5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Dosarul Revoluției. Băsescu scoate din arhivă o discuție cu Kovesi: ...

VIDEO Dosarul Revoluției. Băsescu scoate din arhivă o discuție cu Kovesi: S-au împușcat singuri oamenii ăia sau au fost împușcați de cineva?

Fostul președinte Traian Băsescu a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleț cu o discuție purtată pe tema dosarului Revoluției cu Laura Codruța Kovesi, în perioada în care aceasta era procuror general al României. Pe data de 9 septembrie 2009, fostul șef al statului cerea o soluție în acest caz. 

Filmulețul începe cu un fragment dintr-un interviu al lui Ion Iliescu în care fostul președinte spunea că revoluționarii s-au împușcat între ei. 

Urmează apoi fragmentul din discuția cu Kovesi: 

Băsescu: Ce se întâmplă cu aceste dosare, care s-au predat de la domnul general Voinea. Am înțeles, s-a pensionat, a vrut, nu a vrut să mai lucreze, nu mai știu, dar am o speranță că se va continua ancheta și va ajunge la un sfârșit. 

Kovesi: Domnule președinte ce înțelegeți prin «speranță». Am spus că vom soluționa cu celeritate pentur că 18 ani nu am avut o soluție. Eu nu pot să vă promit o soluție. Nici nu pot să întreb ceea ce 18 ani nu s-a făcut. 

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Un adevăr. Dacă îl suportaţi, voi, Dumnezeii dreptăţii, luaţi-l.

Posted by Traian Băsescu on Friday, October 23, 2015

Băsescu: Doamna procuror general, cred că ați înțeles foarte bine ce am vrut să vă spun. Și am o rugăminte, nu mă confundați cu un ziarist căruia îi faceți o declarație. Vorbiți cu șeful statului român care vă spune așa: au murit 1600 de oameni la revoluție, iar voi închideți dosarul. Aveți soluție sau nu?. Au murit oameni la mineriada din 13-15. Ce vreți să spuneți, că vă impun o soluție? v-o impune realitatea să spuneți dacă s-au împușcat singuri oamenii ăia, sau au fost împușcați de cineva. Nu mă confundați cu ziariștii”, a fost dialogul dintre Băsescu și Kovesi în septembrie 2009. 

Citește și: Ordonanța de CLASARE a dosarului Revoluției: Din cauza oboselii şi stresului s-au tras focuri de armă

Discuția dintre Băsescu și Kovesi a avut loc în contextul în care, în calitate de procuror general al României, Laura Codruța Kovesi a redeschis dosarul Revoluției, dar ulterior l-a clasat. 

Postarea lui Traian Băsescu vine în contextul în care procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze, conform comunicatului Parchetului. 

Decizia de clasare nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs de procurorul general. Motivele invocate de procurorii militari pentru clasare este acela că faptele s-au prescris. S-a ajuns la această decizie după ce anchetatorii și-au dat seama că faptele s-au prescris și nimeni nu mai poate fi tras la răspundere. Tot ei invocă faptul că de când a început ancheta, codul penal s-a schimbat și faptele nu mai există în actuala formă. 

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă