23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDoi georgieni cercetaţi de Garda de Coastă pentru călăuzirea a 52 de...

Doi georgieni cercetaţi de Garda de Coastă pentru călăuzirea a 52 de migranţi afgani, iranieni şi pakistanezi pe Marea Neagră

Doi cetățeni georgieni s-au ales cu dosare penale de la poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă pentru că au călăuzit transportul de migranți în Turcia, cu o ambarcaţiune pe Marea Neagră, a 44 de cetăţeni afgani, 5 iranieni şi 3 pakistanezi care au declarat că doreau să ajungă în ţări din Uniunea Europeană.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul ambarcaţiunii suspecte din Marea Neagră, interceptată în ziua de miercuri 24 iulie a.c.

După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii în cauză, la sediul Grupului de Nave Constanţa au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

Poliţiştii de frontieră au audiat persoanele adulte, stabilind faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 2 cetateni georgieni, 44 de cetăţeni afgani, 5 iranieni şi 3 pakistanezi, adulţi şi copii, între care o fetiţă de 3 luni, care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră, pentru ca apoi să-şi continue călătoria spre ţări din Uniunea Europeană.

În urma cercetărilor a mai rezultat că ambarcaţiunea „Moonlight” a plecat în noaptea de 21/22 iulie a.c. dintr-un port situat pe coasta Turciei, fiind condusă de un cetăţean georgian, în vârstă de 29 ani, ajutat de un conaţional, în vârstă de 30 de ani.

Faţă de cei doi cetăţeni georgieni s-au întocmit actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „trecere frauduloasă a frontierei de stat” şi „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 şi 2 din Cod Penal, iar unul dintre ei, care a condus ambarcaţiunea, mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.

Cei doi cetăţeni georgieni au fost audiaţi în data de 24.07.2014 de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au dispus reţinerea acestora pentru 24 ore, urmând ca în data de 25.07.2014 să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Întregul grup de migranţi din Orientul Mijlociu a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

 

Reamintim că, în data de 23.07.2014, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ 18 mile marine travers de plaja din Vama Veche, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României.

Imediat, Garda de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni cu nava MAI 1105 „Ştefan cel Mare”, aflată în misiune pe Marea Neagră, pentru identificarea şi supravegherea ambarcaţiunii suspecte.

Ambarcaţiunea şi-a continuat drumul, a intrat în apele teritoriale ale României, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de persoane care au solicitat sprijinul poliţiştilor de frontieră.

Drept urmare, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o misiune de salvare pe mare, persoanele aflate pe ambarcatiune fiind transbordate pe nava MAI 1105 şi conduse la sediul Grupului de Nave Constanţa.

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă