15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDupă cinci ani de procese, Ridzi a primit cinci ani de închisoare

După cinci ani de procese, Ridzi a primit cinci ani de închisoare

Actualul deputat Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al ­Tineretului și Sportului, a primit ieri o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au păstrat ieri pedeapsa acordată acum un an Monicăi Iacob-Ridzi și au condamnat-o definitiv la cinci ani de închisoare. Dosarul Zilele Tineretului se încheie astfel, după cinci ani de procese. Iacob-Ridzi a fost găsită vinovată de abuz în serviciu. Mai exact, ea hotărât externalizarea serviciilor privind organizarea unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului. Astfel, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, ministerul a atribuit ilegal pres­tări de servicii unor firme private „de apartament.”

Firmele Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL au primit suma de 3,1 milioane de lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului a hotărât, spun procurorii, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private urmau să desfășoare deja manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii au ­acuzat-o pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Monica Iacob-Ridzi a susținut în toți acești ani că nu a știut de respectivele decizii, că nu a semnat contractele incriminatoare și că angajații ministerului au acționat fără știrea ei.

Ridzi: „Copiii mei au nevoie de mamă, acasă“

Cu o zi înainte de decizia finală a instanței, Monica Iacob-Ridzi a mai pledat încă o dată pentru nevinovăția ei, vorbind despre atacuri profunde și nedrepte la adresa ei. Deputatul a vorbit despre cei doi copii ai săi – o fetiță de un an și cinci luni și un băiețel de 4 ani și jumătate, dar și despre starea sa de sănătate precară.

“Copiii mei au nevoie de mamă, acasă. Sunt aspecte pe care nu aș fi vrut să le spun niciodată instanței, dar avocatul m-a convins că e mai bine să depunem și documentele medicale, pe lângă probele depuse la dosar. Mi-aș dori ca nu aspectele medicale să primeze în decizia instanței, ci probele din dosar care dovedesc nevinovăția mea, dar am depus și rapoartele medicale pentru a dovedi că, din păcate, situația mea medicală este foarte gravă. Numai Dumnezeu știe câte zile mai am de trăit, dar mă rog Lui ca acele zile să le trăiesc lângă copiii mei, acasă,” scria Ridzi duminică pe blogul său.

Monica Iacob-Ridzi, 37 de ani, este soția fostului primar al Petroșanului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Ea a condus filiala de tineret a PDL și a devenit deputat în 2008. Ridzi a fost membru al Parlamentului European și, în decembrie 2008, a fost numită ministru al Tineretului și Sportului, funcție din care a demisionat în iulie 2009. Ridzi a demisionat din PDL și s-a înscris în PP-DD, condus de Dan Diaconescu, urmând ca apoi să devină membru al UNPR.     

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă