18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDosar BOMBĂ la DNA Ploiești. Foștii șefi ai Poliției și ai Parchetului...

Dosar BOMBĂ la DNA Ploiești. Foștii șefi ai Poliției și ai Parchetului Curții de Apel Ploiești, REȚINUȚI!

UPDATE ora 23.00 Șefii Poliției Prahova și ai Parchetului Curții de Apel Ploiești, în slujba deputatului Sebastian Ghiță

În dosarul în care DNA Ploiești a cerut aviz Camerei Deputaților pentru reținerea și arestarea deputatului PSD Sebastian Ghiță, procurorii i-au reținut în această seară pe:

-TUDOSE LIVIU MIHAIL, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru săvârșirea infracțiunilor deluare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații-MIHĂILĂ AURELIAN CONSTANTIN, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de cercetare abuzivă și două infracțiuni de transmitere de informații ce nu sunt destinate publicității către persoane neautorizate
-ISPAS CONSTANTIN, ofițer de poliție, fost șef al DGA Ploiești, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații-DOSARU VIOREL, la data faptelor șef al Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și favorizarea infractorului

   FAPTELE procurorului general al Parchetului Curții de Apel Ploiești

În perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Tudose Liviu Mihail a permis accesul deputatului Ghiță Sebastian Aurelian la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul obținerii unor funcții de conducere în cadrul unor instituții publice pentru sine, dar și în scopul zădărnicirii urmăririi penale efectuată în cauza menționată.

Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico – financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză
Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

FAPTELE șefului IPJ Prahova

În legătură cu același dosar penal, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, inculpatul Dosaru Viorel, în perioada iunie 2013- septembrie 2013, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, a permis accesul deputatului Ghiță Sebastian Aurelian la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere .
În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informațiile confidențiale, urmărit de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menționată, dar și protejarea intereselor economico – financiare ale unor persoane fizice și juridice inculpate în cauză.

 

FAPTELE adjunctului procurorului general al Parchetului Curții de Apel Ploiești


În vara anului 2013, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a permis ofițerului de poliție Ispas Constantin accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas Constantin care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit, de asemenea, în afara cadrului legal, datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul M.A.I.
 
În vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist, pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat.
 
În vara anului 2014, Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații. Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploiești, pentru a fi valorificată.
 FAPTELE fostului șef al DGA Prahova

În vara anului 2013, inculpatul Ispas Constantin, ofițer de poliție, fost șef DGA Prahova,  a pretins unui om de afaceri aflat în relații foarte apropriate cu lideri politici locali și centrali, susținere politică pentru ocuparea unor funcții în cadrul M.A.I., lăsând să se creadă că are influență asupra unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru a-l determina să îi ofere informații ce nu erau destinate publicității, fapt care s-a și realizat în perioada septembrie 2013- octombrie 2013. Informațiile respective i-au fost furnizate de procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Mihăilă Aurelian Constantin.

Cum a incercat șeful IPJ să-l salveze pe Ghiță, prins la volan fără carnet de conducere

La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La data de 22.07.2012, în calitate de împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, la solicitarea lui Ghiță Sebastian Aurelian și în schimbul oferirii de către acesta a sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector șef al I.P.J. Prahova, inculpatul Dosaru Viorel a intervenit pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1 pentru ca aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității), a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule) și întocmirea dosarului penal. În acest fel, inculpatul Dosaru Viorel l-a ajutat pe Ghiță Sebastian Aurelian în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală.

La data de 23 martie 2016, inculpații TUDOSE LIVIU MIHAIL, MIHĂILĂ AURELIAN CONSTANTIN, ISPAS CONSTANTIN și DOSARU VIOREL urmează să fie prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 

 

UPDATE ora 16.00

Procurorii Aurelian Mihăilă și Liviu Tudose au ajuns la DNA Ploiești pentru reaudiere, ca și Constantin Ispas,  fostul șef al Anticorupției ( DGA) al IPJ Prahova. Ei riscă reținerea, pentru procurori existând deja aviz în acest sens de la CSM. Tot astăzi după-amiază  a fost adus la DNA Ploiești și fostul subsecretar de stat de la Interne, Viorel Dosaru. Și acesta ar risca reținerea, spun sursele noastre. Înainte de a fi subsecretar de stat la Interne, Viorel  Dosaru a fost  șef al IPJ Prahova, calitate în care ar fi săvârșit infracțiunile.

Audierea deputatului PSD Sebastian Ghiță, suspect în dosar, se va face cel mai probabil după ce Camera Deputaților va hotărî dacă avizează solicitarea procurorilor de reținere și arestare. 

Mihăilă și Tudose au mai fost audiați de procurori în această dimineață pentru transmitere de informații către persoane neautorizate, respectiv către infractori care au săvârșit grave infracțiuni economice.

În baza informațiilor furnizate de procurorii și polițiștii urmăriți penal în acest dosar ar fi fugit din țară Răzvan Alexe, apropiat al fostului președinte al consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, implicat în mai multe dosare cu infracțiuni economice.

De notorietate este dosarul în care Alexe a fost trimis în judecată alături de  Marcel Păvăleanu (PSD), fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, de  Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova. Infracțiunea principală era  trucarea unor licitații. 

====

DNA Ploiesti ar fi OBȚINUT aviz de la CSM pentru reținerea și arestarea procurorilor Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului Curții de Apel Ploiești, și a lui Liviu Tudose, actual procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru fapte de corupție în care sunt cercetați mai mulți magistrați, înalți funcționari, șefi ai Poliției Prahova, chiar subsecretarul  de stat la Ministerul Afacerilor Interne, Viorel Dosaru, proapăt pensionat (probabil, pentru că era vizat de anchetă). Dosaru ar fi săvârșit infracțiunile pe cân era  șef al IPJ Prahova.

De asemenea, la DNA Ploiești va fi adus și Constantin Ispas, fost șef DGA, care a mai fost arestat preventiv în 2015 pentru luare de mită, transmiterea de informații nedestinate publicității către supecți din dosare de evaziune fiscală, trafic de influență, spălări de bani și returnări ilegale de TVA, pentru activități comerciale incompatibile cu funcția, precum și  pentru cercetare abuzivă. În 2015, alături de Ispas a fost arestat și șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Prahova, Emanuel Saghel.

În baza informațiilor furnizate de procurorii și polițiștii implicați,  Răzvan Alexe, implicat în grave infracțiuni economice, ar fi fugit din țară. Alexe  afost trimis în judecată, între altele, pentru în aranjarea unor licitații cu ajutorul lui Mircea Cosma (PSD), pe atunci președinte al Consiliului Județean Prahova, și a fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, ambii inculpați  și în alte dosare.

Mihăilă și Tudose vor fi reaudiați astăzi la DNA Ploiești, unde le vor fi prezentate și noile acuzații aduse de procurorii anticorupție, spun surse judiciare. În funcție de declarațiile pe care le vor da, vor fi reținuți sau nu. La DNA Ploiești va fi adus și proaspătul pensionat subsecretar de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Viorel Dosaru. Și el ar putea risca reținerea, spun sursele noastre.

Contactat telefonic, procurorul Tudose a spus că nu poate da informații din dosar.

Solicitare pentru arestarea deputatului PSD Sebastian Ghiță

De asemenera, DNA Ploiești ar fi solicitat unui aviz pentru reținerea si arestarea deputatului PSD Sebastian Ghiță. Deputatul a declarat pentru România liberă că NU știe despre ce ar fi vorba, că urmează ca avocatul său să studieze dosarul.

La insistențe, deputatul PSD a spus că ar fi vorba de niște denunțuri ale unor arestați implicați în returnări ilegale de TVA și de alte infracțiuni economice, în care el nu ar fi implicat. A recunoscut că între acuzații s-ar afla și aceea referitoare la conducerea unui autovehicul, deși avea carnetul suspendat, dar "nici nu-mi aduc aminte pentru că ar fi o faptă din 2012 și nu știu dacă atunci aveam carnetul suspendat"

Polițiștii și procurorii inculpați  ar fi dat informații secrete membrilor unui grup infracțional. In baza acestor informații, Răzvan Alexe ar fi fugit din țară.

Pentru ce se cere arestarea deputatului PSD

Sebastian Ghiță este suspectat de două infracțiuni de dare de mită , de două  infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, de șantaj, de cumpărare de influență, de conducerea unui autovehicul fără permis. 

Potrivit procurorilor, "în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre cei implicați în furnizarea ilegală de informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian – deputat în Parlamentul României.  

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.

În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

Șantaj pentru contracte de publicitate la postul TV pe care îl controla

Sebastian Ghiță ar fi comis și infracțiunea de șantaj. Potrivi procurorilor,  în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei.

Conducerea unui autovehicul deși Ghiță avea  permisul suspendat  

La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.  

La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat.

În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova. Acest dosar este vechi, clasat pentru că erau probe insuficiente. Între timp, în dosar au apărut noi probe,  iar a fost redeschis ca urmare a unei decizii a Înaltei Curți.

 

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă