10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Bucureștenii nu vor rămâne, pentru moment, fără apă caldă

UPDATE. Bucureștenii nu vor rămâne, pentru moment, fără apă caldă

ELCEN va plăti, marți, șase milioane de lei către Romgaz, din datoria totală de 391 milioane de lei. Astfel, bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă, au declarat reprezentanții producătorului de energie pentru News.ro.

„Am reuşit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans şi plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficienţă pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Şi plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de șase milioane lei (din bonusul de cogenerare de nouă milioane de lei, n.r.). Bucureştenii vor avea apă caldă”, au declarat reprezentanţii Elcen.


CITEȘTE ȘI: Analiză. Cum se descâlcește nodul datoriilor RADET-ELCEN. Cine e vinovat că Bucureștiul rămâne fără căldură

Cum s-a ajuns aici? RADET ia agentul termic produs de CET-urile Elcen și-l distribuie, prin centrale de cartier, în București. Centralele electrotermice produc energie electrică și termică folosind gaz de la Distrigaz Sud, o societate care, de la jumătatea deceniului trecut, este deținută de actuala Engie Energy. RADET are datorii uriașe la Elcen, pe care le transmite la Distrigaz Sud Reţele.


Potrivit acestora, măsura este valabilă până săptămâna viitoare, când trebuie căutate alte soluţii. „În această perioadă factorii responsabili trebuie să găsească o soluţie”, au declarat oficialii Elcen, referindu-se la conducerea Ministerului Energiei şi a Primăriei Capitalei.

Ministerul Energiei susține că problema s-a rezolvat pentru moment

„Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului București. Situația de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET și ELCEN de multă vreme, nu este o situație de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuții și dialog între toți factorii implicați și nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeași masă”, a spus  secretarul de stat în Ministerul Energiei Corina Popescu, la finalul unei întâlniri de urgență cu conducerea Romgaz și ELCEN. 

Reprezentantul a precizat că există un dialog permanent pe această temă între instituțiile guvernamentale și Primăria București. „Avem un dialog pe care îl vom continua și în perioada următoare. Astăzi vom avea discuții la MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice — n. r.) pe acest subiect. A existat un dialog permanent între noi și primărie”, a susținut Popescu.

Primarul Capitalei susține că întreruperea apei calde ar constitui o faptă penală

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări marți că nu se pune problema opririi apei calde în București, întrucât ar constitui o faptă penală, în condițiile în care agentul termic face parte din infrastructura critică națională, potrivit Agerpres.

„Având în vedere că Romgaz este în proprietatea statului în procent de 70%, iar ELCEN este în proprietatea statului în procent de 90%, statul român taie gazul statului român, pedepsindu-i pe români. Aceasta este concluzia, pentru că cele două entități — Romgaz și ELCEN — sunt în subordinea Guvernului României, au în consiliul de administrație reprezentanți ai Guvernului României și unul dintre consiliile de administrație, cel al Romgaz, a decis să taie gazele către ELCEN, doar pentru că acesta a intrat în insolvență, procedură necesară în actuala situație economică”, a declarat primarul Gabriela Firea.

Totodată, Firea a explicat că RADET, care este în subordinea Primăriei Generale, a solicitat intrarea în insolvență pentru a-i proteja pe locuitorii orașului. „ELCEN solicită plata unei datorii istorice care nu este inclusă în contabilitatea Primăriei Generale și nu aveam nicio formă legală și nicio justificare să plătim acele penalități la penalități, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau făcute din pix”, a mai precizat ea, într-un comunicat de presă.


CITEȘTE ȘI: Engie este nemulţumită de intrarea Elcen în insolvenţă


În ceea ce privește oprirea gazelor furnizate de Romgaz către ELCEN, edilul șef al Capitalei a explicat că „ELCEN a mai achiziționat gaze în perioada anterioară, mai are și pe stoc”, iar în aceste condiții nu se pune problema ca bucureștenii să nu mai aibă apă caldă. „Până la sfârșitul anului, Primăria Capitalei va plăti către RADET, iar RADET va putea face plăți în continuare către ELCEN, și ELCEN către Romgaz, Distrigaz și Transgaz suma de 193 milioane lei, adică 42 milioane euro, sume care sunt prevăzute în buget la capitolul subvenție. Populația a plătit la zi factura, deci nu are de ce să fie pedepsită din cauza unor litigii comerciale sau neînțelegeri dintre două companii ale statului. Problema acum este de competența Guvernului”, a subliniat Firea.

 

Luni seara, compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a anunţat că va întrerupe livrările de gaze naturale către Elcen, începând de marți, după ce furnizorul de agent termic pentru apa caldă şi încălzirea Capitalei a anunţat că nu mai poate onora obligaţiile contractuale începând din 27 septembrie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă