14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialElicopterul militar prăbușit: Procurorii au început urmărirea penală pentru ucidere din culpă....

Elicopterul militar prăbușit: Procurorii au început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Șapte persoane, audiate

Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale în dosarul privind prăbuşirea elicopterului militrar în judeţul Sibiu, pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a anunţat Parchetul ICCJ, citat de Mediafax. Șapte martori sunt audiați în acest dosar.

Citește și: Accidentul de elicopter de la Sibiu: Sute de oameni i-au adus un ultim omagiu căpitanului Răzvan Moldovan

"În continuarea cercetărilor în cauza privind prăbuşirea elicopterului militar, în apropierea localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi ucidere din culpă", arată marţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un comunicat de presă.

Cercetarea la locul prăbuşirii elicopterului a fost făcută de anchetatorii desemnaţi să instrumenteze cauza – doi procurori militari ai Secţiei parchetelor militare din Parchetul ICCJ şi doi procurori militari din Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj -, împreună cu specialişti criminalişti de la Institutului Naţional de Criminalistică al IGPR şi de la Serviciul Criminalistic al IPJ Sibiu, precum şi cu membri ai Comisiei de Investigaţie Tehnică din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Citește și: Cluj: Doi dintre militarii morți în accidentul aviatic, înmormântați luni

Epava elicopterului a fost ridicată în 22 noiembrie, aceasta fiind dusă la o o unitate militară din Câmpia Turzii. Cercetarea la faţa locului s-a încheiat în aceeaşi zi, după ce a fost făcută o verificare amănunţită a zonei.

De asemenea, au fost efectuate autopsiile medico-legale şi, în urma expertizei genetice judiciare – fiind prelevate probe ADN atât de la rudele de gradul I ale militarilor decedaţi, cât şi de la aceştia -, a fost stabilită identitatea persoanelor decedate, a precizat Parchetul instanţei supreme.

Totodată, au fost identificaţi şapte martori care au fost audiaţi de către procurorii militari.

Citește și: Ceremonial religios, în memoria militarilor morţi în accidentul de elicopter

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar alţi doi au fost răniţi, fiind preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, de unde au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti.

Trupurile militarilor morţi în accidentul aviatic au fost duse, vineri seară, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, pentru a fi făcute autopsiile.

Duminică, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu a avut loc o ceremonie religioasă în memoria celor opt militari morţi, iar apoi trei sicrie au fost transportate cu camioane militare spre Slatina, Piteşti şi Alba Iulia, iar celelalte cinci cu un avion militar, la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, unde a avut loc o altă ceremonie religioasă. Ulterior, trupurile neînsufleţite au fost predate familiilor pentru înmormântare.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă