19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDosarul morții lui Gyuri Pascu. Surse: Echipajul SMURD este audiat la Poliția...

Dosarul morții lui Gyuri Pascu. Surse: Echipajul SMURD este audiat la Poliția Capitalei

Personalul medical SMURD care a ajuns la locuința artistului Ioan Gyuri Pascu, în dimineața în care acesta a murit, este audiat, marți, la sediul Poliției Capitalei, potrivit unor surse din cadrul Ministerului de Interne, citate de Agerpres.

În 29 septembrie, Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF) a transmis cronologia intervenției în cazul artistului Ioan Gyuri Pasc. Astfel, în primul apel la 112 a fost invocat un atac de panică, diagnostic pus și de mediul care i-a administrat un calmant, deși tensiunea arterială era în limite normale. Un al doilea apel a fost înregistrat la ora 04.46, precizându-se că pacientul intrase în comă.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanță au precizat, într-un comunicat de presă, că Gyuri Pascu nu le-a comunicat medicilor de la ambulanță alte informații privind starea sa de sănătate, astfel că doctorul a stabilit diagnosticul de atac de panică şi insomnie și i-a administrat tratament cu diazepam ½ f ÎM.( 1 ml.)

„La ora 03:26 s-a primit o solicitare prin 112, motivul invocat fiind atac de panică, la care s-a deplasat un echipaj format din medic şi ambulanţier.  La faţa locului a fost consultat un pacient care acuza atacuri de panică şi insomnie cu debut în urmă cu mai multe  zile. S-a măsurat tensiunea arterială, alura ventriculară, saturaţia O2, toate acestea fiind în limite normale. Pacientul acuza dureri articulare la nivelul genunchiului, fiind în tratament prin fizioterapie”, informează reprezentanţii SABIF.

La ora 04.46 a fost înregistrat un nou apel, motivul solicitări fiind „cianoză, comă”. Primul care a ajuns la pacient a fost un echipaj de prim-ajutor de la SMURD, care a început manevrele de resuscitare. Acesta a fost urmat, aproape simultan, de un echipaj de terapie intensivă de la SMURD şi un echipaj de tip C2 de la SABIF.

 „În conformitate cu procedurile existente, forţele de intervenţie fiind suficienţe la caz, ambulanţa de la SABIF a fost declarată disponibilă la locul solicitării. Pentru analiza unei eventuale răspunderi disciplinare a fost declanşată încă din data de 26.09.2016 procedura stabilită prin Codul Muncii şi RI (regulament intern), prin convocarea comisiei de disciplină, în scopul audierii echipajului care a intervenit la caz. În situaţia în care comisia de disciplină va identifica aspecte care pot constitui abateri de la normele profesionale, de etică şi deontologie medicală, va fi sesizat Colegiul Medicilor din România, care este instituţia competenţă pentru verificarea acestor aspecte. Conducerea SABIF asigură opinia publică de deplină transparenţă în gestionarea acestui caz şi va informa în continuare cu privire la rezultatele finale ale analizelor şi anchetelor aflate în derulare”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Audierile sunt parte a anchetei declanșată de polițiștii Serviciului Omoruri sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în urma decesului lui Ioan Gyuri Pascu, la vârsta de 55 de ani, în urmă cu două săptămâni. Fosta soție a lui Ioan Gyuri Pascu, Daniela Marin, a fost audiată de procurori la mijlocul săptămânii trecute, la două zile după audierea personalului medical al ambulanței.

În cazul lui Gyuri Pascu au fost deschise mai multe cercetări privind modul în care a intervenit personalul medical la locuința actorului. Astfel, o anchetă internă a fost declanșată la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Ulterior, Comisia de disciplină a SABIF a audiat medicul implicat în cazul Gyuri Pascu, a solicitat Comitetului Director sancționarea lui și și-a declinat competența în ceea ce privește acuzația de malpraxis.

Mai multe documente de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și SMURD în cazul morții actorului au fost preluate de specialiștii Serviciul Omoruri din cadrul DGPMB. De asemenea, Colegiul Medicilor București a anunțat că s-a autosesizat în cazul decesului lui Gyuri Pascu. Totodată, o echipă formată din reprezentanți ai Corpului de control al Ministerului Sănătății și de la Departamentul pentru Situații de Urgență s-a deplasat, miercurea trecută, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, pentru a verifica informațiile cu privire la intervenția la actor.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă