25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialDosarul Colectiv. Tiberiu Niţu: Ancheta se desfăşoară şi la instituţii publice

Dosarul Colectiv. Tiberiu Niţu: Ancheta se desfăşoară şi la instituţii publice

În cadrul anchetei privind incendiul din clubul Colectiv au fost audiate, începând de sâmbătă, 40 de persoane. De asemeena, investigaţia se efectuează pe toate palierele, atât la companii private, cât și la instituții publice, a declarat, luni seara, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, potrivit Mediafax. 

În ceea ce priveşte schimbarea încadrării în acest caz, din omor calificat în ucidere în culpă, Nițu a explicat că procuroii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unde a fost deschis dosarul, fiind sesizați cu privire la un incendiu în urma căruia au rezultat persoane decedate și persoane vătămate grav, au început urmărirea penală pentru omor calificat.

“Probele ulterioare au stabilit cauza, modul de propagare și cauza deceselor victimelor, astfel că s-a stabilit ca modalitate de vinovăție, de săvârșire a faptei, culpa, și nu intenția”, a precizat Nițu.

Nițu a arătat că s-au stabilit identitățile persoanelor și a companiei care a furnizat artificiile din noaptea incendiului. 

“Toate persoanele cu privire la care se va stabili o formă de vinovăție în acest dosar vor răspunde penal. Ancheta se efectuează pe toate palierele,atât la companii private, cât și la instituții publice”, a declarat magistratul.

De asemenea, Nițu a precizat că, pentru ucidere din culpă în formă agravantă pedeapsa este de 10 ani, iar pentru vătămare corporală din culpă este de patru ani. Dacă se aplică concursul de infracțiuni și vor fi identificate și alte infracțiuni, pedepsele cresc.

Întrebat dacă până la acest moment s-au conturat indicii potrivit cărora s-ar fi comis și fapte de corupție în acest caz, procurorul general a precizat că până acum ancheta s-a concentrat pe victime.

Procuroii i-au adus la audieri, luni, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe patronii clubului Colectiv, unde un incendiu a izbucnit în timpul unui concert, vineri seară, cauzând moartea a 31 de oameni și rănirea altor aproape 200.

Luni seară, au fost reținuți doi dintre patroni, Paul Gancea și Alin Anastasescu, fiind în continuare audiat Costin Mincu.

Ancheta în cazul incendiului din Cclubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care “pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanței supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaților de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcționării clubului.

Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat, că poliţiştii bucureşteni ridică documente ”apreciate ca fiind utile soluționării cauzei” de la sediile mai multor instituții publice şi private, fără să precizeze numele instituțiilor.

Clubul Colectiv se află în fosta fabrică Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor. Şi la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acţionari în declaraţia pe propria răspundere.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă