4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialEmisiunea lui Măruță, în vizorul CNA

Emisiunea lui Măruță, în vizorul CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat și va discuta joi cazul fetei violate din Vaslui, care a apărut  la postul de televiziune Pro Tv, informează Mediafax.

Tânăra şi mama acesteia au intrat în direct în emisiunea “La Măruţă”, fata vorbind despre drama pe care o trăieşte.

În urma difuzării programului, CNA a primit şi nouă sesizări de la telespectatori nemulţumiţi de faptul că în emisiune imaginea fetei nu a fost protejată, după cum au declarat, reprezentanţi ai Consiliului pentru Mediafax.

Citește și: Inspecția Judiciară, sesizată în cazul tinerilor cercetați în libertate după ce o violat o elevă

Acest subiect figurează pe ordinea de zi a şedinţei CNA de joi.

“E deranjant cum un prezentator de televiziune face rating pe seama suferinţei acelei nenorocite. Îmi este ruşine de ridicolul de situaţie şi de ipocrizia prezentatorilor, să întrebi o femeie violată cum se simte, să-i spui să nu-i fie ruşine, să nu plângă”, se spune într-una dintre sesizările primite de CNA.

Într-o altă sesizare se spune că, “indiferent dacă victima îşi dă sau nu acordul, ţinând cont că se află într-o situaţie de extremă vulnerabilitate, presa trebuie să urmeze acest principiu etic elementar, să nu abuzeze în astfel de situaţii”. “Identitatea victimelor violenţei sexuale trebuie să rămână întotdeauna anonimă, iar suferinţa lor să nu fie subiect de show mediatic”, se mai spune în sesizare.

De cealaltă parte, Cătălin Măruţă, prezentatorul emisiunii “La Măruţă” de la Pro TV, spune că, în emisiunea de marţi, a avut un interviu cu mama victimei agresiunii de la Văleni, judeţul Vaslui.

Citește și: 5 argumente împotriva “petiţiei pentru arestarea celor 7 violatori din Vaslui”

“Reporterul nostru i-a cerut interviul, iar ea a fost de acord să îl dea chiar în casa ei, unde se simţea cel mai confortabil şi unde a invitat echipa de filmare. Doamna şi-a dorit să vorbească cu noi pentru că, în urmă cu o zi, dedicasem aproape toată emisiunea situaţiei în care se afla fiica ei şi ceream intervenţia autorităţilor şi solidarizarea cetăţenilor pentru ca cei şapte suspecţi (dintre care trei şi-au recunoscut fapta) să nu se mai plimbe liberi prin oraş, în timp ce victimei îi este frică şi ruşine să iasă din casă şi este condamnată de o mare parte de comunitate. Mama victimei şi-a dorit să intre în direct cu mine pentru a mulţumi pentru sprijin şi implicare şi pentru faptul că petiţia online care cerea dreptate în cazul ei îşi triplase în timp record numărul de semnături”, spune Cătălin Măruţă, într-un mesaj publicat miercuri pe contul său oficial de Facebook.

Potrivit lui Cătălin Măruţă, tânăra, care este majoră, a stat în altă cameră în timpul intervenţiei în direct, dar ulterior şi-a dorit să intervină în direct. Totodată, Măruţă spune că are acorduri scrise de la tânără şi de la mama ei pentru a fi filmate şi difuzate imaginile cu acestea.

“Totuşi, în timpul interviului, ea a cerut să apară pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului că îşi doreşte să apară pentru a mulţumi, fiind copleşită de mesajele şi încurajările primite. Am fost informaţi că îşi doreşte să apară şi să vorbească şi am decis să mergem mai departe cu ea, luând în considerare mai multe lucruri: este majoră, şi-a dat acordul în scris şi au trecut 8 luni de la incident, timp în care ea a făcut terapie psihologică şi a mers la şcoală, viaţa ei redevenind aproape la normal. După cum s-a văzut şi în emisiune, după pauza publicitară, ea a stat lângă reporter şi şi-a transmis mesajul de mulţumire: «Vă mulţumesc foarte mult pentru sprijinul pe care mi-l acordaţi»”, a mai spus Cătălin Măruţă.

El precizează că tânăra nu a fost întrebată detalii despre agresiunea petrecută în urmă cu opt luni, ci “întrebările au fost legate de viaţa ei din acest moment, de persoanele care i-au arătat sprijinul, de momentele grele pe care le-a trăit când a simţit că este considerată vinovată pentru ce i s-a întâmplat şi despre importanţa faptului că în sfârşit îi vine să zâmbească”.

“Ba mai mult, a spus că şi-ar dori să mai facă terapie şi i-am făcut promisiuni că o vom ajuta în acest sens, primind foarte multe mesaje de la psihologi dornici să o sprijine gratuit. Ne-a mulţumit de mai multe ori”, spune Măruţă.

Acesta mai afirmă că, după câteva minute în care a discutat în direct cu tânăra, a trecut la alt subiect, aşa cum era planificat, deşi ar fi putut să amâne difuzarea acelui material şi să continue să îi pună întrebări acelei fete. “Am considerat că nu era cazul să prelungim interviul după ce i-am spus că suntem alături de ea şi că nu trebuie să îi fie ruşine, ba chiar dimpotrivă”, mai spune Cătălin Măruţă.

El a mai spus că ştie că avocata tinerei a declarat că şi-a sfătuit clientele să nu apară, dar că le-a spus că decizia finală le apartine. “Nu am de unde să ştiu ce au vorbit, dar pot să vă spun că victima şi mama ei au luat decizia de a apărea, fiind informate de avocată în legătură cu drepturile lor. Dna. avocat a mai spus că i-aş fi promis că voi proteja identitatea mamei. Nu este adevărat. Am avut o singură conversaţie telefonică, în care ea a spus că vrea să intre în telefon şi că primeşte ameninţări de la alte posturi de televiziune pentru că îşi doresc atât de mult interviuri încât o linşează public. În direct am sunat-o, aşa cum am stabilit, dar avea telefonul închis”, a mai spus Cătălin Măruţă.

El mai spune că alte televiziuni au filmat pe ascuns, fără acordul persoanelor, şi au folosit imaginile difuzate de Pro TV, fără a avea acord în acest sens.

“(…) noi am făcut totul legal şi informându-le pe dna. av. Mioara Donosă şi pe tânăra agresată şi pe mama ei în legătură cu intenţiile noastre, având acordul lor pentru toate demersurile (…) În presă se discută intens despre tabloidizare, dar realitatea este că excesele au fost făcute tocmai de cei care arată cu degetul: au filmat pe ascuns şi au difuzat imagini fără acord, au preluat imaginile noastre fără a avea acest drept, au transformat-o pe tânără în vedetă peste noapte şi pot să vă spun că ea, mama şi avocata au fost permanent ameninţate de aşa-zişi jurnalişti care nu puteau accepta că ele au acordat interviuri altora. Fără ocolişuri şi fără ipocrizie, ce au făcut ei nu se numeşte jurnalism. Hoţul strigă hoţul”, concluzionează Măruţă.

În schimb, Mioara Donosă, avocata tinerei violate, susţine că decizia Pro TV de a furniza imagini cu clienta sa contravine nu doar unei promisiuni ferme primite de la realizatorul de televiziune Cătălin Măruţă, ci şi unor principii fundamentale privind protecţia unor astfel de persoane.

“Am fost contactată de reprezentanţii postului Pro TV pentru a avea o intervenţie în cadrul emisiunii domnului Cătălin Măruţă, însă nu am fost de acord, pentru că eu îmi apăr clienţii în sala de judecată şi nu în emisiunile de televiziune. Le-au spus că părinţii clientei mele, dacă doresc să apară la televizor, este decizia lor, eu îi apăr doar din punct de vedere juridic, însă recomandarea mea a fost să nu apară, tocmai spre binele fetei. Personal, i-am cerut domnului Cătălin Măruţă ca, în cazul în care părinţii vor fi de acord să apară, să nu ceară şi fetei să facă acest lucru. Domnul Măruţă m-a asigurat că victima nu va apărea la televizor. M-a asigurat că sub nicio formă victima nu va fi filmată şi nu va apărea în emisiune, iar mama va fi filmată cu spatele la cameră. Lucru care nu s-a şi întâmplat. Sunt pur şi simplu scandalizată că, din dorinţa de a face rating, nu doar că s-au încălcat nişte noţiuni de încredere, o promisiune dată ferm, dar s-a profitat de naivitatea unei adolescente pe care acum toată lumea o va arăta cu degetul drept violata din Vaslui. S-a călcat pur şi simplu în picioare noţiunea de victimă”, a declarat, pentru Adevărul, avocata Mioara Donosă.

Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, sub control judiciar, după ce ar fi sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital.

Conducerea Poliţiei Judeţene Vaslui a dispus, marţi, ca tinerii din localitatea Văleni acuzaţi că au sechestrat şi violat-o pe respectiva tânără să se prezinte zilnic la postul comunal de poliţie pentru a semna într-un registru. Decizia schimbării programului de a se prezenta la Poliţie în cazul celor şapte tineri, de la patru la şapte ori pe săptămână, a fost luată în urma mediatizării cazului. De altfel, a fost lansată o petiţie online, semnată până acum de peste 300.000 de persoane, prin care se cere judecarea în stare de arest preventiv a tinerilor.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă