20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi Principi ai României au devenit Cetățeni de Onoare ai Clujului

Doi Principi ai României au devenit Cetățeni de Onoare ai Clujului

Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României au primit titlurile de Cetățeni de Onoare ai județului Cluj. Titlurile le-au fost oferite de către Consiliul Județean Cluj. În mod simbolic, hotărârea de consiliu referitoare la decernarea celor două titluri are numărul 1 din anul 2015, anul în care Clujul are titlul de Capitală Europeană a Tineretului.

Ceremonia de decernare a celor două titluri a avut loc în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României au fost însoțite de Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, de Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei și de Baronul Johannes von Holzhausen. Locul ales pentru decernarea titlurilor are o profundă semnificație. Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai mare din România, cu aproape 50.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi. Ea este, totodată, cea mai veche universitate fondată pe actualul teritoriu al României, când Regele Poloniei și Principe al Transilvaniei, Ștefan Bathory, a fondat un colegiu de rang universitar, în anul 1581.

Universitarea clujeană a purtat în perioada interbelică numele Regelui Ferdinand I, care a refondat învățământul universitar la Cluj, după ce, la finalul Primului Război Mondial, profesorii universității clujene au demisionat în bloc. Majestatea Sa Regele Mihai I a primit titlul de Profesor Honoris Causa al universității clujene. De asemenea, clădirea Colegiului Academic a fost inaugurată în anul 1937 de către Majestatea Sa Regele Carol al II-lea, însoțit de Principesa Ileana. Descendenții regelui Carol al II-lea, membrii Familiei Regale a României, au revenit ieri în această clădire, însoțiți de descendenții Principesei Ileana, respectiv fiica sa, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, și Baronul Johannes von Holzhausen, fiul Arhiducesei.

Altețele Lor, decorate de episcopul greco-catolic

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, însoțiți de Arhiducesa Maria Magdalena și de Baronul Johannes von Holzhausen, au vizitat catedrala ortodoxă, unde au asistat la liturghie, unde a fost pomenit numele Majestății Sale Regele Mihai I. Același lucru s-a întâmplat și la vizitarea catedralei greco-catolice, aflată în construcție în Piața Canonic Timotei Cipariu. Altețele Lor au fost întâmpinate de Prea Sfinția Sa, episcopul unit Florentin Crihălmeanu. Corul de Copii Allegria a intonat Imnul Regal. Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu a oferit Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României, Alteței Sale Imperiale și Regale Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei și Baronului Johannes von Holzhausen Crucea Sfântul Iosif. Este vorba de cea mai importantă decorație care poate fi oferită de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Prea Sfinția Sa a subliniat legătura istorică dintre Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, și Casa Regală a României. Altețele Lor, împreună cu Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu, au vizitat apoi Aula Cardinal Iuliu Hossu, drapată cu un steag regal lung de șapte metri, apoi au vizitat expoziția dedicată istoriei Bisericii Române Unite cu Roma. Documentele și fotografiile ilustrează strânsa legătură istorică atât cu Casa de Austria, care a încurajat unirea religioasă a românilor ardeleni cu Biserica Romei, cât și cu Casa Regală a României. Printre fotografiile expuse se numără și cea a viitorului cardinal Iuliu Hossu, care a citit Declarația de Unire din 1 Decembrie 1918. Tot acolo se află și Ordinul Coroana României, cea mai înaltă distincție regală, care i-a fost oferit cardinalului Iuliu Hossu de către Majestatea Sa Regele Ferdinand I.

De asemenea, noii cetățeni de onoare ai Clujului au răsădit doi platani în Parcul Central, în prezența primarului Emil Boc, care a participat astfel la acest gest care marchează ”împământenirea” Altețelor Lor Regale. Principele Radu a participat, de asemenea, la o lansare regală de carte în Iulius Mall. Este vorba de volumul ”Margareta. Mărturia unui sfert de veac”, apărut la Editura Curtea Veche Publishing. Autorul volumului este Sandra Gătejeanu Gheorghe, directoarea Protocolului Regal, care a participat, de asemenea, la lansare.

Alteța Sa Principele Radu, însoțit de Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena și de Baronul Johannes von Holzhausen, a avut întâlniri private cu conducerea Consiliului Județean și cu primarul Emil Boc.

Trei vizite regale

Astăzi vor avea loc alte trei vizite regale la unități de educație din județul Cluj. Principesa Moștenitoare Margareta va vizita Transylvania College, Principele Radu se va întâlni cu reprezentanți ai mediului diplomatic, ai mediului de afaceri și cu autoritățile clujene în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, iar Alteța Sa Regală Principele Nicolae se va întâlni cu tinerii clujeni, în Amfiteatrul Bleumarin din Institutul pentru Științele Vieții din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

 

 

Cele mai citite

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă