11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDupă șase luni de război în Afganistan, militarii români au fost ținuți...

După șase luni de război în Afganistan, militarii români au fost ținuți șase ore într-o sală de sport din Otopeni

Militari din cadrul Batalionului 811 Infanterie de la Dej, "Dragonii Transilvani", care s-au întors în România după o misiune de șase luni în Afganistan, au avut parte de o primire neadecvată.

Avionul militar care decolase din Afganistan a aterizat pe aeroportul Otopeni, de unde luptătorii urmau să fie îmbarcați într-o altă aeronavă, spre Transilvania.

Între cele două curse aeriene a fost un interval mare de timp, astfel că militarii ajunși la Otopeni au fost trimiși să aștepte, circa șase ore, într-o sală de sport. Din cauza oboselii, o mare parte dintre aceștia s-au întins pe jos, pentru a se odihni.

Incidentul a fost relatat de ziarul local "Dejeanul". Ulterior, ministrul Mihnea Motoc a dispus investigarea modului în care a decurs repatrierea militarilor din Afganistan, iar în final MApN a emis un comunicat.

"Militarilor le-au fost asigurate mijloacele de transport şi condiţiile necesare pe timpul desfăşurării procedurilor de tranzit către garnizoanele de dislocare. Conform legislaţiei în vigoare, mai precis HG nr. 707/2006, privind Regulamentul de aplicare al Codului Vamal, articolul 92, termenul în care se execută controlul vamal este de trei ore de la aterizarea aeronavei, respectiv înainte de decolare, în funcţie de numărul pasagerilor. La acestea se adăugă procedurile de control interne specifice. 

Spaţiile puse la dispoziţie au asigurat condiţiile pentru aşteptare, nu pentru odihnă, dat fiind timpul relativ scurt între zborurile planificate până la destinaţia finală. 

La sosire, mai precis pe aeroporturile de intrare în ţară, eşaloanele de militari ce au îndeplinit misiuni în teatrele de operaţii sunt aşteptate de către comandanţii ierarhici care îi preiau spre garnizoanele de reşedinţă. Ceremonia oficială de repatriere are loc în momentul în care întreg efectivul a fost repatriat, inclusiv comanda unităţii şi drapelul de luptă, urmând să fie derulată şi de această dată de o manieră reflectând aprecierea Armatei faţă de îndeplinirea cu succes a misiunii încredinţate", susține comunicatul MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă