11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDosarul Microsoft: Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, audiat la DNA

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, audiat la DNA

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu s-a prezentat, joi, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru audieri.

În 24 martie, Sandu a fost condamat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul “Microsoft”, pentru luare de mită și spălare de bani, însă decizia a fost contestată. Cercetările în cazul licenţelor Microsoft continuă într-un dosar disjuns în care sunt vizaţi alţi şapte foşti miniştri.

Totodată, în același dosar au mai fost condamnați și fostul primar Gheorghe Ştefan, care a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu executare, Dorin Cocoş – doi ani de închisoare cu executare şi Nicolae Dumitru – un an şi şase luni de închisoare cu suspendar.

Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA şi de către inculpaţi.

Potrivit procurorilor DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

În ancheta „Microsoft” de la DNA sunt vizaţi şapte foşti miniştri, respectiv Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de faptele de corupţie şi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

Procurorii DNA au arătat că, în 2004, s-a creat un grup central format din Claudiu Florică (reprezentantul Fujitsu Siemens Computers, prin care s-au cumpărat produsele Microsoft), Dinu Pescariu (tenisman apropiat de PSD, însărcinat cu împărțirea mitelor) și avocatul Doru Boștină (se ocupa de acte și legalizarea lor), care s-au folosit de influența lor pentru a cumpra produse Microsoft. 

Astfel, în 2004, acest grup s-a folosit și de influența omului de afaceri Dumitru Nicolae – NIRO, apropiat de lideri PSD, în special de Șerban Mihăilescu (pe atunci, secretar general al Guvernului Năstase) și de Dan Nica (pe atunci, ministru al Comunicațiilor), prin care s-a deschis „ușa” obținerii cumpărării produselor Microsoft prin firma reprezentată de Claudiu Florică, Fujitsu Siemens Computers și “aprobarea” ca discountul de 47%, oferit de Microsoft, să fie plătit totuși de la bugetul statului pentru a fi împărțit între intermediari și oamenii politici. Spre exemplu, din tranşa de 54 de milioane de dolari, 20 de milioane de dolari au ajuns la firme controlate de Dinu Pescariu și apoi împărțite grupării infracționale – intermediari și oameni politici.

Potrivit anchetatorilor, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru de Turism, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul „Microsoft", a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

La finalul lunii octombrie, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi în dosarul „Microsoft"în fața instanței. Gheorghe Ştefan şi-a susţinut în continuare nevinovăţia.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă