14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial10.000 de elevi și studenți au profitat la maximum de gratuitatea pe...

10.000 de elevi și studenți au profitat la maximum de gratuitatea pe CFR oferită pentru a merge la vot. Purtător de cuvânt: În Gara de Nord sunt deschise toate casele de bilete. Unii tineri au urcat în tren fără bilet, pentru a scăpa de coadă | FOTO

UPDATE 21.15: Peste 10.000 de bilete gratuite au fost eliberate până în prezent, informează CFR.

Totodată, capacitatea de transport a fost suplimentată cu 100 de vagoane.

20.18: Unii dintre elevii şi studenţii care au așteptat, vineri, la cozi, în Gara de Nord din Capitală, pentru a pleca spre localităţile de domiciliu ca să voteze la alegerile parlamentare, au decis să renunțe la așteptare și au urcat în tren fără să mai ia bilete gratuite, potrivit News.ro.

„Am stat aproape trei ore la coadă şi am renunţat, pentru că aş fi pierdut trenul de la ora cinci. Următorul ar fi fost abia la opt şi jumătate şi chiar nu voiam să stau atât de mult timp în gară. Nu sunt singura în situaţia asta, au mai urcat studenţi fără bilet, din acelaşi motiv. Am documentele care arată că sunt studentă, este lege dată, de ce să stau ore întregi la coadă să iau două bilete? M-am certat cu controlorii, mi-au zis că ori plătesc pe loc 95 de lei, ori cobor la prima staţie. Tot ei mi-au zis şi că trebuia să îmi iau bilet telefonic sau online. Unul dintre ei l-a minţit pe poliţistul care a venit să-mi verifice documentele. I-a zis că am refuzat să mă legitimez, ceea ce nu este adevărat şi au confirmat şi ceilalţi călători”, a spus Florina, care merge acasă, în Constanţa, pentru a vota duminică.

Alţi studenţi şi elevi au renunţat la călătoria gratuită cu trenul când au văzut aglomeraţia şi au ales să plece cu microbuzul.


 

Purtătorul de cuvânt al CFR, Alina Predescu, a precizat, vineri, că sunt deschise toate cele 23 case de bilete din Gara de Nord.

„Noi funcționăm la capacitate maximă în Gara de Nord. Toate cele 23 de case de bilete sunt funcționale. Sunt cozi, e adevărat, dar eu mă bucur și sper ca toți acești studenți să și voteze”, a spus Alina Predescu.

În plus, personalul feroviar suplimentar direcționează pasagerii și către automatele de bilete.

Reprezentantul CFR Călători recomandă elevilor și studenților să-și planifice din timp detaliile și pentru călătoria de întoarcere, astfel încât, în momentul achiziționării legitimațiilor de călătorie, să știe când doresc să se întoarcă, pentru ca timpii de așteptare la rând să se scurteze cât mai mult posibil. 

„Rugăm elevii și studenții să își planifice și călătoria de întors, adică în momentul în care ajung la casa de bilete să știe cu ce tren se întorc, astfel încât durata de achiziționare a biletului să se scurteze cât mai mult, pentru că, în conformitate cu ordonanța dată de Guvern, pe biletul de călătorie trebuie să trecem atât datele din cartea de identitate, cât și pe cele din carnetul de student, adică CNP-ul, iar acest lucru ia timp. Este o procedură care necesită un pic de timp. Dacă mai stă și studentul să se gândească la casă cu care tren se întoarce”, a explicat Alina Predescu.

——–

Gratuitatea oferită elevilor și studenților cu drept de vot pentru transportul cu trenul până la domiciulul din buletin și retur, în perioada 8-12 decembrie, i-a făcut pe foarte mulți dintre aceștia să stea la cozi uriașe pentru a pleca acasă din orașele unde învață. 

Imagini surprinse în Gara de Nord din București arată cum sute de tineri sunt nerăbdători să prindă un bilet de tren la clasa a II-a, oferit gratuit în acest weekend de către CFR.

 

Reprezentanții companiei de căi ferate au confirmat pentru România liberă că numărul de călători a crescut vineri cu 50% și au precizat că distribuirea biletelor este îngreunată de faptul că acestea pot fi procurate doar din gară, după verificarea CNP-ului și a domiciuliului înscris pe cartea de identitate, care să corespundă cu destinația înscrisă pe documentul de călătorie.

Citește și: Elevii şi studenţii cu drept de vot vor putea circula gratuit cu trenul în perioada 8 – 12 decembrie

Biletul de călătorie se eliberează de la casele de bilete ale stațiilor de cale ferată și agențiilor de voiaj, în baza actului de identitate și a carnetului de elev/student vizat pentru anul școlar/universitar în curs, sau a adeverinței care atesta calitatea de elev/student, fiind obligatorie procurarea în același timp a biletului atât pentru dus (spre localitatea de domiciliu), cât și pentru întors (dinspre localitatea de domiciliu), potrivit unui comunicat al CFR. Călătoria de întoarcere se va efectua în zilele de 11 sau 12 decembrie.

 

“Precizăm că legitimațiile de călătorie eliberate în condițiile OUG 89/2016 nu dau dreptul la modificarea contractului de transport (amânare, anticipare, întreruperea călătoriei). Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați sa se adreseze personalului nostru din stații, să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro sau sa ne contacteze la numerele de telefon 021/9521”, au mai declarat reprezentanții companiei feroviare.

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă