21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarul de evaziune fiscală de peste 34 de milioane de lei: 5...

Dosarul de evaziune fiscală de peste 34 de milioane de lei: 5 persoane reținute

Dosarul de evaziune fiscală de peste 34 milioane de lei, în care cu o zi în urmă cu fost făcute percheziții la Timișoara și Sibiu, a dus la reținerea a 5 persoane în noaptea de miercuri spre joi, alte două persoane fiind cercetare sub control judiciar, informează DIICOT

Procurorul-șef al DIICOT Timișoara, Mircea Andreș a declarat, joi dimineață că în acest dosar au fost audiate 18 persoane, iar pe numele a cinci dintre acestea au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, informează Mediafax.

”Audierile s-au terminat azi-noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.r.) târziu, iar în urma acestora cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore, în timp ce alte două sunt cercetate sub control judiciar”, a declarat Mircea Andreș.

Potrivit acestuia, printre persoanele reținute sau cercetate sub control judiciar nu se află și fostul consilier județean PDL de la Sibiu Dumitru Domnariu, care este vizat și el în acest dosar.

În schimb, printre cei cinci reținuți se numără Adrian Nicoară, fostul cumnat al lui Dumitru Domnariu, care este și partenerul său de afaceri, dar și omul de afaceri Pavel Ghișe care deține mai multe hoteluri și benzinării în Sibiu.

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Serviciul Teritorial Timișoara au dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore față de cinci inculpați, membri ai grupului infracțional organizat:

        1. Bercu Alexandru Gabriel (25 de ani), administrato0r de drept al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL începând cu data de 03.11.12,

        2. Boarță Teodor (62 de ani), administrator al SC Antonio Holding Impex Corporation SRL până la data de 02.11.2012 și administrator de fapt al acestei societăți și după această perioadă,

        3. Gavrilă Ioan Adrian (39 de ani), administrator al SC ASIG Casa de Expediții SRL,

        4. Nicoară Adrian(48 de ani), administrator al SC Euroil SRL

        5. Barac Rodica Maria (45 de ani), împuternicită să ridice banii pentru Gurmand Market SRL și Carmina Divers SRL”, informează DIICOT.

Totodată față de inculpații  Ghișe Ana (48 de ani) – administrator al SC GD Business SRL – și Moldovan Ovidiu Ioan (45 de ani) – administrator al SC Benz Oil SRL, procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Procuorii DIICOT Timișoara și polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara au făcut, miercuri dimineață, 14 percheziții, între care cinci la Timișoara și nouă la Sibiu, fiind vizat grup organizat suspectat de evaziune fiscală.

Surse judiciare declarau că toate persoanele vizate în acest dosar au afaceri cu petrol sau sunt implicate în astfel de afaceri.

Potrivit DIICOT, în perioada 2012 – 2014, reprezentanții legali ai 11 societăți comerciale au constituit un grup infracţional organizat, "în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a mărfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză".

Membrii grupului infracțional mai sunt suspectați că au falsificat documentele de însoţire sau de recepţie a produselor energetice şi că au făcut declaraţii false cu privire la responsabilitatea juridică pentru marfa livrată referitor la faptul că produsele energetice livrate au acciza plătită şi provin pe circuitul economic dintr-un depozit fiscal autorizat.

Sumele de bani rezultate din această activitate au fost transferate la mai multe societăţi comerciale naţionale şi internaţionale inactive, pentru a ascunde adevărata provenienţă. Conform DIICOT, prejudiciul în acest caz a fost estimat la 34.044.503 lei.

Dumitru Domnariu şi Adrian Nicoară au fost cercetați și în dosarul fostului şef al ANAF Sorin Blejnar. Adrian Nicoară şi Dumitru Domnariu au fost reţinuţi în acest dosar în luna martie 2013, după ce ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din București i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei. Anchetatorii spuneau, la acea vreme, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă