10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDrobeta Turnu Severin: Consilierii cer prefectului încetarea mandatului primarului, pentru incompatibilitate

Drobeta Turnu Severin: Consilierii cer prefectului încetarea mandatului primarului, pentru incompatibilitate

Consilierii locali din Drobeta Turnu Severin cer prefectului încetarea mandatului primarului Constantin Gherghe, întrucât a fost găsit, în 2009, incompatibil de ANI, informează  Mediafax.

Documentul a fost transmis Consiliului Local în anul 2009, dar consilierii nu au luat act de el timp de şase ani, întrucât edilul a fost susţinut de majoritatea consilierilor.

Citește și: ANI: Opt aleși locali, în stare de incompatibilitate

“Nu s-a luat niciodată act de decizia ANI, iar în şedinţa de consiliu de luni am vrut să reparăm o greşeală comisă în urmă cu mai mulţi ani, să punem pe ordinea de zi pentru a îndeplini o chestiune procedurală pentru că nu vrem ca şi noi, consilierii, să fim în ilegalitate. În momentul acesta evident că decizia punerii în aplicare sau nepunerii în aplicare a unui asemenea raport aparţine prefectului, Agenţiei de Integritate, organisme competente să ia asemenea decizii”, a declarat, marţi, viceprimarul liberal al municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cârjan.

Actul de constatare a fost transmis Primăriei în 2 august 2009 şi semnala starea de incompatibilitate între funcţia de primar al municipiului şi calitatea de avocat exercitată de către Constantin Gherghe.

Practic, în termen de 15 zile de la câştigarea alegerilor din 2008, Constantin Gherghe ar fi trebuit să depună la Baroul de Avocaţi Mehedinţi o cerere de suspendare, orice activitate remunerată fiind incompatibilă cu funcţia de primar, dar nu a făcut acest lucru la vremea respectivă.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, susţine că are, în favoarea sa, o hotărâre judecătorească şi un document al ANI, emis după actul de contatare a incompatibilităţii, care i-a permis să participle la alegerile din 2012, pentru un nou mandat de primar.

“Ştiu un singur lucru, că sunt hotărâri judecătoreşti în instanţa de contencios administrativ, există chiar acceptul dat de Agenţia Naţională de Integritate înainte de a candida în 2012, privind faptul că nu există nicio interdicţie de a candida. Înaintaţi actele, să se ia act de ele, nu am nimic împotrivă, să facă verificări cine vrea, nu e nicio problemă”, a declarat Constantin Gherghe, în cadrul şedinţei CL.

Proiectul de hotărâre, care a fost aprobat cu 14 voturi, a fost înaintat secretarului Primăriei Drobeta Turnu Severin, Agenţiei Naţionale de Integritate şi prefectului judeţului Mehedinţi.

“Până în acest moment, nu cunosc despre ce anume este vorba, nu cunosc ce conţin acele materiale, când le voi primi, voi da un răspuns oficial”, a declarat, marţi, prefectul Nicolae Drăghiea.

Procedural, prefectul de Mehedinţi este cel care ar trebui să emită un ordin de încetare a mandatului primarului Constantin Gherghe, după care ar urma să ceară Guvernului organizarea de alegeri anticipate pentru Primăria Drobeta Turnu Severin. Legea arată că, în cazul în care un ales local ocupă simultan funcţii incompatibile, îşi pierde dreptul de a fi ales pe o perioadă de trei ani, ceea ce înseamnă că primarul Constantin Gherghe nu ar fi avut dreptul să participe la alegerile locale din anul 2012.

Constantin Gherghe se află la al doilea mandat de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, ambele obţinute din partea PDL. După alegerile din 2012, primarul şi-a arătat susţinerea pentru Adrian Duicu şi PSD, care obţinuse majoritatea în Consiliul Judeţean Mehedinţi. În toamna anului trecut, el s-a înscris în UNPR.

În iulie 2009, ANI informa că a constatat că primarul Constantin Gherghe s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie – 3 octombrie 2008, întrucât a deţinut atât funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, cât şi pe cea de avocat în cadrul Cabinetului individual Gherghe Constantin.

Inspectorii de integritate au fost sesizaţi în legătură cu posibila incompatibilitate a lui Gherghe şi, în urma investigaţiilor, au stabilit că el a fost şi avocat, şi primar timp de puţin peste trei luni.

“Conform articolului 94, alineatul 2 din Legea 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, «funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: litera c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoană fizică autorizată»”, se preciza în comunicatul ANI.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă