13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDoliu național în Republica Moldova, în memoria reginei Ana

Doliu național în Republica Moldova, în memoria reginei Ana

 

Ziua de 13 august a fost declarată zi de doliu național, în Republica Moldova, în memoria reginei Ana, potrivit unui decret semnat, vineri, de președintele Nicolae Timofti, informează News.ro.

Guvernul român a aprobat, miercuri, în şedinţa săptămânală, declararea zilei de 13 august zi de doliu naţional, când vor avea loc funeraliile Reginei Ana.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu național sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeași lege prevede că, în zilele de doliu național, așa cum au fost stabilite de guvern, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

Prin Hotărârea nr. 171/2016 pentru declararea zilei de 24 martie 2016 zi de doliu național pe teritoriul României, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale au avut obligația arborării drapelului României în bernă.

Drapelul României în bernă se mai arborează: la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României; la punctele pentru trecerea frontierei, precum și în aeroporturi, porturi, gări și autogări; ca pavilion pe navele de orice fel și pe alte ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc, mai prevede Hotărârea.

De asemenea, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură au avut obligația de a-și adapta programul în mod corespunzător.

Regina Ana, în vârstă de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Ana va fi adus în ţară în 9 august, la ora 15.15, şi va fi transportat la Castelul Peleş, iar miercuri, 10 august, acesta va fi pus în Sala tronului din Palatul Regal.

Sâmbătă, va fi depus în Piaţa Palatului, pe un catafalc. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 13 august, la ora 15.00, într-o ceremonie privată, la Curtea de Argeş.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă