănicioiu, Spitalul de Arsuri din Capitală nu reprezintă un caz particular. El a mai susținut că au fost alocaţi de Comisia Europeană bani pentru modernizarea spitalelor, însă noul Guvern nu ar mai fi alocat fonduri pentru aceste proiecte în acest an.

„Eu am fost unul dintre puţinii miniştri care a început să facă programe pentru mari arsuri şi am negociat cu Banca Mondială pentru că până atunci nu se făcuseră, văd că nici nu se continuă, şi, doi, am fost printre puţinii care am spus că trebuie modernizat Spitalul de Arşi, adică trebuie daţi bani pentru echipamente, şi am şi dat. Bănuiesc că nu vă imaginaţi că plasa de ţânţari de acolo e neschimbată de pe vremea mea sau a nu ştiu cui. Cred că alea trebuie să se schimbe o dată la o lună”, a spus Bănicioiu, întrebat de News.ro ce a făcut în calitate de ministru al Sănătăţii pentru rezolvarea problemelor de la Spitalul de Arsuri din Capitală.

Citește și: VIDEO. Spitalul de Arși, ÎNCHIS PARȚIAL! Dosare penale și anchetă a Avocatului Poporului, pentru transfuzia greșită de sânge și pacientul cu rana cu viermi

Totodată, el a susținut că anul acesta, nu s-a mai alocat niciun leu de la Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul de Arşi. 

„Vorbim de un caz general, că nu e caz particular. Eu am încercat ca toate spitalele din România să le modernizez. Nu aveam cum să reuşesc într-o perioadă atât de scurtă şi cu construcţii atât de vechi. De aceea am demarat şi acel program de mari arsuri cu Banca Mondială. Trebuiau continuate toate lucrările de modernizare şi de echipamente şi inclusiv de plase de ţânţari. Au fost alocaţi bani exact aşa cum a cerut conducerea spitalului”, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.

Eugen Nicolăescu a declarat, pentru News.ro, că situaţia de la Spitalul de Arsuri din Capitală era cunoscută de ani de zile. El consideră că unitatea medicală nu ar trebui închisă peste noapte, ci transferate diferite secţii şi făcută igienizarea.

El susţine că soluţia pentru asigurarea condiţiilor pentru îngrijirea câtorva zeci de arşi în eventualitatea unui accident este construirea spitalelor regionale care să aibă secţii de arşi şi că a început acest program când era ministru, însă a fost oprit de succesorii săi, ”din prostie”.

Întrebat de ce a făcut el cât a fost ministru al Sănătăţii pentru a îndrepta situaţia, dacă aceasta era cunoscută de ani de zile, Eugen Nicolăescu a răspuns: „Am să vă dau câteva exemple: 2006, 2007, 2008, a fost programul de construcţie de spitale regionale de urgenţă, cele 8 spitale regionale din care unul era în Bucureşti şi care aveau în componenţa lor şi o secţie de arşi – între 5 şi 10 paturi – la cele mai înalte standarde pe care le aveam la vremea respectivă şi care se găseau în Europa. Când am plecat eu din mandat, la sfârşitul lui 2008 erau licitiaţii sau chiar contracte în curs de negociere pentru aceste spitale”.

Citește și:  Cazul de malpraxis de la Spitalul de Arși din București. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem, în cazul femeii care a murit din cauza unei transfuzii greșite

Nicolăescu a spus că, în anul 2009, succesorul său la Ministerul Sănătăţii, Ion Bazac, „a anulat tot şi de atunci nu s-a mai făcut nimic”. „Cu alte cuvinte, un program care ţinea cont de o realitate pe care o reconstatăm astăzi după atâţi ani a fost omorât pentru că nu i-a plăcut cuiva. Între timp s-a început şi secţia mică de arşi de la Spitalul Floreasca căreia ultima oară i-am dat bani în mandatul scurt de un an de zile din 2013 şi ne aflăm în 2016 şi nu e pus în funcţiune. Alt program care a fost stopat”, a adăugat fostul ministru. 

El a susţinut că aceste programe au fost oprite pentru că succesorii săi „au avut alte interese, alte scopuri sau nu au vrut să continue ca să nu se termine pe vremea nu ştiu cărui ministru”.

Citește și: VIDEO: Imagini șocante de la Spitalul de Arsuri din București, după cazul de malpraxis. Procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă

Spitalul a ajuns, în ultimele zile, în atenția autorităților, din cauza a două cazuri de deces. 

 

Cele mai citite

Meme Stoica a stabilit cine e cel mai bun atacant român. “El e!”

FCSB este noua campioană a Superligii. Echipa patronată de Gigi Becali a câștigat titlul, după ce a învins-o pe Farul lui Hagi, scor 2-1. David...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Ministrul de externe thailandez demisionează neașteptat

Ministrul de externe thailandez Parnpree Bahiddha-Nukara a demisionat, a anunțat duminică guvernul, după ce a fost înlăturat din funcția de vicepremier în cadrul unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă