12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialJurnalistul Dragos Nedelcu, reţinut de DIICOT pentru evaziune de 4,5 milioane de...

Jurnalistul Dragos Nedelcu, reţinut de DIICOT pentru evaziune de 4,5 milioane de euro. Senatorul PSD Mutu și deputatul UNPR Caloianu, urmăriți penal

UPDATE. Senatorul Gabriel Mutu şi deputatul Mario Caloianu sun urmăriți penal, în dosarul jurnalistului Dragoș Nedelcu, potrivit unui comunicat DIICOT. Procurorii spun că suspecţii implicaţi în dosarul DIICOT în care sunt urmăriţi penal şi parlamentarii Gabriel Mutu şi Mario Ernest Caloianu spălau banii prin intermediul unor firme de construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie sau modă.

”Față de suspectul Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de fals în declarații, constând în aceea că la data de 21.01.2014 acesta  a depus declaraţia de avere în care a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fără a declara că  obţine venituri şi din administrarea SC EUROBEC GRUP CONSTRUCT SRL şi SC EUROMARABIAN SRL.

   Cu privire la inculpatul Mutu Gabriel, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale și pentru comiterea infracțiunilor de folosirea cu rea credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile sc GM BUILDING MANAGEMENT SRL în conturile societăţilor menţionate.

    Totodată, suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul  sumei totale de 1 064 692 lei din conturile sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, în conturile a cinci dintre  societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat,  fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracţionale..

    La perchezițiile domiciliare (opt) efectuate în data de 07.10.2014 au participat și lucrători din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi București. Au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra bunurilor de lux ale inculpaţilor printre care şi un autoturism Ferrari”, arată DIICOT.

Conform procurorilor, Dragoș Nedelcu, ”în calitate de administrator de fapt al SC NUTS CONSULTING SRL şi sc PATHWAY ADVISORS SRL, a aderat la grupul infracțional și împreună cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operațiuni specifice de spălare a banilor au dobândit suma totală de circa 6 milioane de lei, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii. 

Procurorii DIICOT l-au reținut pe jurnalistul Dragoş Nedelcu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, fiind suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu evaluat la circa 4,5 milioane de euro (15  milioane de lei noi). Alături de Nedelcu a fost reținut și avocatul  Bogdan Viorel Mitu.

În dosar mai sunt suspectați senatorul PSD Gabriel Mutu și  deputatul PPDD Mario Ernest Caloianu, spun sursele României Libere.

Acest dosarul ar fi o disjungere din marele dosar de evaziune și spălare de bani, trimis deja în judecată . In marele dosar era vorba de o rețea de firme înființată de Liviu Luca ( PetromService, devenit PSV COMPANY) și Sorin Ovidiu Vîntu pentru delapidarea și spălarea  a peste 90 de milioane de lei de la PetromService. Erau folosite firme fantomă în țară și firme off-shore în paradisuri fiscale,  înființate de avocatul Kiss Laszlo Gyorgy, iar unul dintre  pionii folosiți era  Ionuț Adrian Eftimie, spun sursele României Libere neconfirmate oficial.

In dosarul mare, DIICOT i-a trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Ovidiu Țurcan,  Gheoghe Șupeală, Ioan Bohâlțeanu, Zizi Anagnastopol și alții acuzați de  delapidarea a peste 90 de milioane de lei noi, de evaziune fiscală si spălare de bani. Un alt dosar de spălare de bani, cu aceeași actori, dar alți bani – zeci de milioane de euro- a fost trimis în judecată și de Secția de Supraveghere a Parchetului ICCJ. 

În noul dosar, cu prejudiciu de 15 milioane de lei noi, Dragoş Nedelcu şi Bogdan Mitu vor fi duşi miercuri în faţa judecătorului de drepturi și libertăți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru evaziune  și spălare de bani prin firme fantomă. Competența Înaltei Curți este atrasă de începerea urmăririi penale a doi parlamentari.

Procurorii DIICOT au făcut, ieri, percheziţii la locuinţele lui Nedelcu și Mitu şi i-au dus la audieri, fiind suspectaţi de fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani prin firme off-shore,  de tip "fantomă". A fost audiată și soția lui Dragoș Nedelcu. Au fost reținuți jurnalistul Nedelcu și avocatul Mitu. La locuințele parlamentarilor nu au fost făcute percheziții deoarece aceștia au imunitate pentru această procedură penală, ca și față de reținere și arestare.

Dragoş Nedelcu, apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media şi administrator al televiziunii The Money Channel, parte a grupului Realitatea. El este suspectat că ar fi înființat, cu ajutorul avocatului Mitu, mai multe firme fantomă prin care ar fi plimbat banii primiți de la Vîntu și Luca și apoi i-ar fi direcționat către firme off-shore din paradisuri fiscale ( majoritatea în Cipru, spun surse judiciare neconfirmate oficial).

Reamintim că în 2011 ( când a fost arestat preventiv Sorin Ovidiu Vîntu), Dragoş Nedelcu s-a retras atât de la postul Realitatea TV, cât şi din CA al Realitatea Media, după cum declara atunci, Elan Schwartzenberg, fost proprietar al trustului (a cumpărat acțiunile de la copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu). Schwarzenberg, la rându-i,  este implicat în mai multe dosare penale, el fiind urmărit internațional în baza unui mandat de arestare.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă