10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul despăgubirilor de la ANRP. Omul de afaceri Horia Simu și alți...

Dosarul despăgubirilor de la ANRP. Omul de afaceri Horia Simu și alți șapte inculpați, trimiși în judecată

Omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, alături de alte șapte persoane, în dosarul în care este cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și spălare de bani, potrivit unui comunicat DNA. 

Citește și: RETROCEDĂRI pentru… handicapat. Horia Simu, REȚINUT în dosarul lui Dorin COCOȘ. Prejudiciu: 55 de milioane de euro!

Astfel, procurorii anticorupție au trimis-o în judecată și pe Ingrid Zaarour, cercetată sub control judiciar, la date faptei preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Totodată, a fost trimis în judecată și Mihnea Remus Iuoraș, rcetat sub control judiciar în altă cauză,  vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, la data comiterii faptelor, pentru săvârşirea infracţiunii de  abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

Mai mult, au mai fost trimiși în judecată Theodor Cătălin Nicolescu, Constantin Lefter Zaharia, Marko Attila Gabor, Ionela Mihaela Bărbulescu și Alexandru Florin Hanu, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. 

Citește și: Horia Simu, ARESTAT preventiv în dosarul despăgubirii record de 128 milioane de euro. Denunțători: Alin și Dorin COCOȘ. În dosar apare și numele lui Vlad MOISESCU

Marko Attila Gabor a fost trimis în judecată în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că  Zaarour Ingrid,  Iuoraş Mihnea Remus, Nicolescu Theodor Cătălin,  Zaharia Lefter Constantin,  Marko Attila Gabor  şi Nicolescu (Fostă Bărbulescu) Ionela Mihaela, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de inculpatul Hanu Alexandru Florin.

Raportul era bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea terenului în suprafaţă de 97.509 mp cu aproape 50%.

În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, Simu Horia a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului. 

Citește și: Horia Georgescu, audiat la DNA în dosarul de la ANRP

De asemenea, Simu Horia a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007 a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicală şi o expertiză extra judiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului. 

Aceasta a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi care, împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de evaluatorul Hanu Alexandru Florin, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale.

Prin acţiunile sau inacţiunile lor conştiente, inculpaţii au  contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 69.897.373 euro, echivalentul a  254.458.830 lei, şi la obţinerea unor foloase necuvenite în aceleaşi cuantum de către inculpatul Simu Horia.

Prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei.

Simu Horia cunoscând provenienţa ilegală a sumelor de bani obţinute din dosarul de despăgubire şi în scopul disimulării naturii reale a acestora  a procedat la transformarea lor,  schimbându-le din lei în valută şi apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor băneşti realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de către el, cu justificarea „contract de împrumut”/„ restituire împrumut”. Din aceste societăţi,  produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România,  răscumpărarea unor creanţe de la bănci,  etc.

Concret,  în perioada martie 2008 – august 2008, Simu Horia a dispus transferul și a schimbat sumele de 9.577.000 euro, 10.010.000 dolari şi 3.828.623 lei, cunoscând că provin din  săvârşirea de infracţiuni,  în conturile unor societăți de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acțiuni la Compania de Construcții Căi Ferate –  CCCF București S.A, SC FORADEX SA și CUPROM SA.

DNA a dispus măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor:

  • conturi bancare: inculpaţilor Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoraș, Theodor Cătălin Nicolescu, Horia Simu 
  • bunuri imobile (clădiri și terenuri) aparţinând inculpaților Ingrid Zaaour, Lefter Constantin Zaharia, Mihnea Remus Iuoraș, Theodor Cătălin Nicolescu, Ionela Mihaela Nicolescu, Marko Attila Gabor și Horia Simu  
  • autoturisme de lux aparţinând inculpaților Mihnea Remus Iuoraș, Theodor Cătălin Nicolescu, Ionela Mihaela Nicolescu, 
  • alte bunuri aparţinând lui Horia Simu, constând în ceasuri de marcă în valoare totală de 62.290 euro; 205 opere de artă în valoare totală de 1.919.750 euro; 130 de obiecte de cult şi pietre semipreţioase în valoare de 2.005.920 euro şi 338.460 lire sterline.

Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice,  s-a constituit parte civilă în cauză pentru un prejudiciu total de 69.897.373 euro (echivalentul a 254.458.830).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă