15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialDrama din Colectiv, între cele mai mari 10 tragedii petrecute în cluburile...

Drama din Colectiv, între cele mai mari 10 tragedii petrecute în cluburile de noapte

Unul dintre răniţii în incendiul din clubul Colectiv a murit într-un spital din Marea Britanie, unde fusese transferat recent, numărul celor care și-au pierdut viața în tragedie ajungând la 48. Acest bilanț plasează tragedia între cele mai mari zece catastrofe petrecute în cluburi de noapte.

Persoana care a decedat era printre cele nouă transferate, duminică noapte, în spitale din Marea Britanie, aceasta fiind internată în Birmingham.  În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă cinci au decedat, unul în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda şi unul în drum spre Elveţia.

Cele 48 de persoane decedate plasează tragedia din Colectiv printre cele mai mari tragedii cauzate în cluburi de noapte de incendii. Perioada monitorizată a fost 1940-2010.

În 1942, clubul de noapte Cocoanut Grove a ars, aproape 500 de persoane pierzându-și viața. Incendiu a pornit de la subsol într-un moment în care cineva a stins, apoi a aprins luminile din sala de spectacole pentru un eveniment special: o cerere în căsătorie. Barul și restaurantul au luat foc de la o scânteie, iar persoanele prezente în incintă, aproximativ 1.000 nu au reușit să găsească rapid drumul spfre ieșire.

Tragedia de la Rhythm Night Club a avut loc în anul 1940 când materialele inflamabile din interior s-au aprins din motive neelucidate. Din nefericire, foarte puțini au reușit să iasă din incinta clubului, fiind 209 victime. Oamenii au fost prinși ca într-o capcană deoarece ferestrele fuseseră închise etanș cu materiale pentru a nu lăsa să pătrundă zgomotele și lumina.

Barul República Cromañón din Buenos Aires s-a aprins în anul 2004 după un foc de artificii scăpat de sub control. În club se aflau, în acel moment, aproximativ 3.000 de oameni care s-au călcat în picioare spre ieșire. Au murit 200 depersoane și alte 700 au fost rănite și pentru că cele cinci uși de ieșire de urgență erau legate cu lanțuri. La anchetă s-a descoperit că liderul trupei care concerta în acea seară ceruse patronilor să nu folosească artificii.

 

Ozone Disco Club era localizat în Filipine, iar incendiul a izbucnit pe 18 martie 1996. În acel moment, în local se aflau 390 de persoane deși exista o autorizație de funcționare pentru doar 35. Cel puțin 165 de persoane au murit, fiind vorba de cel mai mare incendiu din istoria statului Filipine. Cauza a fost reprezentat de un scurt circuit.

 

Peste 160 de persoane au murit în incendiul declanșat la Beverly Hills Supper Club în 28 mai 1977. Localul funcționa de peste 40 de ani și avea arhitectura unui labirint. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care evacuarea a fost atât de difictară, iar declanșarea focului a fost constată foarte târziu.

 

 

Club Cinq-Sept se afla localizat în sudul Franței. Aproape 150 de tineri cu vârste mai mici de 30 de ani au pierit în incendiul declanșat în anul 1970. Toți membrii trupei Storm, care cocerta în acea seară, au murit. Două uși de fugă erau închise.

 

 Peste 100 de victime au fost înregistrate în clubul rock The Station din SUA în anul 2003. Incendiu a fost cauzat de efectele pirotehnice care au incendiat pereții și tavanul în numai 5 minute. Peste 230 de persoane au fost rănite, alte 300 reușind să scape nevătămate.

Happy Land era un club clandestin care funcționa în New York și care a fost construit cu materiale foarte inflamabile. Ieșirile de urgență erau blocate astfel că tragedia, care a avut loc în 1990, a ucis 87 de persoane. Incendiu a fost declanșat de un imigrant cubanez Julio Gonzalez care, supărat că a fost concediat, a aruncat cu benzină pe scări fapt care a declanașt incendiul.

Santika Pub din Tailanda a ars în anul 2009 chiar în noaptea de Anul Nou, 66 de persoane pierzându-și viața. În mod ironic, în clubul tailandez concerta trupa Burn când un incendiu a aprins tavanul în urma unui joc de artificii scăpat de sub control. Din păcate, mașinile de pompieri au venit cu mare întârziere, după 33 de minute.

Cele mai citite

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Presiunile asupra prețurilor la energia electrică au afectat veniturile Hidroelectrica

Veniturile Grupului Hidroelectrica au înregistrat o reducere de 22 la sută pentru primul trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru al anului 2023,...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă