10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialElevii au avut de scris un denunț, la Olimpiada de Limba Română....

Elevii au avut de scris un denunț, la Olimpiada de Limba Română. Controversatul subiect este verificat de Inspectoratul Școlar Prahova

UPDATE 20.00 Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat pentru News.ro, că după ce aflat de controversele de la Olimpiada de Limba Română din Prahova, a cerut inspectorilor de specialitate din Minister să analizeze și să stabilească dacă subiectul s-a încadrat în programa concursului.

"Mâine (luni, n.r.), colegii din învățământul preuniversitar, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Generale Învățământ Preuniveristar din cadrul Ministerului Educației vor analiza subiectul de la Olimpiada de Limba Română din județul Prahova. Ei vor stabili dacă acest subiect s-a încadrat în programa pentru astfel de concursuri", a spus Pavel Năstase.


Inspectoratul Școlar Prahova a demarat o anchetă după ce unul dintre subiectele de la Olimpiada de Limba și Literatura Română le spunea elevilor să redacteze un “denunț” cu un personaj din “Moromeții”, potrivit Mediafax.

Subiectul redactării a fost postat pe pagina de socializare de către unul dintre profesorii evaluatori la faza județeană a olimpiadei, desfășurată sâmbătă în Prahova.

„Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeţii” de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota. Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa judeţeană, cls. XII, anul 2017”, a scris Dan Gulea, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Potrivit baremului de notare, denunțul valora 30 de puncte, iar întreaga lucrare, 120 de puncte.

„Înţeleg că DNA Ploieşti are foarte mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”, a adăugat profesorul.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova a declarat că subiectele nu au fost făcute de Ministerul Educației, ci mai mulți profesori s-au asociat în mai multe județe și au creat un subiect unic.

„Colegii mei au avut de ales: fie fac la nivel de judeţ, fie se asociază cu mai multe judeţe şi fac un subiect unic. Au ales a doua variantă. Ştiu sigur de Cluj şi Bistriţa că au mai fost în această asociere. Fiecare a făcut partea lui din subiecte. Acum nu ştiu cine a făcut acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Prahova, Aurel Graur.

Potrivit sursei citate, se fac verificări dacă acest subiect este conform cu programa şcolară.

„Oamenii sunt mai mult curioşi cine a făcut asemenea subiect. Verificăm şi asta. Probabil nu s-au gândit, când l-au făcut, că va crea atâtea discuţii. Subiectul a fost dat, problema e dacă e conform cu programa şcolară”, a adăugat Aurel Graur.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă