23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEcaternia Andronescu, după audierea în Comisia juridică privind începerea urmăririi penale în...

Ecaternia Andronescu, după audierea în Comisia juridică privind începerea urmăririi penale în dosarul Microsoft: Nu sunt probe

Ecaterina Andronescu susține că nu este vinovată și că nu-și va da demisia din Senat. Andronescu a făcut aceste declarații marți, după audierea sa în Comisia juridică în legătură cu cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva sa în dosarul Microsoft, potrivit Mediafax.

 

”Nu sunt probe, asta pot să vă spun”, le-a spus jurnaliștilor fostul ministru al Educației, menționând că membrii Comisiei juridice vor decide în cunoștință de cauză.

Ea a fost întrebată dacă ia în calcul demisia din Parlament, după modelul lui Viorel Hrebenciuc, pentru a nu afecta imaginea partidului.

”Eu, dacă aș considera că am o vină, aș demisiona de ieri, da?”, a replicat senatorul PSD.

”Eu cred că noi trebuie să acceptăm că unii oameni pot să fie nevinovați și, ca urmare, nu trebuie să-i îngropăm de vii”, a mai spus Andronescu.

Întrebată dacă dosarul nu afectează imaginea candidatului PSD la prezidențiale, Ecaterina Andronescu a răspuns: ”Nu cred, nu cred”.

Audierea Ecaterinei Andronescu în Comisia juridică a Senatului a avut loc cu ușile închise.

La ora transmiterii acestei știri, este audiat în comisie senatorul UNPR Șerban Mihăilescu, tot în legătură cu cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva sa în dosarul Microsoft.

În noaptea de luni spre marți au fost reținuți în acest dosar primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, precum și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru.

Citește și: Primarul din Piatra Neamţ, reţinut în dosarul Microsoft. Noaptea trecută au mai fost reținuți Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru-NIRO și fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu

În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", a precizat DNA.

Citește și: Fostul ministru Gabriel Sandu, audiat la DNA, în dosarul Microsoft

Procurorii susţin că foştii miniştri Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Ţicău Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Sandu Gabriel "şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate".

Totodată, anchetatorii au indicii că cei şase foşti miniştri au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane, pentru a fi favorizată firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie, cererea de începere a urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu a avizat, în 3 octombrie, cererea DNA, pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.

Săptămâna trecută, procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă Adrianei Ţicău şi lui Daniel Funeriu acuzaţiile şi faptele de care s-ar face vinovaţi în dosarul Microsoft, potrivit unor surse judicare.

Numele lui Dorin Cocoş şi cel al lui Nicolae Dumitru sunt menţionate în declaraţiile unor martori audiaţi în dosarul Microsoft, prezentate în documente ale procurorilor anticorupţie aflate printre cele prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmării penale a celor nouă foşti miniştri. Un alt martor le-a spus procurorilor despre relaţiile dintre fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, şi Dorin Cocoş, respectiv Gheorghe Ştefan.

Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă