14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDSP Hunedoara s-a sesizat în cazul apei care nu este potabilă. 11...

DSP Hunedoara s-a sesizat în cazul apei care nu este potabilă. 11 localităţi nu au apă la robinete

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara s-a sesizat, vineri, în cazul apei reci furnizate populaţiei din 11 localităţi ale judeţului după ce operatorul regional a decis să întrerupă alimentarea consumatorilor deoarece apa care ajungea în casele acestora era tulbure, scrie Agerpres
Purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău, a declarat pentru AGERPRES că producătorul de apă Apa Prod SA Deva nu a informat oficial autoritatea de sănătate despre problemele avute cu turbiditatea apei şi că instituţia sanitară a primit doar un e-mail în acest sens prin care se anunţa oprirea furnizării în 11 localităţi. 
“Legea Apei şi hotărârea de Guvern care cuprinde normele de aplicare a legii spun clar că în momentul în care apar probe neconforme trebuie să se anunţe imediat autoritatea de sănătate publică. N-am fost anunţaţi decât printr-un e-mail. Nu ştim care sunt probele neconforme de la laboratorul Apa Prod”, a spus reprezentanta DSP Hunedoara. 
O echipă a DSP Hunedoara se află în control la operatorul de apă pentru a verifica dacă instituţia a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte calitatea apei distribuite populaţiei. 
Reprezentanta DSP Hunedoara a dat asigurări însă că în această săptămână nu au fost probleme cu probele de apă evaluate în laboratorul unităţii. Ultimele probe au fost recoltate în cursul zilei de joi şi sunt conforme cu normele de potabilitate din punct de vedere fizico-chimic. 
În ceea ce priveşte evaluarea din punct de vedere bacteriologic, citirea probelor de apă recoltate joi se va putea face sâmbătă, iar duminică rezultatele vor fi confirmate. 
Referitor la turbiditatea crescută a apei, dr. Birău a menţionat că aceasta reprezintă un indicator fizic care trage un semnal de alarmă, deoarece indică prezenţa unor substanţe în suspensie în apă. “Pot să fie substanţe minerale, dar pe ele pot să adere microorganisme. Este un risc şi un semnal de alarmă”, a spus purtătoarea de cuvânt a DSP Hunedoara. 
Pe de altă parte, pe reţelele de socializare au apărut de joi postări ale unor oameni din Deva care reclamau faptul că apa de la robinet este tulbure. 
Apa rece a fost oprită vineri dimineaţa în 11 localităţi ale judeţului Hunedoara din cauză că nu respectă normele de potabilitate, între oraşele afectate numărându-se Deva, Călan şi Simeria. Sistarea afectează peste 100 000 de locuitori. 
Localităţile fără apă rece sunt alimentate din conducta principală de aducţiune de la staţia de tratare Sântămăria Orlea, angajaţii Apa Prod încercând să identifice cauzele care au făcut ca apa livrată pe reţele să fie tulbure.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă