18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Epidemie EBOLA: UPDATE. MAE a găsit șase români în Sierra Leone....

VIDEO. Epidemie EBOLA: UPDATE. MAE a găsit șase români în Sierra Leone. Cinci sunt foști angajați Alro. Românii sunt sănătoși și nu vor să vină acasă

UPDATE 17.50: Ministerul Afacerilor Externe confirmă prezența celor cinci români în Sierra Leone și precizează că a identificat un al șaselea român, care nu a avut nici un fel de contract cu Alro Slatina, arată un comunicat MAE, remis redacției. Românii se simt bine, dar nu doresc să se întoarcă în țară.

”În continuarea comunicării anterioare referitoare la posibila prezență în Sierra Leone a  unui grup de 5 cetățeni români care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina, Ministerul Afacerilor Externe confirmă că aceștia se află pe teritoriul Sierra Leone. Totodată, în urma verificării existenței grupului a fost identificat și un al șaselea cetățean român care nu a lucrat la compania Alro Slatina. Centrala MAE a luat legătura şi va menține o legătură constantă cu grupul de 6 cetăţeni români, cu precizarea că, aceștia au o stare de sănătate bună. În cadrul convorbirilor purtate cu cetățenii români a rezultat că  nu doresc să revină în România, desfășurându-și activitatea în condiții normale, la o altă companie”, arată comunicatul MAE.

UPDATE 16.02: Cei cinci români care au suspendate contractele de muncă cu Alro Slatina se află încă în Sierra Leone, susține compania, într-un comunicat citat de Mediafax.

”Din luna august nu mai este nici un angajat activ delegat în Sierra Leone. Pentru singurii cinci români angajați temporar ai societății care operează mina (Sierra Mineral Holdings 1 Ltd sau SMHL), s-a luat decizia suspendării contractelor acestora, la cererea lor, ei aflându-se, în acest moment, pe teritoriul Sierra Leone”, precizează Alro SA, într-un comunicat dat publicității vineri.

Compania mai precizează că a luat toate măsurile necesare pentru protejarea angajaților săi, rechemând în țară expații.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/cc46cbedb0f564460dcefea43f38809a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

—-

Firma Alro Slatina nu are angajați detașați în Sierra Leone, stat afectat de epidemia de Ebola, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat remis redacției. Totuși, MAE arată că sunt cinci români care și-au suspendat contractele cu firma din Slatina, despre care ministerul încearcă să afle unde sunt.

În plus, Ministerul de Externe infirmă MAE infirmă, decesul unui cetăţean român  în Sierra Leone ”şi îşi exprimă dezacordul faţă de mesajele vehiculate in unele publicaţii, care creează panică nefundamentată la nivelul opiniei publice româneşti”.

”Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor  Externe, rezultă că firma Alro Slatina nu are, în prezent, personal delegat sau detașat în statul Sierra Leone. Compania Alro și-a rechemat angajații români din statul Sierra Leone. Datele actuale indică posibila prezență a 5 cetățeni români în Sierra Leone, care și-au suspendat contractele de muncă cu Alro Slatina. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifică situația celor 5 persoane, respectiv dacă acestea se mai află la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmând a fi luate măsurile ce se impun, conform solicitărilor cetățenilor români”, precizează MAE, în comunicat.

Ministerul de Externe le cere tuturor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate să transmită cu maximă celeritate orice informaţii obţinute din surse credibile cu privire la deplasarea către ţara noastră a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane, afectate de Ebola.

Pentru străinii supuşi obligativităţii vizei de intrare în România, care au reşedinţa în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria (măsura urmează a fi implementată şi pentru R.D. Congo), a fost introdusă măsura acceptării dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitării vizelor – eViza, în scopul reducerii contactului direct cu solicitanții de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice și oficiile consulare române au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicită viza se pot prezenta la ghişeu.

Pentru solicitările de vize formulate de către cetăţenii terţi originari din zona de risc sau care au călătorit în această regiune în ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitării, între misiunile diplomatice și oficiile consulare române, Centrala MAE,  Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (MAI-DSU) se desfăşoară un proces de consultare, cu furnizarea de informații specifice. În cazul în care un anumit solicitant de viză corespunde profilului unui cetăţean terţ ce ar putea reprezenta un risc la adresa sănătăţii publice, solicitarea de viză a acestuia poate fi respinsă în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare.

MAE va acorda un ajutor financiar către Fondul pentru combaterea Ebola (Ebola Response Multi-Partner Trust Fund) care a fost lansat de ONU la 23 septembrie 2014, ca reacţie la apariţia epidemiei de Ebola.

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă