10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul retrocedărilor de păduri. Fostul prefect de Buzău rămâne în arest

Dosarul retrocedărilor de păduri. Fostul prefect de Buzău rămâne în arest

Instanța supremă a decis, vineri, ca fostul prefect de Buzău Paul Beganu, avocatul Mihail Cosmin Vasile şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş să rămână în arest, în timp ce al Ion Irimia, angajat al Romsilva, va fi cercetat sub control judiciar, în dosarul retrocedărilor de pădure din Buzău, informează Mediafax.

Decizia instanţei supreme, care a judecat contestaţiile la decizia Curţii de Apel Ploişeti din 21 noiembrie, prin care cei patru au fost arestaţi, este definitivă.

În acelaşi dosar, este cercetat sub control judiciar judecătorul Neculae Toader, fost preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele.

Potrivit procurorilor DNA Ploieşti, care instrumentează acest dosar, Beganu, Irimia şi Toader sunt suspectaţi că ar fi luat mită 2.250.000 de euro pentru a favoriza retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure lui Gheorghe Ceteraş, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare.

Concret, Gheorghe Ceteraş, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moştenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare, în cursul anului 2010, împreună cu moştenitorul şi avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au înţeles să obţină, în condiţii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5134,29 ha teren forestier care aparţinuse Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou înfiinţatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de moştenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră şi servicii anexe, scopul declarat fiind "redobândirea patrimoniului Societăţii Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră".

În acest scop, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranşe, lui Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, care avea influenţă asupra lui Beganu, şi altor funcţionari din cadrul regiei, pentru a-i determina să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate.

În acelaşi scop, Ceteraş i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului judeţului Buzău Paul Beganu. În schimb, Beganu, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă şi a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraş Gheorghe să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moştenitorii nu au primit răspuns la contestaţiile formulate. Aceasta, în condiţiile în care, în perioada 2006 – 2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.

Ca urmare, în anul 2011, Ceteraş a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecătorului Neculae Toader, din cadrul Judecătoriei Pătârlagele, pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia. În schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 ha pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea lui Gheorghe Ceteraş, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, în condiţiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

Judecătorul Neculae Toader a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafaţă avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toţi acţionarii Societăţii Anonime au înţeles să se constituie în aşa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).

Deşi sentinţa judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligaţie în sarcina reprezentanţilor celor două comisii (comisia locală Gura Teghii şi a comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare. De asemenea, deşi Direcţia Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău, Comisiei Judeţene Buzău şi Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluţiei date prin sentinţa civilă nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai notează procurorii.

În prezent, Paul Beganu este comisar la Comisariatul Județean Buzău al Gărzii de Mediu, el lucrând în instituție din vara anului 2012.

Paul Beganu, fost membru PDL, a fost prefect al județului Buzău din octombrie 2009 și până în mai 2012. El este de profesie inginer silvic, iar înainte de a fi prefect a lucrat la Romsilva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă