10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul finanțării cartierului „Henri Coandă”. Radu Mazăre a dat explicații la Înalta...

Dosarul finanțării cartierului „Henri Coandă”. Radu Mazăre a dat explicații la Înalta Curte, privind contul din Israel deschis pe numele său de Elan Schwartzenberg

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a dat, luni, explicații legate de contul din Israel deschis pe numele său de Elan Schwartzenberg, în dosarul finanţării cartierului social Henri Coandă, potrivit News.ro.

Astfeș, el a declarat că, în anul 2002, Elan Schwartzenberg i-a propus să facă afaceri împreună. „În 2002 am înfrăţit Constanţa cu Havana şi am fost în Cuba, într-o delegaţie, pentru două săptămâni‎. Înainte să fiu primar, eu m-am ocupat numai de afaceri. Am avut o discuţie cu Elan (Schwartzenberg, n.r.) în 2002, după ce m-am întors din Cuba, referitor la oportunităţile de investiţii în Cuba. El mi-a propus ca, având în vedere că voi mai merge în locuri cu potenţial de dezvoltare, să facem împreună afaceri în aceste locuri. Gen Columbia,  Indonezia,  Honduras, Brazilia,  Papua Noua Guinee, Madagascar‎. În funcţie de aportul fiecăruia, închideam afacerea”, a spus Radu Mazăre, luni, în faţa magistraților Înaltei Curți.

În anul 2003, el a deschis un cont bancar în Israel, în care Elan Schwartzenberg urma să pună bani „în funcție de disponibilitățile sale”.

„I-am dat şi procura lui Elan să opereze pe acel cont, eram primar atunci. Dânsul urma să pună bani în acel cont de-a lungul timpului, de ordinul zecilor, sutelor de mii de euro, în funcţie de disponibilităţile sale. Eu eram titularul contului, dânsul doar avea procura respectivă. El făcea viramente în acel cont. Acest acord s-a concretizat în două afaceri imobiliare, una în Brazilia şi una în Madagascar. Erau anumite ţări în care Elan nu mergea, pentru că era israelian. În 2003, Elan a început să transfere bani în acel cont. Până în 2011 cred că în contul acela au intrat din contul personal al lui Elan sau din conturile firmelor sale aproximativ un milion de euro. Nu am declarat acel cont în declaraţia de avere. Deşi eram titularul contului, banii nu erau ai mei, ci ai lui Elan. Dacă l-aş fi declarat, ar fi trebuit să explic de unde provin banii respectivi”, a continuat Mazăre.

O altă afacere descrisă de Radu Mazăre a fost cea din Brazilia. „În 2005 am înfrăţit oraşul Constanţa cu Santos. Am cunoscut oameni din Brazilia, am identificat două terenuri pretabile pentru investiţii, în nord-estul Braziliei. Acolo am mers în 2006 cu fratele meu Mihai, care avea şi el un acord similar cu al meu cu Elan, legat de contul din Israel, şi am început demersurile pentru a achiziţiona cele două terenuri. Unul a fost cumpărat în 2007, al doilea în 2008, pe numele fratelui meu, dar cu banii lui Elan. Am folosit bani şi din contul fratelui meu Alexandru, pe care era titulară şi prietena lui, Ema Gavrilă. Acel cont era alimentat tot de Elan, dar banii cash îi primea de la Gavrilă în România. În iunie 2008 am încheiat în Israel anexa 1 la contractul de reprezentare făcut în 2003 cu Elan. Urma ca, în 10 ani, să găsim finanţator pentru un proiect pentru acele terenuri, iar dacă nu facem acest lucru, terenul urma să se vândă şi banii împărţiţi astfel: 75 la sută Elan, 15 la sută Ema Gavrilă şi 5 la sută eu, iar 5 la sută Mihai Mazăre”, a mai arătat fostul primar, acuzat de fapte de corupţie.

Totodată, Radu Mazăre a mai precizat că, în septembrie 2011, a mers prima dată în Madagascar, timp în care Elan alimenta în continuare contul din Israel.

„Acolo am găsit un amplasament cu potenţial, cu un preţ rezonabil, într-o zonă turistică (era la ocean) – aproximativ două hectare. Am discutat cu Elan despre posibilitatea de a face o investiţie acolo. Am convenit să o realizăm. Eu şi Mihai am demarat, cu tribul care era proprietar, discuţiile despre teren când am revenit în Madagascar. Am luat terenul în concesiune pe numele meu şi pe numele fratelui meu Mihai pe o perioadă de 99 de ani (acolo nu se vând terenuri străinilor). Am închis contul din Israel în noiembrie 2011, cei 800 de mii de euro sold au fost transferaţi în contul din Israel al lui Mihai Mazăre. A fost închis şi contul comun al Emei şi al lui Alexandru din Israel, transferul fiind făcut tot la Mihai (peste 200 de mii de euro). În paralel, fratele meu Mihai a deschis o firmă în Madagascar, pe numele lui (Ocean Dune). Toţi banii adunaţi în contul lui au fost transferaţi în contul acestei firme deschis în Madagascar. În total era vorba despre 1,3 milioane de euro. Mihai şi-a închis şi el contul din Israel”, a continuat Mazăre.

Fostul edil a mai arătat că fratele său Mihai a cesionat apoi acţiunile sale la firma din Madagascar către o firmă deţinută integral de Elan. „În paralel cu cesionarea, Mihai a făcut un acord notarial prin care renunţa în favoarea aceleiaşi firme la suma de 1,3 milioane de euro cu care finanţa firma şi care era împrumut asociat. Banii urmau să fie recuperaţi de Case Mund, firma lui Elan. Ocean Dune trebuia să construiască resort-ul, iar eu şi fratele meu să primim redevenţă de câte cinci la sută. Ema Gavrilă urma să aibă două bungalow-uri din totalul de 16 care urmau să fie construite. Eu sunt acuzat că suma de 95 de mii de euro am luat-o mită. De fapt, Elan a virat-o în contul meu în septembrie 2011. Era de fapt rambursarea unei datorii. În 2004 am împrumutat pentru zece ani un cetăţean grec cu 600 de mii de euro, Yanis Skanzikas, îmi era prieten din anii ’90. Prin 2006-2007, Elan şi Yanis s-au cunoscut la ziua mea, apoi au ţinut legătura, iar Elan l-a ajutat cu contacte pe Yanis să cumpere un teren în Ucraina. Pentru ajutorul respectiv, Elan trebuia să îi dea lui Yanis 650 de mii de euro, reprezentând contravaloarea serviciilor. Elan i-a dat 50 de mii de euro, iar, pentru că toţi trei eram prieteni, i-a propus lui Yanis ca datoria celui din urmă la mine să fie preluată de Elan. M-au informat despre asta prin 2007-2008. Eu am fost OK cu înţelegerea, pentru că eram foarte bun prieten cu amândoi şi aveam încredere”, a continuat fostul primar.

El a mai precizat că din 600.000 de euro a recuperat numai 95.000.

„Elan a plecat din ţară şi nu am mai avut contact. Urmează să o recuperez. Suntem foarte, foarte buni prieteni. Eu nu m-am mai întâlnit cu el. Am şi evitat să discut după ce am fost pus sub acuzare. I-am dat doar mesaje de «La mulţi ani!». De când am deschis contul şi până l-am închis n-am făcut nicio cheltuială. Nu eram informat de bancă de transferurile care se operau în cont. Banca nici nu avea adresa mea. Am deschis contul numai cu paşaportul. Am considerat că în declaraţia de avere trebuia să trec banii mei, dar nu erau sumele mele şi nici nu erau luate cu împrumut. Deci am considerat că nu trebuia să-i menţionez. Banii erau dintr-o înţelegere, nu erau ai mei. Nu am găsit vreo rubrică în declaraţia de avere în care să-i pot încadra. Aflam după patru luni de câţi bani am în cont”, a mai spus Mazăre.

A urmat la audieri fratele fostului primar, senatorul Alexandru Mazăre. „Alături de fratele meu, de IPS Teodosie şi de toţi parlamentarii de Constanţa am inaugurat lucrările la cartierul Henri Coandă. În calitate de parlamentar am primit numeroase solicitări de locuinţe sociale. Înscrierile au început în anul 2011. Ca parlamentar, luam act de cererile persoanelor aflate în dificultate şi luam legătură cu Mircea Dobre, consilier local, cel care era preşedintele comisiei care stabilea ordinea de repartizare a locuinţelor, conform criteriile aprobate de Consiliul Local. La asta s-a rezumat legătura mea cu acel campus social. Eu şi ceilalţi parlamentari PSD de Constanţa eram informaţi de fratele meu, în calitate de primar, în legătură cu acest proiect. Hotărârile Consiliului Local nu erau atributul nostru, al parlamentarilor”, a spus Alexandru Mazăre.

Referitor la acuzaţia de complicitatea la luare de mită, Alexandru Mazăre a arătat că îl ştie pe Elan Schwartzenberg din 1998.

„Emanuela Gavrilă nu era doar iubita mea, am fost de fapt concubini în perioada 1998-2011. Locuiam împreună. Când am cunoscut-o mi-am dat seama că are posibilităţi materiale deosebite, derula mai multe afaceri în domeniul modei, era impresar de modele, avea şcoli de modelling în toată România. Părinţii ei deţineau un restaurant foarte mare în Costineşti, producea foarte mulţi bani, iar ulterior a fost vândut şi acum face parte din Complexul Vox Maris. Eu am locuit foarte mult cu Ema Gavrilă în vila acesteia din Costineşti, care se afla în construcţie la începutul relaţiei. E o vilă finalizată şi, conform preţului pieţei, e evaluată la 500 de mii de euro, finanţată integral de ea. Doamna Gavrilă nu e o tinerică, este o femeie chiar mai mare cu vreo doi ani (decât mine, n.r.), e o persoană matură, responsabilă, independentă, îl ştia pe Elan dinaintea mea, din anumite medii. Ema a propus să deschidem contul comun din Israel, în urma discuţiilor avute de ea cu Elan”, a arătat senatorul Mazăre.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 29 noiembrie, când va fi audiat Morgenstern Avraham. Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, senatorul Alexandru Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost trimişi în judecată, la 1 aprilie, în dosarul privind construirea locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă” din Constanţa.

Radu Mazăre este judecat pentru luare de mită şi trei fapte de fals în declaraţii. Senatorul Alexandru Mazăre, fratele fostului primar, a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită şi trei fapte de fals în declaraţii, iar omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, ar fi lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate in Campusul Social „Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro), susţin procurorii.

Anchetatorii mai spun că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro ar fi fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. În schimbul banilor primiţi de la Morgenstern, Radu Mazăre ar fi iniţiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, potrivit DNA.

Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale lui Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre, precum şi pe sumele de 18.550 de euro şi 114 dolari ridicate de la fostul primar în urma percheziţiilor.

În 6 aprilie, după ce a fost pus sub acuzare, Radu Mazăre a fost suspendat din funcţie. În 22 mai 2015, el şi-a dat demisia de la conducerea Primăriei, unde era de 15 ani.

Radu Mazăre este judecat sau cercetat în mai multe dosare, pentru fapte de corupţie pe care le-ar fi comis când era primar al Constanţei.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă