9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul retrocedărilor de păduri. Fostul prefect de Buzău a fost ARESTAT

Dosarul retrocedărilor de păduri. Fostul prefect de Buzău a fost ARESTAT

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alte trei persoane implicate în cazul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure în județul Buzău au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, iar judecătorul Neculae Toader, fost preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, a fost pus sub control judiciar, relatează Mediafax.

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, avocatul Mihail Cosmin Vasile, Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, ceruseră instanţei să dispună alte măsuri preventive, cum ar fi controlul judiciar, arestul la domiciliu sau controlul judiciar pe cauţiune, însă cererile lor au fost respinse.

Totodată, Curtea de apel Ploieşti a respins propunerea DNA de arestare preventivă a judecătorului Neculae Toader, cercetat în acelaşi dosar, acuzat că ar fi primit 250.000 de euro pentru a dispune retrocedarea ilegală a celor peste 5.000 de hectare de pădure, magistraţii dispunând punerea sub control judiciar a fostului preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, judeţul Buzău.

Sentinţa privind măsurile preventive dispuse în acest dosar poate fi contestată, nefiind definitivă.

Procurorii DNA Ploiești care instrumentează dosarul în care fostul prefect de Buzău Paul Beganu, un angajat al Direcției Silvice și un judecător sunt suspectați că ar fi luat mită 2.250.000 de euro pentru a favoriza retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure au cerut, joi, după ce au obţinut avizul CSM în acest sens, arestarea preventivă a fostului președinte al Judecătoriei Pătârlagele, judecătorul Neculae Toader, acuzat în acest dosar de luare de mită și abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, Toader este suspectat că a primit 250.000 de euro mită pentru a pronunța o soluție favorabilă în dosarul retrocedării către un bărbat care a cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorii legali. Procesul de retrocedare, judecat la Judecătoria Pătârlagele, a durat trei luni și fost soluționat favorabil la al treilea termen.

În același dosar, fostul prefect de Buzău Paul Beganu este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi instigare la dare de mită, avocatul Mihail Cosmin Vasile este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la dare de mită, Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, este acuzat acuzat de trafic de influenţă, şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi trei infracţiuni de dare de mită, potrivit procurorilor DNA.

Cei patru au fost reținuți de DNA miercuri seară și și-au petrecut noaptea în arestul IPJ Prahova, din municipiul Câmpina, magistratul fiind singurul dintre cei audiați în acest dosar care a plecat în libertate de la sediul DNA Ploiești.

Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judeţul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzând un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) în dauna statului.

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă