10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Mineriada: Miron Cozma: Pedeapsa pentru Iliescu e una singură - condamnarea...

Dosarul Mineriada: Miron Cozma: Pedeapsa pentru Iliescu e una singură – condamnarea pe viaţă

Pentru fostul președinte Ion Iliescu există o singură pedeapsă –"condamnare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii"-, a declarat fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, potrivit Mediafax

"Aș vrea să spun că am marea satisfacție că, alături de alţi doi domni, despre care părerea mea e că și lor trebuie să li se aprobe acel dosar – Doru Mărieş de la Asociația 21 Decembrie şi Marin Stoica, victimă a bătăilor crunte de la televiziunea națională -, am reuşit în 2010, să cerem anchetarea evenimentelor și, bineînțeles, redeschiderea dosarului iunie ‘90, pentru că adevărații vinovați sunt încă în libertate și nu au plătit. Toate cele trei dosare au fost reunite și soluția e cea pe care o știți și sunt chiar încântat că se va relua ancheta asupra evenimentelor iunie ‘90, pentru că minerii nu au fost altceva decât propagandă și nu au fost nici măcar, culmea ironiei, foarte mulți. Nu a văzut nimeni și, numai după ce eu am început demersurile pentru adevăr, s-a aflat că, de fapt, minerii nu au fost pe 13 iunie 1990 în București, atunci când au fost omorâți șase oameni. Or, minerii au venit cu un tren pus la dispoziție de Traian Băsescu, cu 15 vagoane, un altul cu șapte și altul cu patru vagoane. Deci, au fost prea puțini mineri și nu atât de mulți câți se zice că au fost. Se fac confuzii între iunie ‘90 și septembrie ‘91, cand minerii au venit în formă", a declarat Miron Cozma.

Citește și: ÎCCJ confirmă redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie 1990

Cozma a declarat că l-a sechestrat pe Ion Iliescu la Cotroceni și i-a cerut demisia dn Parlament. 

"L-am sechestrat pe Iliescu și o spun cu toată responsabilitatea, la Cotroceni. Știți foarte bine că i-am cerut demisia în Parlament. Ion Iliescu, în perioada în care eu am luat cuvântul în Parlament, eu i-am cerut demisia în Parlament. El era sechestrat la Cotroceni de către mine. Daca Parlamentul lua decizia ca el să fie demis, ieșea de acolo cu cătușe", a mai spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Citește și: Miron Cozma: Nu am remuşcări pentru morţii de la Mineriade

 Miron Cozma a apreciat că fostul președinte, Ion Iliescu, ar trebui condamnat pe viață.

"Este cea mai mare satisfacție a mea (că Ion Iliescu ar putea fi urmărit penal – n.r.), nu sunt ranchiunos și nu vorbesc nici dintr-un punct de vedere al unei satisfacții personale, ci pentru adevarul istoric care trebuie aflat și s-a dovedit că minerii au fost o forță nu represivă, cum s-a spus, ci o forță care a luptat în permanentață pentru drepturile lor și pentru idealurile noastre ale celorlalți. De ce nu se dă dosarul meu de la Securitate? Pai de ce să-l facă pe Miron Cozma erou? Eu, în 1977 l-am sechestrat pe Ceaușescu, cu minerii de la Lupeni și din Valea Jiului. Din punctul meu de vedere, pedeapsa lui Ion Iliescu e una singură: condamnarea pe viață, pentru că e vorba de crime împotriva umanității", a declarat Miron Cozma.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă