11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Dosarul retrocedărilor: Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. Ioan Adam, în...

UPDATE: Dosarul retrocedărilor: Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. Ioan Adam, în arest la domiciliu

UPDATE 12.20: STENOGRAME. Numele lui Crin Antonescu, în dosarul retrocedărilor

UPDATE 11.05: Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv, în timp ce Ioan Adam a fost plasat în arest la domiciliu, iar Tudor Chiuariu rămâne sub control judiciar, dar poate părăsi ţara în perioada 26-29 ianuarie, a decis luni ICCJ.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis luni, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, trimis instanţei în 22 ianuarie, menţinerea măsurii arestării preventive în cazul fostului deputat Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu şi a judecătorului Ordog Lorand Andras, conform Mediafax.

În cazul fostului deputat Ioan Adam, aflat în arest preventiv din 20 noiembrie 2014, instanţa a dispus înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data de 26 ianuarie la 24 februarie inclusiv. Ioan Adam urmează să iasă luni din arest preventiv. În timpul arestului la domiciliu, Ioan Adam trebuie să meargă la procurori sau la instanţă ori de câte ori este chemat şi are interdicţie să comunice cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din dosar.

Prin aceea decizie, instanţa a menţinut măsura arestului la domiciliu pentru Andrei Hrebenciuc şi a dispus înlocuirea arestului preventiv faţă de Iosif Kadas şi a arestului la domiciliu faţă de Jănică Poenaru şi Ioan Sorin Iacob cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la 26 ianuarie la 26 martie inclusiv.

În timpul controlului judiciar, Kadas, Iacob şi Poenaru trebuie să se prezinte la procurori sau judecători ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele şi să se prezinte la Poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere sau atunci când sunt chemaţi. De asemenea, Kadas şi Poenaru au interdicţie să părăsească municipiul Braşov şi, respectiv, Bucureştiul.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar în cazul senatorului Tudor Chiuariu şi a lui Adam Crăciunescu. În cazul lui Chiuariu, instanţa a încuviinţat părăsirea ţării în perioadele 26-29 ianuarie, 2-3 februarie şi 12-13 martie.

——–

ICCJ decide luni dacă Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv. 

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri, conform Mediafax.

Citeşte şi: Dosarul retrocedărilor de păduri: Viorel și Andrei Hrebenciuc, Adam și Chiuariu, trimiși în JUDECATĂ

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit pentru vineri primul termen în dosarul retrocedărilor de păduri. 

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor.

Citeşte şi: UPDATE. Noi stenograme în dosarul retrocedărilor de păduri. Andrei Hrebenciuc şi-a recunoscut, parţial, vina

Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă