20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDoi ruşi arestaţi după ce au spart două bancomate din Bucureşti

Doi ruşi arestaţi după ce au spart două bancomate din Bucureşti

Doi cetăţeni ruşi, Shcherbina Artur şi Kuznetsov Artem, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, ei fiind acuzaţi de procurorii DIICOT că au spart două bancomate din Capitală, de unde au sustras aproximativ 250.000 lei prin metoda ‘Black Box’, informează Agerpres

Cei doi ruşi au fost reţinuţi, luni, de procurorii DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, furt calificat şi distrugere, ei fiind ulterior arestaţi preventiv pentru 30 de zile. 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în noaptea de 2 iulie, Artem Kuznetsov şi Artur Shcherbina au pătruns în incinta zonei de 24h banking a unei unităţi bancare de pe raza sectorului 2 din Bucureşti. În timp ce Kuznetsov Artem asigura paza, Shcherbina Artur a decupat un segment din partea frontală a ATM-ului, s-a conectat ilegal la sistemul informatic şi a generat comenzi care au determinat eliberarea sumei de 10.995 lei din dispenserul bancomatului, precizează sursa citată. 

Procurorii mai susţin că, în aceeaşi noapte, cei doi ruşi au procedat similar la o altă unitate bancară situată pe raza sectorului 6 din Bucureşti, determinând eliberarea sumei de 236.800 lei din dispenserul bancomatului. 

“În fapt, atacul face parte din categoria de atacuri ‘Jackpotting’, fiind de tipul ‘Black Box’, în care autorii decupează o porţiune din masca ATM-ului pentru a avea acces la infrastructura acestuia. Dispenserul de bancnote este deconectat de la sistemul bancomatului şi un dispozitiv extern deţinut de către autori (‘Black Box’) este conectat la dispenser. Dispozitivul lansează comenzi către dispenser, având ca rezultat eliberarea neautorizată a banilor din ATM. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că astfel de atacuri au fost înregistrate recent şi în alte ţări europene (Germania, Italia)”, explică procurorii DIICOT. 

Cu ocazia percheziţiei efectuate în camera unui hotel de pe raza municipiului Ploieşti, au fost găsite şi ridicate dispozitive pentru tăiere caldă, dispozitive de conectare la sistemul informatic, accesorii folosite în împrejurările comiterii celor două atacuri. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti şi Ploieşti, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale Europol şi UCAI. La activităţi au participat şi luptători de acţiuni speciale din Ploieşti. 

Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă