13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialElicopterele Puma sunt ținute la sol, după ce pala unei elice s-a...

Elicopterele Puma sunt ținute la sol, după ce pala unei elice s-a fisurat în zbor

Toate elicopterele IAR 330 Puma ale Armatei Române au fost oprite de la zbor, a anunțat astăzi Ministerul Apărării Naționale. Decizia MApN a intervenit după un incident produs acum două zile, în care a fost implicat un elicopter al Bazei 90 Transport Aerian.

La finalul unei misiuni de antrenament, în timpul zborului de întoarcere spre aeroportul Otopeni, echipajul aeronavei „a sesizat vibraţii peste limita normală şi a acţionat conform procedurilor în vigoare”, precizează comunicatul MApN. Elicopterul a aterizat de urgență, pe câmp, în apropierea localității Floreștii de Argeș.

Niciunul dintre cei trei membri ai echipajului (pilot, copilot și mecanic de bord) nu a fost rănit.

Imediat după aterizare, membrii echipajului au constatat că o pală a elicei anticuplu era fisurată. Dacă ar fi continuat deplasarea, exista pericolul ca pala elicei să se rupă complet. Rotorul anticuplu (cel din coada elicopterului) este cel care permite aeronavei să-și mențină direcția de zbor.

În acest moment, o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene anchetează circumstanţele producerii evenimentului. Conform procedurii obișnuite în asemenea situații, toate aeronavele similare celei care a avut incidentul sunt oprite de la zbor, până la determinarea cauzei acestuia.

Ultimul accident al unui elicopter Puma fusese înregistrat în România în noiembrie 2014, când o asemenea aeronavă a luat foc pe timpul zborului și s-a prăbușit în județul Sibiu. În accidentul din noiembrie 2014 au murit opt militari ai Forțelor Aeriene.

Elicopterele IAR 330 Puma sunt construite și modernizate la uzina IAR Brașov. Aceste aeronave ating o viteză maximă de 263 km/h și au o autonomie de 550 de kilometri. Forțele Aeriene dețin elicoptere IAR 330 L Puma și IAR 330 Puma Socat (aceasta fiind varianta modernizată), iar Forțele Navale au în dotare elicoptere IAR 330 Puma Naval.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă