10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDevalizarea Petromservice: Ce conține dosarul în care Luca și Vântu au fost...

Devalizarea Petromservice: Ce conține dosarul în care Luca și Vântu au fost condamnați la ani grei de închisoare

UPDATE: Sindicalistul Liviu Luca s-a predat, vineri după-amiază, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. El va fi încarcerat la Penitenciarul Mărgineni.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost ridicat de la locuința sa din comuna Corbeanca, de către polițiștii ilfoveni. SOV va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova. 

—–

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani şi două luni închisoare cu executare în dosarul falimentării companiei Petromservice, iar sindicalistul Liviu Luca a primit şase ani închisoare tot cu executare.  Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul declarat de Vîntu şi a menţinut pedeapsa dată în iulie 2014 de Tribunalul Bucureşti. 

În acelaşi dosar, omul de afaceri Octavian Ţurcan (un apropiat al lui Vîntu) a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare, cu mult mai puţin decât cei 9 ani daţi de tribunal. 

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice, Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Citiți și:  FOTO+VIDEO. SOV, de la favoritul premierilor şi şefului SRI, la triplu condamnat la închisoare 

FOTO+VIDEO. Cine este baronul sindical Liviu Luca. Legăturile cu serviciile secrete: cuscrul la SRI, ginerele la DIPI

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

“In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar”, acuză Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii susţin ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni. Un rol important in administrarea PetromService îl avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

“Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă