10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDosar penal în cazul incidentului de pe aeroportul din Cluj

Dosar penal în cazul incidentului de pe aeroportul din Cluj

Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Cluj au deschis un dosar în care cercetează împrejurările în care avionul companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane și care efectua o cursă charter de la București, a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare, informează Mediafax.

La locul incidentului au mers un procuror și poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Județean Cluj pentru cercetări şi dispunerea măsurilor procedurale necesare.

Un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane și care efectua o cursă charter de la București, a ieșit, joi dimineață, la aterizare, de pe pista Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj, fără să existe persoane rănite.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara, corespondentului MEDIAFAX, că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la București spre Barcelona a ieșit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia să mai ia pasageri.

"În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcați în bune condiții. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică și de la aeroport va investiga cauzele incidentului", spunea Ciceo.

De asemenea, David Ciceo preciza că, joi dimineaţă, când la Cluj ningea, condițiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare, iar piloții avionului le cunoșteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

În urma incidentului, Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj a fost închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau întârziate. De altfel, trei curse ale companiei Wizz Air, de la Paris, Luton şi Valencia au survolat aeroportul clujean mai multe zeci de minute.

Aeroportul a fost redeschis în jurul orei 14.00, reprezentanţii acestuia declarând că prima cursă care a aterizat a fost cea de la Paris – Beauvais, care trebuia să aterizeze la ora 12.25 şi care a survolat aeroportul clujean mai bine de o oră.

Compania aeriană low cost anunţa că aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 metri suprafaţa pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", arăta Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului.

Unii pasageri din avion au susţinut că pista nu era curățată de zăpadă, în timp ce conducerea aeroportului afirma că erau condiții bune de aterizare.

Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, a anunţat Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă