9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDuminica Floriilor Catolice

Duminica Floriilor Catolice

Mii de credincioşi romano-catolici, printre care foarte mulţi tineri, preoţi din parohiile bucureştene, călugări şi călugăriţe din comunităţile religioase locale au participat duminică la procesiunea de Florii pe care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti o organizează şi în acest an pe străzile Capitalei. 

Procesiunea de Florii a fost prezidată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, împreună cu monseniorul Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, la Biserica Franceză “Sacre Coeur” cu ceremonia binecuvântării ramurilor. Participanţii au pornit apoi pe traseul bd. Aviatorilor – Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – str. G-ral Berthelot până la Catedrala romano-catolică “Sf. Iosif”, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie. În Duminica Floriilor, în Biserica Catolică se celebrează Ziua Mondială a Tineretului. 

Şi la catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc aproximativ 1.500 de credincioşi au participat la sfânta liturghie din Duminica Floriilor Catolice şi la reconstituirea intrării Domnului în Ierusalim şi a patimilor lui Iisus pe Drumul Crucii, transmite Agerpres

În curtea catedralei franciscane din Miercurea Ciuc, mai mulţi actori, dar şi elevi din oraş sau simpli figuranţi au reconstituit scena intrării Domnului în Ierusalim din Duminica Floriilor, înconjurat de apostoli şi călare pe un asin, când a fost întâmpinat cu bucurie şi aclamat de locuitori. De altfel, Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. 

După această scenă a avut loc sfinţirea crenguţelor verzi de către rectorul Bisericii Franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Urban Erik, iar apoi cei 60 de actori profesionişti sau amatori au reconstituit Drumul Crucii parcurs de Iisus Hristos şi răstignirea sa. 

Pentru a reda cu fidelitate acele momente, actorii au purtat straie asemănătoare celor din urmă cu 2.000 de ani. Reconstituirea a cuprins atât momentul condamnării lui Iisus de către Pilat din Pont, cât şi scena în care i s-a pus pe frunte cununa de spini, după care şi-a purtat crucea în spate, pe Via Dolorosa, sub loviturile de bici şi de lance ale soldaţilor romani. 

Cei aproximativ 1.500 de credincioşi au urmărit cu emoţie momentul în care Iisus a fost răstignit şi ridicat pe Cruce, iar Fecioara Maria şi-a plâns durerea la picioarele sale. Reprezentaţia s-a încheiat cu coborârea de pe Cruce a Mântuitorului, care, înfăşurat într-un cearşaf alb, a fost purtat pe umeri de mai mulţi soldaţi romani şi a fost dus în Catedrala Franciscană, acolo unde a avut loc slujba din duminica Floriilor. 

Lăcaşul de cult a fost neîncăpător, foarte mulţi dintre credincioşi ascultând liturghia afară, în parcul din faţa bisericii. Emoţia a fost mare în rândul credincioşilor, mulţi dintre ei având lacrimi în ochi şi rostind continuu rugăciuni în timpul reprezentaţiei. ”Iisus Hristos s-a răstignit pentru noi, iar noi trebuie să fim mai buni şi mai atenţi unii cu ceilalţi. E momentul în care trebuie să ne liniştim şi să ne gândim la Înviere”, a afirmat una dintre credincioase. 

Oamenii au spus că este o sărbătoare a bucuriei, care marchează începutul primăverii şi este şi un moment pentru iertare şi reînnoire sufletească. ”Este o mare sărbătoare pentru creştini, iar această reprezentaţie, chiar dacă a fost un pic sumară, a ajuns la sufletele noastre şi asta este cel mai important. Toată lumea se pregăteşte acum de sărbători cu sufletul curat, cu sentimente pozitive, cu dragoste faţă de semeni, faţă de cei din jur şi faţă de ceilalţi credincioşi care vor sărbători Paştele în luna mai”, a spus un alt credincios. 

Fiecare dintre cei prezenţi s-a întors acasă cu crenguţele verzi de Florii, care au fost sfinţite şi care se păstrează în case până anul viitor, pentru a proteja familia de necazuri. 
În unele sate harghitene, există tradiţia ca atunci când se anunţă vreme rea oamenii să ardă câteva crenguţe sfinţite şi să împrăştie cenuşa, pentru a proteja gospodăria de fulgere. La Miercurea Ciuc, duminica Floriilor Catolice a fost friguroasă, dar însorită, iar credincioşii spun că aşa va fi vremea şi de Paşti, peste o săptămână, dar şi în perioada până la sărbătorirea Înălţării Domnului.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă