19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă dintre organizațiile membre în Coaliția pentru Familie, amendate pentru panouri homofobe...

Două dintre organizațiile membre în Coaliția pentru Familie, amendate pentru panouri homofobe în București. În 2013, ele au expus bannere cu mesajele ”Ți-ai închipui fetița lesbiană?Ți-ai vedea băiețelul homosexual”, în care atacau Liceul Coșbuc

Organizațiile Pro-Vita și Alianța Familiilor din România, implicate în inițiativa pentru modificarea Constituției privind definiția familiei, sunt bune de plată, pentru două panouri publicitare homofobe, afișate pe străzile Capitalei în urmă cu trei ani. Decizia definitivă a fost luată de instanța supremă, după recursul făcut de cele două organizații. Pro Vita și Alianța pentru Familie au fost amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu câte 1.000 lei, pentru discriminare.

La începutul lunii februarie 2013, pe Calea Moșilor din București, au apărut două panouri publicitare, care aparțineau organizațiilor Pro-Vita și Alianței Familiilor din România, pe care erau scrise mesajele ”Ți-ai vedea baietelul… HOMOSEXUAL? ți-ai închipui fetița… LESBIANĂ? pe Olari, în capătul strazii, se fac niște chestii…”. (vezi fotografia atașată articolului) 

Mesajul făcea aluzie la Liceul Bilingv ”George Coșbuc”, unde se desfășura un curs opțional despre diversitate, referindu-se, printre altele, la         afro-americani şi la minorităţile sexuale și unde urma să se organizeze, printre altele, și o paradă gay. Un părinte a depus plângere la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Capitalei și a mers într-o dezbatere la Televiziunea Națională, unde a criticat-o pe profesoara de engleză care inițiase cursul, pentru că face ”propagandă homosexuală”. 

În urma scandalului izbucnit, peste 1.000 de foști elevi ai liceului au semnat o scrisoare deschisă, în care își manifestau consternarea că liceul era anchetat pentru că , în cadrul orelor,  s-au organizat o serie de evenimente menite să promoveze drepturile omului. 


Citește articolele despre scandalul din 2013 aici: 

SCANDALUL PARADEI GAY. 85 de părinţi de la Liceul Coşbuc către ministrul Educaţiei: La Coşbuc NU se face PROZELITISM pentru HOMOSEXUALITATE

În perioada respectivă, societatea românească trecuse printr-un alt scandal, la Muzeul Țăranului Român, unde un grup de naționaliști ortodocși a întrerupt o proiecție de film, organizată în Luna istoriei LGBT, strigând ”Moarte homosexualilor”. 


Despre scandalul de la Muzeul Țăranului Român și întreruperea proiecției de film citiți aici: 

Scandalul de la Muzeul Ţăranului Român continuă. Organizaţiile creştine cer demiterea directorului MŢR. Niţulescu condamnă reacţiile HOMOFOBE ale protestatarilor ortodocşi

După ce organizația Active Watch a sesizat CNCD cu privire la cele două afișe, Consiliul a decis sancționarea organizațiilor Pro-Vita și Alianța Familiilor cu câte 1.000 lei:

“Amendă contravenţională în valoare de câte 1000 lei Asociaţia Alianţă Familiilor din România şi Asociaţia Provita pentru Născuţi şi Nenăscuţi pentru afişarea unor bannere care incită împotriva evenimentelor organizate în cadrul Lunii istoriei LGBT („Vino la Muzeul Ţăranului Român azi la ora 18! ţi-ai vedea băieţelul … HOMOSEXUAL? ţi-ai închipui fetiţa LESBIANĂ? Pe Olari, şi la MTR, se fac nişte chestii”), care reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor LGBT incitând totodată împotriva organizării unor evenimente de către organizaţii care promoveaz a drepturile persoanelor LGBT conform art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 al O.G. nr. 137/2000”

Organizațiile au contestat amenzile în instanță, la Curtea de Apel București, susținând că panourile nu sunt discriminatorii, ci sunt mesaje legitime și defensive adresate parintilor. Instanta a respins ca nefondată cererea celor doua organizatii, motivand aceasta decizie:

 ”Analizand continutul mesajului existent pe cele doua panouri, Curtea constata ca acesta nu cuprinde doar o intrebare adresata parintilor cu privire la oportunitatea desfasurarii unor manifestari de genul “Luna Istoriei LGBT” realizata in perioada respective la Colegiul National Bilingv George Cosbuc de pe strada Olari […] ci mesajul principal este indreptat impotriva persoanelor apartinand comunitatii de homosexuali, lesbiene, care sunt vazute ca ceva rau in societate, sugerandu-se parintilor ca pot ajunge la aceasta concluzie evidenta prin faptul de a-si imagina copiii lor ca apartinand comunitatii LGBT. […] Consecintele acestui mesaj sunt reprezentate, cum corect retine CNCD, de atingerea demnitatii persoanelor LGBT (care presupune ca membrii unei minoritati sa fie tratati cu respect de ceilalti membri ai societatii) si crearea unei atmosfere ostile, degradante, umilitoare la adresa acestor persoane”, a arătat Curtea de Apel București. 

Organizațiile au contestat și decizia Curții de Apel, ajungând la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a hotărât, în 26 octombrie, că recursul asociațiilor Pro-Vita și Alianței Familiilor este nefondat. Decizia instanței supreme este definitivă și irevocabilă. 


Amintim că, în această perioadă, Coaliția pentru Familie a strâns aproape trei milioane de semnături pentru modificarea Constituției României, pentru ca definiția familiei în legea fundamentală să fie schimbată, în sensul precizării ”căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie”. Inițiativa cetățenească a fost dezbătută, marți, în Comisia Juridică din Senat, și a fost avizată în unanimitate. Ea va fi votată în plenul Senatului, apoi va ajunge la comisiile din Camera Deputaților. 

 

 

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă