6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialEnoriaşii excomunicaţi din BOR contestă sancţiunea

Enoriaşii excomunicaţi din BOR contestă sancţiunea

Cele trei persoane excomunicate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au transmis o scrisoare Patriarhului Daniel în care contestă sancţiunea, pe motiv că le-ar încălca drepturile fundamentale, informează Mediafax.

“Contestăm în termen și temei legal decizia emisă de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (…) am fost înștiințați printr-o comunicare publică (afișare publică și citirea în biserică) de sancțiunile de excomunicare a credincioșilor Panaite Nela, Baneș Daniela Elena și Gavrilă Romică, precum și de oprire de la Sfânta Împărtășanie a credincioșilor Negoiță Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Lucica, Bîra Moise, Oancea Emilia, Văsîi Gheorghe, Panaite Costică și Potlog Adrian. În conformitate cu prevederile Declarației Universale a Drepturilor Omului și având în vedere faptul că suntem de religie ortodoxă generații de-a rândul și creștini practicanți ai religiei ortodoxe, apreciem că atât prin sancțiunile aplicate de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei conform înscrisurilor pe care vi le depunem, ni s-au adus grave prejudicii morale, de sănătate, sociale, familiale (…)”, se arată în scrisoare.

Totodată, ei susţin că au fost supuşi “în mod nedemn și nedrept”, alături de familiile lor, unui “stres imens” și oprobiului public.

În aceeași scrisoare, enoriașii cer ridicarea sancțiunilor, care ar fi fost aplicate “pe nedrept și nelegal”.

“Motivați că, așa cum am arătat mai sus, noi rămânem în integritate în interiorul ființei noastre creștini ortodocși, vă solicităm respectuos măsurile legale care se impun, pentru a dispune ridicarea acestor sancțiuni nedrepte și nelegale. În cazul în care în termenul legal nu ne veți comunica personal sub luare de dovadă scrisă punctul dumneavoastră de vedere, înțelegem să ne adresăm instanțelor competente, mass-media din România și cea internațională, cât și organismelor care se ocupă de apărarea drepturilor fundamentale ale omului”, se mai arată în scrisoarea trimisă PF Daniel.

Mai mult, enoriaşii din Focşani susţin că soţiei unuia dintre cei trei i s-a făcut rău atunci când a aflat că bărbatul nu mai are voie să intre în biserică, mai ales că ambii soţi provin din familii de preoţi.

Trei persoane – Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă – au fost excomunicate din Biserica Ortodoxă Română, în urma unor declarații “pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, se arăta într-o informare a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea.

Surse bisericești afirmau că această măsură nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism.

Potrivit aceloraşi surse, cei trei enoriași ar fi fost pedepsiți pentru că au protestat față de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica “Sfântul Apostol Andrei” din Focșani. Acesta a ajuns în atenţia Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericești pe care o are familia sa. Preotul nu a renunțat la afacere, astfel că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei l-a pedepsit pentru “neascultarea și atitudinea necuviincioasă față de chiriarh (conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii – n.r.)”, fiind trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma deciziei, enoriașii au protestat în fața bisericii în mai multe rânduri, începând din toamna anului trecut, ajungându-se până la acuzații grave la adresa preoțimii și a conducătorilor Arhiepiscopiei. Cei trei excluși din rândurile bisericii s-au aflat printre cei mai vehemenți protestatari.

“Considerând cu mâhnire și durere sufletească că situația tensionată de la Parohia «Sfântul Andrei» din Focșani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului și centrului eparhial de a restaura liniștea și pacea în interiorul acestei comunități, tulburate în mod repetat de manifestările necreștinești ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar, Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întrunită în ședință de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoștința Preacucernicilor Părinți Protoierei din județul Vrancea, precum și a credincioșilor creștini din Parohia «Sfântul Apostol Andrei». (…) se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneș și a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art. 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 și 51 (…), sancțiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective și aprobată în Permanența Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, se arăta în hotărârea Arhiepiscopiei, afişată la Biserica “Sfântul Andrei” din Focșani.

Măsuri au fost luate și față de alte opt persoane, care au fost canonisite, fiind oprite de la Sfânta Împărtășanie până când vor face pocăință în fața comunității, “pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia «Sfântul Apostol Andrei»”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu, spunea că acele trei persoane excluse din rândul Bisericii Ortodoxe Române nu vor mai beneficia de nicio asistență religioasă, iar dacă nu se pocăiesc pentru faptele lor nu vor avea parte nici de înmormântare religioasă.

De asemenea, conducerea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei susținea, într-un comunicat de presă transmis luni, că “nu va ceda în faţa presiunilor străzii sau a celor de tip mediatic, ci va aştepta, întru răbdare, întoarcerea, prin pocăinţă, a celor neascultători, în staulul Bisericii”, precizările venind după ce, sâmbătă și duminică, circa 20-30 de persoane au protestat, la Focșani, faţă de decizia de excomunicare a celor trei persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă