18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul ”Case pentru generali”: Fost ministru al Apărării, condamnat pentru abuz în...

Dosarul ”Case pentru generali”: Fost ministru al Apărării, condamnat pentru abuz în serviciu

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, luni, de ICCJ, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul ”Case pentru generali”.

Citește și: Dosarul ”Case pentru generali”: Dobrițoiu, un an cu suspendare

În același dosar, Francisc Radici a primit o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, iar Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi.

Corneliu Dobriţoiu a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi două luni pentru participaţie improprie la fals intelectual. Pedepsele au fost contopite, iar fostul ministru al Apărării a fost condamnat, în final, la un an de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea pedepsei pe o perioadă de încercare de trei ani.

În cazul lui Francis Radici, instanţa a decis condamnarea la doi ani de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi opt luni de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. După contopirea pedepselor, ICCJ a menţinut condamnarea cea mai grea, la care instanţa a adăugat un spor de două luni şi 20 de zile. În final, judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, pe o perioadă de trei ani. Generalul Radici a fost achitat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu.

În ceea ce îl priveşte pe Constantin Năstase, instanţa a stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi opt luni pentru participaţie improprie la fals intelectual. Pedepsele au fost contopite, iar după aplicarea unui spor a rezultat o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, care a fost suspendată pe un termen de încercare de trei ani.

Instanţa a dispus ca Radici şi Năstase să nu părăsească ţara fără să informeze organele judiciare, iar în termenul de supraveghere ei trebuie să execute o muncă neremunerată, timp de 60 de zile, la Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA sau la Centrul de plasament Cireşarii, din Capitală.

Sergiu Tudor Medar a fost condamnat la un an de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi două luni de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. ICCJ a contopit cele două pedepse, urmând ca el să execute un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de trei ani.

Instanţa supremă l-a achitat pe Traian Pigui pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi participaţie improprie la fals intelectual.

Floarea Şerban a fost achitată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi fals intelectual.

Gheorghe Rotaru a primit o pedeapsă de un an şi şase luni pentru participaţie improprie la fals intelectual şi două luni de închisoare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu. În urma contopirii, instanţa a decis să suspende pedeapsa de un an şi şase luni pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni.

ICCJ a mai dispus condamnarea lui Gheorghe Gonciaruc la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, a lui Ionel Vizitiu la un an de închisoare cu suspendare, a lui Corneliu Duţă la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, precum şi a Mihaelei Matei la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei, persoane care au deţinut funcţii de conducere în MApN la data faptelor, au fost trimişi în judecată de DNA, în septembrie 2013, pentru cumpărarea unor locuinţe de serviciu, la un preţ subvenţionat, în baza unor declaraţii false.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1999-2005, Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei Domenii şi Infrastructuri din Ministerul Apărării Naţionale, s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcţii de conducere din MApN.

Traian Pigui ar fi întocmit nelegal adrese de repartiţie a unor locuinţe de serviciu şi ar fi acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanţă cu legea, prin care i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenţionat a acestor locuinţe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuinţele în regim subvenţionat inculpaţilor Floarea Şerban, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Tudor Medar şi Gheorghe Rotaru.

“Vânzarea în regim subvenţionat a acestor locuinţe a fost de natură să aducă Ministerului Apărării Naţionale un prejudiciu cumulat de 962.330,37 lei, inculpatul Traian Pigui înlesnind obţinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenţionat”, au scris procurorii în documentul citat.

Totodată, Dobriţoiu, Şerban, Radici, Năstase, Medar, Rotaru, precum şi Gheorghe Gonciaruc, Ionel Vizitiu, Corneliu Duţă şi Mihaela Matei au închiriat şi ulterior au cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale, mai spun procurorii.

“Concret, inculpaţii au depus la dosarul de cumpărare acte false şi astfel, i-au determinat membrii comisiei de vânzare şi ai comisiei de auditare în vederea vânzării, să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să întocmească documente oficiale false, pe baza cărora, prevalându-se de prevederile Legii 562/2004, şi-au cumpărat locuinţele de serviciu în regim subvenţionat, în condiţiile în care deţineau sau deţinuseră, una, doua sau chiar trei alte locuinţe proprietate personală”, au arătat procurorii.

Potrivit legii, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei actului normativ, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care: titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României şi să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.

Prejudiciul stabilit în acest dosar este de 1.207.670 de lei, din care 1.095.682,56 lei reprezintă prejudiciul suferit de Ministerul Apărării Naţionale ca urmare a vânzării la un preţ diminuat faţă de valoarea de inventar, a fiecărei locuinţe şi 111.988 de lei este contravaloarea chiriei plătită de MApN unei părţi vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi, mai spuneau procurorii.

Ministerul Apărării Naţionale se constituie parte civilă în cauză, revendicând cei 1.207.670 de lei.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând Floarei Şerban, lui Radici, Năstase, Medar, Rotaru, Matei, Vizitiu şi Gonciaruc.

Corneliu Dobriţoiu a consemnat la dispoziţia organului judiciar suma reţinută ca prejudiciu în sarcina sa, respectiv 15.846 lei, procurorii dispunând ridicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale acestuia, care fusese instituit în cursul urmăririi penale.

Procurorii au decis să continue cercetările, într-un dosar separat, pentru Mircia Chelaru, general corp de armată în rezervă, şi Cornel Julea, colonel în rezervă.

Redăm integral decizia Inaltei Curti de Casație și Justiție:

DOSAR 4426/1/2013 – FOND – infracţiuni de corupţie Inculpat DOBRIŢOIU CORNELIU si alţii

– I.1. În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a C.p.pen., achită pe inculpatul TRAIAN PIGUI (….) pentru participație improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, art.2481 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art. 41 alin.2 C.p. anterior şi art. 33 lit. a C.p. anterior ?i art. 5 C.p.

2.În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a C.p.pen., achită pe acelaşi inculpat pentru participație improprie la infracţiunea de fals intelectual (două acte materiale) prev. de art.289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit.c din Legea 78/2000, cu aplic. art. 41 alin.2 C.p. anterior, art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior ?i art.5 C.p.;

3.În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a C.p.pen., achită pe acelaşi inculpat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (două acte materiale – participa?ie improprie) prev. de art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 246, art.2481 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.41 alin.2 C.p. anterior cu aplic. art.75 lit.a C.p. anterior, art. 33 lit. a C.p.anterior ?i art. 5 C.p.

II.1. În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a C.p.pen., achită pe inculpata ŞERBAN FLOAREA (…..) pentru participa?ie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial prev. de art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.75 lit.a C.p. anterior, art. 33 lit.a C.p. anterior ?i art. 5 C.p. 2.În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.b teza a II-a C.p.pen., achită pe aceeaşi inculpată pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual (2 acte materiale ) prev. de art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit.c din Legea 78/2000, cu aplic. art. 41 alin.2 C.p. anterior, art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.33 lit. a C.p. anterior ?i art.5 C.p.

III.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C.p.anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, artr.80 C.p. anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe inculpatul DOBRIŢOIU CORNELIU (…..) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2C. p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art. 80 C.p.anterior ?i art. 5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Dobriţoiu Corneliu să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra dispozi?iilor art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

IV.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art.297 alin.1 C.p., cu aplic. art.52 alin.3 C.p., art.75 alin.2 lit.b C.p., art.77 lit. a C.p., art.76 alin.1 C.p., art. 79 alin.3 C.p. şi art.5 C.p., condamnă pe inculpatul RADICI FRANCISC (…..) la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 2.În baza art.321 C.p.rap. la art.52 alin.3 C.p., cu aplic. art.35 alin.1 C.p., art.75 alin.2 lit.b C.p., art.77 lit.a C.p., art.76 alin.1 C.p., art.79 alin.3 C.p. şi art.5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infrac?iunea de fals intelectual(două acte materiale). În baza art.39 alin.1 lit.b C.p., contopeşte pedepsele aplicate, de 2 ani închisoare şi de 8 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Radici Francisc să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 8 luni închisoare, respectiv pedeapsa de 2 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare. În baza art.65 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.66 lit.a, b C.p., ca pedeapsă accesorie. În baza art.91 C.p., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 2 ani, 2 luni ?i 20 zile pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit în conformitate cu dispozi?iile art.92 alin.1 C.p. În baza art.93 alin.1 C.p., pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalului Bucureşti, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.2 C.p., impune condamnatului să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei. În baza art.93 alin.3 C.p., pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, la S.C. Amenajare Edilitară ?i Salubrizare S.A., Sector 5 Bucure?ti sau Activită?i de între?inere ?i cură?enie în cadrul Centrului de plasament Cire?arii II, Sector 5 Bucure?ti. În baza art.404 C.p.pen. atrage atenţia condamnatului asupra dispozi?iilor art.96 alin.4 C.p., referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. 3.În baza art.396 C.p.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.c C.p.pen., achită pe acelaşi inculpat pentru participa?ie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art.297 alin.1 C.p., cu aplic. art.52 alin.3 C.p., art. 75 alin.2 C.p., art.76 alin. 1 C.p., art.79 alin.3 C.p., art.77 lit.a C.p. şi art.5 C.p.

V.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art.297 alin.1 C.p., cu aplic. art.52 alin.3 C.p., art.75 alin.2 lit.b C.p., art.77 lit.a C.p, art.76 alin.1 C.p, art. 79 alin. 3 C.p. şi art.5 C.p., condamnă pe inculpatul NĂSTASE CONSTANTIN (……) la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 2.În baza art.321 C.p.rap. la art.52 alin.3 C.p., cu aplic. art.35 alin.1 C.p., art.75 alin.2 lit.b C.p. , art.77 lit. a C.p.,art. 76 alin.1 C.p., art.79 alin.3 C.p.şi art.5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 8 luni închisoare (două acte materiale). În baza art.39 alin.1 lit.b C.p., contopeşte pedepsele aplicate, de 2 ani închisoare şi de 8 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Năstase Constantin să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de 8 luni închisoare, respectiv pedeapsa de 2 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare. În baza art.65 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art.66 lit.a, b C.p., ca pedeapsă accesorie. În baza art.91 C.p., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 2 ani, 2 luni ?i 20 zile pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit în conformitate cu disp. art.92 alin.1 C.p. În baza art.93 alin.1 C.p., pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalului Bucureşti, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.2 C.p., impune condamnatului să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei. În baza art.93 alin.3 C.p., pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, la S.C. Amenajare Edilitară ?i Salubrizare S.A., Sector 5 Bucure?ti sau Activită?i de între?inere ?i cură?enie în cadrul Centrului de plasament Cire?arii II, Sector 5 Bucure?ti. În baza art.404 C.p.pen. atrage atenţia condamnatului asupra disp. art.96 alin.4 C.p., referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

V.1.În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C. p. anterior, art.74 alin.2 C.p. anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art. 5 C.p., condamnă pe inculpatul MEDAR SERGIU-TUDOR (……) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.75 lit.a C. p. anterior, art.74 alin.2 C.p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art. 80 C.p. anterior ?i art. 5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual, prin înlăturarea art.33 lit. a C.p. anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Medar Sergiu-Tudor să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra dispozi?iilor art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

VII.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit.a C.p. anterior, art.74 alin.2, art.76 lit.c C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art.5 C. p., condamnă pe inculpatul ROTARU GHEORGHE (……) la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit.a C.p. anterior,art.74 alin.2, art.76 lit.e C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art. 5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual, prin înlăturarea art.33 lit. a C.p. anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an şi 6 luni închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Rotaru Gheorghe să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an ?i 6 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra disp. art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

VIII.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.75 lit. a C. p. anterior, art.74 alin.2C.p. anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, art.80 C.p.anterior ?i art.5 C. p., condamnă pe inculpatul GONCIARUC GHEORGHE (……) la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.41 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C. p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual (două acte materiale), prin înlăturarea art.33 lit. a C.p. anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an şi 6 luni închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Gonciaruc Gheorghe să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra disp. art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

IX.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C. p. anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe inculpatul VIZITIU IONEL (……) la pedeapsa de 1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art.41 alin.2 C.p. anterior, art.75 lit.a C.p. anterior, art.74 alin.2 C. p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual(două acte materiale), prin înlăturarea art.33 lit. a C.p. anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Vizitiu Ionel să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra disp. art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

X.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 41 alin.2 C.p.anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C. p. anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, art.80 C.p.anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe inculpatul DU?Ă CORNELIU (……) la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C. p. anterior, art.74 alin.2 C. p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art.80 C.p.anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual, prin înlăturarea art.33 lit. a C.p. anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an şi 2 luni închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Duţă Corneliu să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatului asupra disp. art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

XI.1. În baza art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 248 C.p. anterior, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C.p. anterior, art.76 lit.c C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art. 5 C.p., condamnă pe inculpata MATEI MIHAELA (…….) la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prin înlăturarea art. 33 lit.a C.p. anterior. 2.În baza art. 289 C.p. anterior, cu ref. la art. 17 alin.1 lit. c din Legea 78/2000, cu aplic. art.31 alin.2 C.p. anterior, art. 75 lit. a C.p. anterior, art.74 alin.2 C. p. anterior, art.76 lit.e C.p. anterior, art.80 C.p. anterior ?i art.5 C.p., condamnă pe aceeaşi inculpată la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru participa?ie improprie la infracţiunea de fals intelectual, prin înlăturarea art.33 lit. a C.p. anterior. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b C.p. anterior, contope?te pedepsele aplicate, de 1 an şi 6 luni închisoare şi de 2 luni închisoare şi dispune ca inculpata Matei Mihaela să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare. În baza art.81 C.p. anterior, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, stabilit în conformitate cu disp. art.82 C.p. anterior. În baza art.71 alin.2 C.p. anterior, interzice inculpatei exerciţiul drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b C.p. anterior, ca pedeapsă accesorie. În baza art.359 C.p.pen. anterior, atrage atenţia inculpatei asupra disp. art.83 C.p. anterior, referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art.71 alin.5 C.p. anterior, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepsei accesorii.

Obligă inculpaţii la despăgubiri civile către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale, după cum urmează:
-inculpata Şerban Floarea la plata sumei de 140.586,3 lei;
-inculpatul Dobriţoiu Corneliu la plata sumei de 15.846,7 lei;
-inculpatul Radici Francisc la plata sumei de 239.255,8 lei;
-inculpatul Năstase Constantin la plata sumei de 230.040,28 lei;
-inculpatul Medar Sergiu-Tudor la plata sumei de 8.286,32 lei;
-inculpatul Rotaru Gheorghe la plata sumei de 175.215,67 lei;
-inculpata Matei Mihaela la plata sumei de 45.514,78 lei;
-inculpatul Vizitiu Ionel la plata sumei de 12.866,25 lei;
-inculpatul Gonciaruc Gheorghe la plata sumei de 59.124,46 lei;
-inculpatul Duţă Corneliu la plata sumei de 280.934 lei.

Respinge cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă Nae Niculae. Ia act că partea civilă Bătăuş Petre a renunţat la despăgubirile civile.
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din ….., deţinut de inculpata Şerban Floarea, până la concurenţa sumei de 140.586,3 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din ….., deţinut de inculpatul Vizitiu Ionel, până la concurenţa sumei de 12.866,25 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din ….., deţinut de inculpatul Gonciaruc Gheorghe, până la concurenţa sumei de 59.124,46 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra cotelor părţi ce revin inculpatului Medar Sergiu-Tudor din imobilele (casă de locuit + teren), situate în ….., până la concurenţa sumei de 8.286,32 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra cotelor părţi ce revin inculpatului Năstase Constantin, din imobilele (casă de locuit + teren), situate în …., până la concurenţa sumei de 230.040,28 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra cotelor părţi ce revin inculpatului Radici Francisc, din imobilele (casă de locuit + teren), situate în …….., având numărul cadastral provizoriu 517, respectiv imobilele (casă de locuit + teren), situate la adresa menţionată mai sus, având numărul cadastral 884, până la concurenţa sumei de 239.255,8 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 20 mai 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din ………, deţinut de inculpatul Rotaru Gheorghe, până la concurenţa sumei de 175.215,67 lei;
Menţine sechestrul instituit prin Ordonanţa nr.116/P/2006 din 23 aprilie 2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie-, Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, asupra apartamentului din ……, deţinut de inculpata Matei Mihaela, până la concurenţa sumei de 45.514,78 lei.

Anulează următoarele înscrisuri: Pentru inculpata Şerban Floarea: -declara?ia pe proprie răspundere nr.3580/3581/9.10.2006(vol.4, fila 69 dosar urmărire penală) Pentru inculpatul Dobriţoiu Corneliu: -declaraţia pe proprie răspundere (vol.5 – fila 24 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere nr.1574/8.06.2015 (vol.5 – fila 106 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A9091/13.12.2005 (vol.15 – filele 121-123 dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Radici Francisc: -declaraţia pe proprie răspundere nr.3231 din 16.10.2006 (vol.6 – fila 84 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere din data de 19.10.2004 (vol.6 – fila 34 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A8344 din 23.11.2006 (vol.15 – filele 80-90 dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Năstase Constantin: -declaraţia pe proprie răspundere nr.1813/3.12.2004 (vol.7 – fila 40 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere nr.1875/17.11.2006 (vol.7– fila 21 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A5679/15.08.2007 (vol.15 – fila 105 dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Medar Sergiu-Tudor: -declaraţia pe proprie răspundere nr.168/16.03.2000 (vol.8 – fila 29 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere nr.1167/17.05.2005 (vol.8 – fila 101 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A8608/24.11.2005 (vol.15 – filele 124-127 dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Rotaru Gheorghe: -declaraţia pe proprie răspundere nr.3826/26.07.2005 (vol.9 – fila 216 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A151/12.01.2006 (vol.15 – fila 128-130 dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Gonciaruc Gheorghe: -declaraţia pe proprie răspundere nr.965/15.03.2004 (vol.10– fila 34 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere nr.2625/23.05.2006 (vol.10 – fila 83 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A3713/20.06.2006 (vol.15– filele 107-109dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Vizitiu Ionel: -declaraţia pe proprie răspundere nr.408/14.03.2000 (vol.13 – fila 52 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere nr.14/5.01.2007 (vol.13– fila 84 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.A597/23.01.2007 (vol.15 – filele 92-103 dosar urmărire penală). Pentru inculpata Matei Mihaela: -declaraţia pe proprie răspundere nr.4603/20.10.2003 (vol.14– fila 20 dosar urmărire penală); -declaraţia pe proprie răspundere nr.1251/19.04.2005 (vol.14– filele 66-71 dosar urmărire penală); -raportul de audit public intern nr.6268/16.08.2005 (vol.15 – filele 135-138 dosar urmărire penală). Pentru inculpatul Duţă Corneliu: -raportul de audit public intern nr.6905/19.10.2006 (vol.15– filele 110-120 dosar urmărire penală). În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpaţii Radici Francisc, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe, Gonciaruc Gheorghe, Vizitiu Ionel, Duţă Corneliu şi Matei Mihaela la plata sumelor de câte 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care sumele de câte 4.000 lei, reprezentând cheltuielile judiciare din faza de urmărire penală. Sumele de câte 100 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se vor avansa din fondul Ministerului Justiţiei. În baza art.275 alin.1 pct.1 lit.c C.p.pen., obligă pe inculpata Şerban Floarea la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 4.000 lei, reprezentând cheltuielile judiciare din faza de urmărire penală. Suma de 100 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. În baza art. 274 alin.1 C.p.pen. obligă inculpaţii Dobriţoiu Corneliu şi Năstase Constantin la plata sumelor de câte 6.040 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care sumele de câte 4.000 lei, reprezentând cheltuielile judiciare din faza de urmărire penală, iar sumele de câte 2.040 lei, reprezentând onorariul expertului judiciar avansat din fondul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Sumele de câte 100 lei, reprezentând onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se vor avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cheltuielile judiciare pentru inculpatul Traian Pigui rămân în sarcina statului. Cu apel.

 

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă