10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Poşta: Miniştrii s-au turnat între ei

Dosarul Poşta: Miniştrii s-au turnat între ei

Pentru a scăpa de ancheta DNA, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy dă vina pe fostul şef al Finanţelor Varujan Vosganian. Ex-ministrul Dan Nica, în schimb, a fost denunţat de Sergiu Iliescu, un subordonat al lui Zsolt Nagy. Acum, şi Vosganian, şi Nica sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu.

Ce rol a jucat fostul ministru al Finanţelor din timpul guvernării Tăriceanu, Varujan Vosganian, şi cât de mult a fost implicat fostul ministru al Comunicaţiilor din guvernarea Năstase, Dan Nica, în tranzacţia anchetată de DNA, prin care statul (respectiv Poşta Română) a renunţat la proprietatea unui imobil în beneficiul unei firme private? Detalii noi şi răspunsuri surprinzătoare cu privire la afacerea care a prejudiciat bugetul cu peste 8 milioane euro au în acest moment doi foşti oficiali guvernamentali de rang înalt – ex-ministrul UDMR al Comunicaţiilor Zsolt Nagy şi Sergiu Iliescu, fost director în cadrul aceluiaşi minister.

Aşadar, dezvăluirile vin acum de la cel mai înalt nivel: implicarea lui Vosganian în controversata tranzacţie este susţinută intens de nimeni altul decât fostul său coleg de cabinet, ministrul de resort Zsolt Nagy. Iar despre rolul lui Dan Nica, detaliile, ajunse acum la DNA, vin de la Sergiu Iliescu, subordonatul aceluiaşi Nagy.

În acest nou dosar, desprins din speţa în care fostul ministru de Justiţie Tudor Chiuariu este judecat pentru abuz în serviciu, protagoniştilor Dan Nica şi Varujan Vosganian procurorii l-au mai alăturat şi pe omul de afaceri Sorin Creţeanu, patronul firmei Comnord. Această societate a fost principala beneficiară a afacerii în urma căreia Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy au fost deja trimişi în judecată în aşa-numitul dosar „Poşta”.

Nagy acuză, Vosganian se scuză

În timpul anchetei, Zsolt Nagy a depus, prin avocaţii săi, mai multe memorii la DNA în care pledează pentru scoaterea sa de sub anchetă şi redirecţionarea cercetărilor penale spre fostul coleg Varujan Vosganian. „Domnul Vosganian nu a fost niciodată cercetat pentru încălcarea atribuţiilor de ministru. Mai mult decât atât, cu privire la depoziţia pe care acesta a dat-o în calitate de martor, acesta a oferit informaţii incomplete cu privire la modul în care a fost iniţiat şi adoptat proiectul de HG nr. 377/2007″, se arată într-unul din memoriile depuse la DNA de Eugen Iordăchescu, avocatul fostului ministru Zsolt Nagy. Respectiva Hotărâre de Guvern nr. 377/2007 este de fapt cea prin care s-a certificat „asocierea” Poştei Române cu SC Comnord şi SC Procema. În replică, Varujan Vosganian le-a declarat procurorilor anticorupţie că el nu ştia nimic despre documentul invocat.

Fostul ministu al Economiei şi Finanţelor a fost audiat de procurori pe 5 martie 2009, ca martor: „În luna septembrie 2007 am aflat din presă despre unele discuţii legate de această hotărâre şi am chemat subordonaţii care mi-au spus că redactaseră acea notă a Direcţiei Juridice în seara precedentă a şedinţei de Guvern, notă pe care eu nu am avut-o. Nu am consultat ordinea de zi a şedinţei de Guvern, astfel că nu am avut posibilitatea de a constata că în dreptul proiectului respectiv era trecută menţiunea «notă». La şedinţa de Guvern nu am participat efectiv, întrucât am avut alte întrevederi la Banca Naţională a României. Când m-am întors, proiectul fusese deja dezbătut”, a declarat Varujan Vosganian la DNA. Chiar dacă dăm la o parte acuzaţiile lui Nagy, declaraţia fostului ministru liberal este surprinzătoare, în condiţiile în care poziţia avută în Guvern îi permitea accesul la cele mai sensibile informaţii.

Cum a fost luat Nica în vizor

Prezenţa numelui lui Vosganian în dosar nu ar trebui să surprindă, ca urmare a faptului că şi ministerul condus de el a fost implicat în „naşterea” HG nr. 377/2007. În ecuaţie apare însă şi numele social-democratului Dan Nica. Acesta a fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul lui Adrian Năstase şi una din deciziile sale de atunci a ajutat Poşta Română să parafeze afacerea cu Sorin Creţeanu de la SC Comnord.

Dan Nica a emis pe 1 martie 2002 certificatul de atestare a dreptului de proprietate pentru terenul de 8.216 metri pătraţi, situat în Calea Victoriei, în favoarea Companiei Poşta Română, dar procurorii verifică legalitatea. Ca urmare a certificatului emis de Nica, Poşta a solicitat înscrierea suprafeţei la Cartea Funciară. Decizia a dus, în final la elaborarea HG. 377/2007, documentul pentru care au fost trimişi în judecată Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy. Împotriva lui Dan Nica a făcut plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie Sergiu Stelian Iliescu, fost director al unei autorităţi din subordinea ministerului Comunicaţiilor. Dan Nica şi Varujan Vosganian nu au răspuns ieri la telefon.

Vicepreşedintele de la Rapid

Cea de-a treia persoană pentru care procurorii au decis să disjungă cercetările şi să formeze un nou dosar este omul de afaceri Sorin Creţeanu, patronul SC Comnord. El va fi cercetat, alături de Nica şi Vosganian, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Sorin Creţeanu este unul din cei mai importanţi afacerişti din domeniul imobiliar. În 2010 s-a implicat şi în fotbal, devenind vicepreşedinte al clubului de fotbal Rapid Bucureşti. Creţeanu este foarte bine conectat şi la mediul politic. Prin firma sa, Comnord, omul de afaceri a construit sediul societăţii controlate de Călin Popescu-Tăriceanu, prin care fostul prim-ministru distribuia maşini marca Citroen.

Sprijin pentru asocierea penală

În dosarul în care DNA i-a trimis în judecată pe Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, procurorii DNA au reţinut că între anii 2005 – 2007 reprezentanţii Poştei Române au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în cea privată a Imopost Developments.

În demers, spun anchetatorii, au fost implicaţi şi cei doi membri ai Guvernului, care ar fi favorizat S.C. Imopost.

Statul român a fost prejudiciat cu 8.619.787 euro. Aproape jumătate le-a fost imputat lui Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy. Imopost Developments s-a constituit la 26 iulie 2005, fiind creată ca un parteneriat între C.N. Poşta Română S.A., S.C. PROCEMA S.A., S.C. COMNORD S.A. şi două persoane fizice.

Scopul constituirii Imopost: demolarea clădirilor existente pe terenul din Bucureşti, Calea Victoriei nr.133-135, şi ridicarea unui nou imobil. La 19 iulie 2005, conducerea Poştei Române a aprobat ca imobilul din centrul Capitalei să fie adus de C.N. Poşta Română S.A., ca aport în natură, la capitalul social al societăţii nou înfiinţate, dar prin subevaluarea suprafeţei.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă