14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial#Colectiv 1 AN. Foștii ofițeri de pompieri inculpați în dosarul Colectiv, trimiși...

#Colectiv 1 AN. Foștii ofițeri de pompieri inculpați în dosarul Colectiv, trimiși în judecată. DNA: Deși știau că localul funcționa fără aviz de incendiu, ei nu au luat măsuri

Foștii ofițeri de pompieri Antonina Radu și George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, au fost trimiși în judecată în dosarul Colectiv. Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu și uzurpare a funcției.  Până în acest moment, în cauză s-au constituit părți civile 248 de persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sume de aproape 212,5 milioane euro și peste 51,2 milioane lei.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul IGSU, în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate, a precizat DNA, într-un comunicat de presă. 

DNA precizează că, în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București (care până la data de 6 octombrie 2014 a funcționat ca persoană juridică SC Music Hall SRL București, iar după această dată ca persoană juridică SC Colectiv Club SRL București) desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Procurorii au reținut că cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 — 30 octombrie 2015, dar și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

“Conduita celor doi inculpați a condus la: crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei IGSU—ISU București Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din 30 octombrie 2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție); obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru SC Colectiv Club SRL București (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data tragediei)”, conform comunicatului DNA. 

Sursa citată menționează că, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu și George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidență de către ISU București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

“Mai mult, în aceeași calitate și cu bună știință, cei doi inculpați, fiind în timpul serviciului și contrar atribuțiilor de serviciu, au întocmit în numele SC Colectiv Club SRL și pentru aceasta mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziții de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență și au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu”, au mai constatat anchetatorii.

În cauză, s-a procedat la introducerea în calitate de parte responsabilă civilmente a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparțin inculpaților Radu și Matei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

George Matei și Antonina Radu au fost trimiși în judecată inițial în decembrie 2015.


Citește și: Ministrul Voiculescu susține că nicio țară europeană nu ar fi fost pregătită pentru un număr atât de mare de răniți ca la Colectiv

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat miercuri că nicio țară din Europa nu ar fi fost pregătită să facă față unui număr atât de mare de pacienți arși grav cum a fost în cazul Colectiv, adăugând că în prezent capacitățile sistemului sanitar românesc de a trata astfel de bolnavi s-au îmbunătățit.


Corpul de Control al Guvernului României a finalizat o anchetă în care a menționat câteva instituții responsabile pentru tragedia din Clubul Colectiv. Una dintre instituțiile menționate în acest context a fost ISU București – Ilfov.

Corpul de Control al Guvernului a constatat deficiențe și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov.

“În principal, această instituție nu a respectat procedurile în ceea ce privește posibila declanșare mai devreme a Planului Roșu de Intervenție, nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, a existat o succesiune la comanda operațiunilor a unui număr mare de persoane într-un interval foarte mic de timp, iar pe durata controlului, nu a reușit să furnizeze numărul exact și felul utilajelor care au participat la acțiunea din data de 30.10.2015”, a subliniat Guvernul României.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă