6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul Transferurilor. Contestația lui Nețoiu, prin care cere anularea condamnării, judecată la...

Dosarul Transferurilor. Contestația lui Nețoiu, prin care cere anularea condamnării, judecată la CAB

Contestaţia lui Gheorghe Neţoiu prin care cere anularea condamnării din dosarul transferurilor va fi judecată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), după ce ICCJ a respins cererea prin care el solicita strămutarea cauzei, pe motiv că judecătorii CAB ar fi lipsiţi de imparţialitate, informează Mediafax.

Neţoiu dorea ca dosarul în care a cerut anularea condamnării să fie judecat de o altă instanţă, avocatul lui susţinând, marţi, că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti nu ar fi imparţiali, pentru că au optat să judece cererea prin aplicarea globală a legii penale mai favorabile.

Instanţa supremă a respins, miercuri, cererea de strămutare, astfel că dosarul va fi judecat de magistraţii de la CAB.

Fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova Gheorghe Neţoiu a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-i admită o cerere de strămutare a contestaţiei în anulare pe care a formulat-o la Curtea de Apel Bucureşti.

Apărătorul lui Neţoiu a precizat că în favoarea clientului său ar fi fost ca această contestaţie în anulare să se judece prin aplicarea legii penale mai favorabile pe instituţii autonome. În acest sens, avocatul a susţinut că judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti nu pot fi imparţiali atâta vreme cât doresc să judece cazul fără a ţine cont şi de opinia apărării.

Avocatul a cerut judecătorilor de la instanţa supremă strămutarea judecării contestaţiei în anulare de la Curtea de Apel Bucureşti la orice altă instanţă egală în grad.

În 17 aprilie, avocatul lui Gheorghe Neţoiu a formulat o contestaţie în anulare la Curtea de Apel Bucureşti, în cazul pedepsei de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare primite de acesta în dosarul transferurilor de jucători.

Neţoiu execută pedeapsa în regim semideschis, după ce Judecătoria Craiova i-a admis, în 8 mai, schimbarea regimului închis de detenţie.

Contestaţii în anulare au formulat şi fraţii Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica şi Cristian Borcea, toate fiind respinse de Curtea de Apel Bucureşti.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate; când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal; când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului; când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate; când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii; când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii; când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel; când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă; când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă. Contestaţia în anulare se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.

În dosarul transferurilor de jucători, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe fostul acţionar al FC Dinamo şi U Craiova Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani şi şase luni de închisoare, pe fostul acţionar al FC Dinamo Cristian Borcea la şase ani şi patru luni, pe fostul acţionarul majoritar al FC Rapid George Copos la trei ani şi opt luni, pe fostul impresar Ioan Becali la şase ani şi patru luni, pe impresarul Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe fostul preşedintele al clubului Gloria Bistriţa Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni şi pe fostul fotbalist Gheorghe Popescu, care intenţiona să candideze la şefia Federaţiei Române de Fotbal, la trei ani, o lună şi zece zile, toate pedepsele fiind cu executare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă