10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Referendumului: Victor Ponta le-a povestit magistraților cum se trimiteau SMS-urile la...

Dosarul Referendumului: Victor Ponta le-a povestit magistraților cum se trimiteau SMS-urile la alegători

UPDATE 14.40: Ministrul Administrației și Dezvoltăƒrii Regionale Liviu Dragnea a păƒrăƒsit sediul ICCJ unde a fost audiat în dosarul referendumului. Dragnea a declarat cムaudierile în calitate de martor a lui Victor Ponta ș™i Mircea Duș™a nu reprezintă un gest de solidaritate fațムde el ș™i o împlinire a datoriei lor de cetăț›eni. 

Citeș™te ș™i: S-au încheiat audierile în dosarul referendumului. Ce a declarat Dragnea

———-

UPDATE 14.20: Ministrul Apărării, Mircea Duș™a, a declarat, miercuri, dupムaudierea sa în calitate de martor la Înalta Curte de Casație șŸi Justiție, cムa spus instanței căƒ, la nivelul județului Harghita, în ziua Referendumului de demitere a președintelui Traian Băƒsescu, din iulie 2012, a fost respectatムlegea, informeazムMediafax

“Am fost audiat în procesul lui Dragnea. Mi s-au pus câteva întrebăƒri de căƒtre avocat șŸi de căƒtre preșŸedintele completului de judecatăƒ, referitor la organizarea Referendumului în județul Harghita. Am precizat cムReferendumul s-a organizat conform Legii 3 din 2000 privind organizarea șŸi desfășŸurarea referendumului șŸi cムalegerile s-au desfășŸurat conform legii în județul Harghita”, a declarat Mircea Dușa, la ieșŸirea din sala de judecatムde la ICCJ.

Referitor la sistemul de SMS-uri aplicat de USL la Referendumul din 2012 șŸi modul de funcționare a aplicației, DușŸa a explicat cムmesajele erau primite doar de coordonatorii campaniei.

“Aplicația o cunosc cei care au operat sistemul șŸi, de regulăƒ, au fost tineri care au cunoșŸtințe de IT”, a adăugat ministrul Apăƒrăƒrii Naționale.

———

UPDATE 10.45: Premierul Victor Ponta a păƒrăƒsit sediul ÎCCJ, unde a fost audiat ca martor în dosarul referendumului. Ponta a explicat cムdecizia de a organiza referendum pentru demiterea lui Băsescu a fost una politicムș™i pentru cムDragnea nu a fost membru al Parlamentului la acea vreme, răƒspunderea a căƒzut asupra lui. 

”Am spus adevăƒrul despre faptul cムdeciziile politice privind suspendarea preșŸedintelui Băƒsescu, referendumul, sunt decizii politice șŸi, dacムam făƒcut bine, oamenii voteazăƒ, iar dacムam făcut răƒu, voteazムpe alții, dar nu a existat niciodatăƒ, în niciun fel șŸi în nicio formăƒ, niciun fel de încăƒlcare a legii, ori, într-o țarムdemocraticムîn care cred că trăim șŸi trebuie șiƒ trăƒim, nu eșŸti sancționat penal pentru faptul cムiei decizii politice. EșŸti sancționat sau eșŸti apreciat de căƒtre alegători șŸi cred cムtoți cei care au votat la referendum au avut acest drept, să voteze, șŸi nu trebuie sムfie pedepsiți pentru asta”, a spus Ponta, după audierea la ICCJ.

Citește și: Ponta îi ia apărarea lui Dragnea, pe Facebook

——-

UPDATE 10.05: Audierea premierului Victor Ponta s-a încheiat. 

Citește și: Dosarul Referendumului: Liviu Dragnea și Mircea Dușa au ajuns la ÎCCJ

——-

UPDATE 09.55:  PreșŸedintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat în fața instanței cムa cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 șŸi modul de funcționare a aplicației, dar cムaceasta consemna doar prezența și date din procesul-verbal, nu indica șŸi număƒrul de voturi cu “Da” sau “Nu”, potrivit Mediafax

“Când am devenit preșŸedinte PSD, am decis sムavem acest sistem, folosit prima datムde PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide”, a spus Ponta, în fața instanței.

Întrebat dacムa participat la șŸedința Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus căƒ, inițial, în șŸedința USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 sムfie Liviu Dragnea (din partea PSD) șŸi Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Român de Informații), precum șŸi ca sediul comun de campanie sムfie cel din Kiselleff, datoritムcondițiilor logistice mai bune.

Ponta a spus căƒ, ulterior, în ședințele fiecăƒrui partid au fost puse în aplicare deciziile comune, dupムce a fost întrebat în continuare dacムîn șŸedințe a fost prezentatムtotușŸi aplicația. 

“CunoșŸteam aplicația șŸi funcÅ£ionarea, cu sms-uri de la reprezentanții noșŸti în secții și date încăƒrcate în soft”, a spus Ponta, adăƒugând cムprincipala condiție în baza căƒreia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel sムfie verificatムdoar prezența la vot, așŸa cum procedau șŸi alte partide, sistemul permițând șŸi transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate în secțiile de votare, dupムînchiderea urnelor, o “numărătoare paralelピ efectuatムde asemenea de toate partidele, extrem de apropiatムde rezultatele oficiale.

———-

UPDATE 09.51. Premierul Victor Ponta a declarat în faț›a judecăƒtorului cムnu îș™i aminteș™te dacムa primit în perioada Referendumului mesaj pe număƒrul lui cu privire la vot, însムcunoaș™te existenț›a acelor mesaje. De asemenea, premierul a declarat cムar fi fost imposibil ca Liviu Dragnea sムle fi trimis. 

“Nu-mi amintesc dacムam primit pe telefonul personal, dar cunoșŸteam cムse transmiteau de la centru, prin sms, exclusiv îndemnuri la vot. Pentru a nu fi impersonale, erau semnate, dar nu le transmitea Dragnea personal, era imposibil. E un sistem sms folosit de operatorii de telefonie pentru alte tipuri de campanie, umanitarăƒ, publicitarピ, a spus Ponta.

În dosarul instrumentat de procurori existムsuspiciunea cムsistemul de sms-uri conținea o bazムde date cu număƒrul de telefon persoanei care raporta datele șŸi cu secția din care raporta, căƒtre care era transmis un mesaj, de la număƒrul 1855, cu înșŸtiințarea cムtrebuie raportate separat prezența la vot în secție șŸi separat număƒrul de voturi DA șŸi NU exprimate în secția în care se aflau.

——

UPDATE 08.53: Premierul Victor Ponta a ajuns în dimineaț›a zilei de miercuri la ICCJ unde este martor al Apărăƒrii în dosarul Referendumul. Premierul a ajuns la scurt timp dupムLiviu Dragnea ș™i Mircea Duș™a. 

”Vreau sムspun adevăƒrul. Am vrut sムspun adevăƒrul în faț›a procurorului ș™i nu m-a ascultat”, a spus premierul când a fost întrebat de ce a fost chemat. 

————–

Premierul Victor Ponta va merge, miercuri, la Înalta Curte de Casaț›ie ș™i Justiț›ie, pentru a fi audiat, în calitate de martor în dosarul Referendumului, în care este judecat ministrul Liviu Dragnea.

Premierul a fost citat ca martor la un termen anterior al dosarului, de căƒtre avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat. Avocatul a mai cerut atunci audierea a 18 coordonatori județ›eni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.

Citește și: Dosarul Referendumului: Robert Negoiță și Constantin Niță, audiați în calitate de martori. Când îi vine rândul lui Ponta

Ponta a precizat, duminicăƒ, la România Tv, cムva merge, miercuri, la Ύnalta Curte de Casaț›ie ș™i Justiț›ie, unde a fost citat în dosarul Referendumului, pentru a declaraƒ căƒ, în 2012, nu s-a făƒcut nicio schemムde fraudare.

Citește și: Victor Ponta, despre dosarul Referendumului: Voi spune adevărul

Liviu Dragnea a fost trimis în judecatムde procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săƒvârș™irea infracț›iunii de folosire a influenț›ei sau autorităț›ii de căƒtre o persoanムcare deț›ine o funcț›ie de conducere într-un partid, în scopul obț›inerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă