15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Un nou termen în dosarul Referendumului. Declaraţiile lui Dragnea la...

VIDEO. UPDATE. Un nou termen în dosarul Referendumului. Declaraţiile lui Dragnea la ieşirea din ICCJ

UPDATE:  Ministrul Liviu Dragnea a declarat la ieşirea din ICCJ că se declară complet nevinovat şi că nu poate fi vorba de foloase necuvenite în cazul unui referendum.

"Prezenţa la vot la un referendum nu poate fi vorba de foloase necuvenite din partea unui partid. Un folos a fost doar pentru populaţie. Poate, pentru că referendumul nu a trecut, de foloase necuvenite a beneficiat Traian Băsescu", a spus Dragnea.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/flowplayer’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/playernew/singleplayer_max/6162f97a0b1b9d5f1bb9b35ffc18edc7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

 

De asemenea, Dragnea a precizat că persoanele pe care i-a indicat ca martori în dosarul în care este acuzat, respectiv Victor Ponta şi Mircea Duşa, pot aduce informaţii noi la dosar. 

"Nu îmi permit să spun altceva decât ceea ce am spus în faţa instanţei", a mai spus preşedintele executiv PSD.

UPDATE: Liviu Dragnea a dat joi o declaraţie la instanţa supremă în dosarul în care este acuzat de corupţie în legătură cu desfăşurarea referendumului din 2012 şi a arătat că este nevinovat, că nu a scris sau trimis în mod personal vreun sms şi că nu a influenţat niciun coleg sau membru de partid, conform Mediafax.

"După adoptarea în Parlament a hotărârii de suspendare a preşedintelui, la nivelul PSD s-a hotărât ca eu să fiu şef de campanie. Eu eram şi secretar general al PSD. (…) În ziua votului, am stat în sediul din Kiseleff, în biroul secretarului general, pe unde au trecut succesiv colegi şi membri de partid, dar şi susţinători ai noştri şi am ieşit cel mult o oră ca să mă duc să votez", a declarat Dragnea.

 Preşedintele executiv PSD a spus că nu a avut nicio legătură cu sms-urile primite de membrii PSD din ţară în legătură cu procesul de votare şi a precizat că respectivele sms-uri erau parte a unui sistem automatizat de remitere către multipli destinatari a unor texte predefinite.

Dragnea a explicat că doi colegi ai săi din PSD au pus la punct acest sistem informatic de remitere în cascadă a acestor sms-uri şi că el nu a redactat sau trimis personal astfel de mesaje.

"La nivelul echipei de campanie s-a luat la un moment dat în discuţie strategia de comunicare. Eu am participat la aceste discuţii, iar PSD a pregătit un ghid referitor la scrutin, precum şi un calendar electoral. Se spune că eu am dat ordin preşedinţilor de secţii de votare. Eu nu am dat niciun ordin şi nu am vorbit cu vreun preşedinte de secţie. (…) Există declaraţiile unor martori care arată că ei au conceput sistemul informatic pentru sms-uri în 2012. Eu nu am conceput, gestionat, avut parolă sau user, nu am cerut să se transmită vreun sms şi nu am cunoştinţe IT. Am văzut că multe sms-uri sunt semnate cu iniţialele numelui sau cu numele meu. Eu nu ştiu ce să vă răspund despre asta, mai bine să vă spună martorii iniţiatori ai sistemului. (…) În opinia mea, cred că erau mesaje concepute de oameni ce nu aveau cunoştinţe despre campanie", a declarat Dragnea.

El a mai spus că în timpul votării toate partidele primesc la centru informaţii privind prezenţa la vot într-o oră sau maxim două ore şi rezultatele votării după numărătoarea finală, iar între centru şi teritoriu se poate comunica telefonic, prin sms sau email.

În finalul declaraţiei, Dragnea le-a spus judecătorilor că, în opinia sa, un caz ca al lui poate "vulnerabiliza" societatea democratică românească pentru că există riscul ca orice şef de campanie electorală, de la orice partid, să ajungă în situaţia sa.

"Cred că acest dosar poate vulnerabiliza democraţia românească pentru că există riscul ca orice şef de campanie, orice partid sau orice lider de partid să nu mai aibă curaj să facă ce ar trebui să facă orice şef de campanie din ţara asta. Prezenţa la vot nu este un folos cuvenit sau necuvenit al partidului, ci un drept al cetăţeanului", a încheiat Dragnea.

—–

Preşedintele executiv al PSD, ministrul Liviu Dragnea, a fost citat, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la un nou termen de judecare a Dosarului Referendumului.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, citat în dosarul Referendumului

Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, în octombrie 2013, în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului.

În Dosarul Referendumul există deja câteva persoane condamnate. În iulie 2014, judecătorii Curţii Supreme au condamnat la închisoare cu suspendare două persoane, pentru ca după doar două săptămâni, doi preşedinţi de secţii de votare să fie condamnaţi la închisoare cu executare pentru fraudă electorală, o premieră în România.

Pe 24 octombrie 2014, peste 100 de persoane – din județele Vrancea, Gorj și Teleorman – au fost aduse în Capitală cu autocare însoțite de mașini ale Poliției și Jandarmeriei pentru a fi audiate în calitate de martori în Dosarul Referendumului. Și la termenul procesului din 3 septembrie, 12 persoane, majoritatea în vârstă, cu domiciliul în județul Teleorman, au fost aduse cu mașinile Poliției.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă